U DUBROVNIKU

Počelo suđenje za smrt Gabrijela Bebića, zatvoreno je za javnost. Na sud došli dječakovi roditelji

Ako im se dokaže krivnja, četiri medicinske djelatnice, tri liječnice i medicinska sestra mogu dobiti od jedne do osam godina zatvora

Početak suđenja za smrt dječaka Gabrijela Bebića

 Bozo Radic/CROPIX

Na Općinskom sudu u Dubrovniku u ponedjeljak ujutro počelo je suđenje u slučaju smrti devetogodišnjeg dječaka Gabrijela Bebića koja je prije četiri i pol godine potresla Hrvatsku. Suđenje je zatvoreno za javnost, a na sud su danas došli Gabrijelovi roditelji.

Nakon provedene istrage, Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću podiglo je u veljači 2021. optužnicu protiv četiri hrvatske državljanke (1988., 1989., 1984. i 1972.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem.

image

Početak suđenja za smrt dječaka Gabrijela Bebića

Bozo Radic/CROPIX

DORH okrivljenicama stavlja na teret da su tijekom 9. i 10. prosinca 2018. u Metkoviću, u zdravstvenoj ustanovi i kao zdravstvene djelatnice, djetetu (2009.) koje je u više navrata dovedeno u zdravstvenu ustanovu u teškom stanju, upoznate s tim stanjem i prema simptomima pogoršanjem zdravstvenog stanja djeteta, olako držeći da dijete nije vitalno ugroženo, postupale protivno pravilima medicinske struke, piše Dubrovački vjesnik.

Prvookrivljenicu (D. D.) i drugookrivljenicu (J. V.), kao dežurne liječnice Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije ispostava Metković, tereti se da su propustile adekvatno pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost zdravstvenog stanja i životnu ugroženost djeteta.

Osim toga, nisu primijenile terapiju djelotvornim lijekovima i poduzele daljnje radnje za hitno medicinsko zbrinjavanje djeteta u Klinički bolnički centar Split na daljnje pretrage i hospitalizaciju te su dijete vratile na kućno liječenje.

Također, četvrtookrivljenica (M. M.) je 10. prosinca 2018., odbila pregledati dijete i oca djeteta uputila da dijete odvede kod pedijatra te istoga dana, nakon postavljene dijagnoze i prepoznavanja životne ugroženosti, prilikom medicinskog zbrinjavanja djeteta propustila ordinirati odgovarajući lijek.

Trećeokrivljenicu (N. T.) kao medicinsku sestru pedijatrijske ordinacije optužnica tereti da nije provela standardizirani postupak procjene stanja djeteta dovedenog u čekaonicu i prepoznala teško zdravstveno stanje djeteta i da je već životno ugroženo. Tereti ju se da nije obavijestila liječnika, pa je zbog toga, kao i zbog prethodnog neodgovarajućeg postupanja okrivljenih dežurnih liječnica zavoda za hitnu medicinu došlo do daljnjeg pogoršanja zdravstvenog stanja djeteta, piše Dubrovački vjesnik.

image

Početak suđenja za smrt dječaka Gabrijela Bebića

Bozo Radic/CROPIX

Dijete je, unatoč naknadnom prijevozu i hospitalizaciji u Kliničkom bolničkom centru Split i tamo poduzetom intenzivnom liječenju, uslijed obostrane virusne i bakterijske upale pluća, multifokalne nekroze plućnog tkiva, obostrane upale porebrice, ždrijela, sepse, respiratornog distresnog simptoma, respiratorne insufiencije i septičkog šoka, preminulo 11. prosinca 2018.

Ako im se na sudu dokaže krivnja, četiri medicinske djelatnice, tri liječnice i medicinska sestra mogu biti kažnjene kaznom zatvora od jedne do osam godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 07:50