DOBROVOLJNI TEST

Počelo testiranje u poduzećima u Varaždinskoj župainji: U interesu nam je zaštititi zdravlje radnika

Grupaciju Calzedonia čini osam tvrtki s 3500 radnika te su prvi u Varaždinskoj županiji koji su se odazvali na poziv za testiranje
Testiranje ilustracija
 Goran Mehkek/Cropix

Današnji je dan u pogonima Calzedonia Grupe u Hrvatskoj drugačiji od svih radnih dana dosad.

Radnici, jedan po jedan, iz pogona odlaze u tvorničke ambulante, gdje ih djelatnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo testiraju na covid-19.

Calzedonia grupacija sa sjedištem u Poslovnoj zoni Gornji Kneginec kod Varaždina, koju čine osam tvrtki sa 3500 radnika, prvo je poduzeće u Varaždinskoj županiji koje se odazvalo na ponudu HZJZ-a na brzo antigensko testiranje radnika. Danas se testiraju radnici tvornice Ducal.

Testiranje je, kaže Dubravko Hoić, vlasnik grupacije, dobrovoljno, a na njega se prijavilo 95 posto radnika tvrtke.

Varaždinska županija dugih je 16 dana držala neslavnu titulu europskog žarišta covida-19, tek su ju prije sedam dana prestigli susjedi, Međimurci.

Kad je varaždinski župan Radimir Čačić inzistirao i uspio u tome, ishoditi uvođenje strožih mjera, između kojih i zatvaranje kafića, gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, odbacio je lokale kao izvorišta bolesti i tvorničke hale prozvao leglima zaraze.

Strogi protokoli

Upravo je to, on smatra neopravdano prozivanje gradonačelnika, jedan od razloga zbog kojih je Dubravko Hoić odlučio da njegova tvrtka bude pionir masovnog testiranja.

- U interesu nam je zaštititi psihičko i fizičko zdravlje naših zaposlenika i njihovih obitelji i utvrditi da li i koliko naše radne sredine utječu na širenje bolesti COVID-19 kao što to nastoje prikazati neki lokalni političari svojim neargumentiranim, neprimjernim i vrlo zlonamjernim izjavama. Na taj način ukoliko se pronađe zaražene radnike ukloniti će se daljnja opasnost od zaraze kako drugih zaposlenih tako i njihovih obitelji, rodbine i prijatelja – kaže za Jutarnji ovaj poduzetnik s desetljećima radnog staža u Italiji, prije nego se vratio doma i otvorio tvrtku.

Dubravko Hoić kaže da zbog strogih protokola i pridržavanja svih epidemioloških smjernica, u tvrtki do sada nije bilo interne transmisije korona virusa među djelatnicima.

- Svi su oboljeli u kontakt s virusom došli van radnog vremena, u obitelji ili tijekom društvenih aktivnosti – tvrdi Hoić. Ovu svoju tvrdnju potkrepljuje činjenicom da nikad dosad u periodu listopad-studeni nije bilo manje bolovanja.

- U odnosu na isti period prošle godine, stopa bolovanja za 50 posto je manja – kaže.

Samoizolacije nisu izazvale veće probleme u poslovanju, ali virus jest. Prihodi Grupe pali su za 25 do 60 posto, ovisi o asortimanu.

Isplaćuju i božićnice

Plaće radnika nisu padale, kaže poduzetnik, a isplaćuju se i sve planirane nagrade. Sljedeći će tjedan radnicima biti isplaćeno po 1000 kuna božićnice.

Testiranje radnika Calzedonia Grupe Hrvatska traje cijeli dan i obavljat će se do kraja sljedećeg tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:32