SLUČAJ SINKOPA

POČELO TREĆE SUĐENJE TOMISLAVU HORVATINČIĆU 'Nisam kriv, izražavam sućut, žao mi je. Pokušavam stupiti u kontakt s obitelji'

 
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Zagrebački poduzetnik Tomo Horvatinčić (71) u srijedu je po 'treći put' sjeo na optuženičku klupu, u drugom ponovljenom suđenju na Općinskom sudu u Šibeniku zbog izazivanja pomorske nesreće 6. kolovoza 2011. Pred izmijenjenim sudskim Vijećem i novim sucem Ivanom Jurišićem, Horvatinčić je okrivljen da je svojom motornom jahtom Santa Marinom 6. kolovoza 2011. godine u akvatoriju Primoštena izazvao pomorsku nesreću u kojoj su na jedrilici Santa Pazienza smrtno stradali talijanski supružnici Francesco Salpietro i Marinela Patella Salpietro.

- Imali li kakvih promjena u vašem obiteljskom i imovinskom stanju – upitao je sudac Jurišić okrivljenog Horvatinčića.

- Ne čujem ništa, ne čujem vas dobro, je li možete glasnije – odgovorio je Horvatinčić Jurišiću. Nakon što je sudac povišenim tonom ponovio pitanje, Horvatinči je odgovori da nema promjena.

- Ne osjećam se krivim za kazneno djelo kojim se teretim. Izražavam žaljenje zbog nesreće i duboku sućut obitelji stradalih. Djeci poginulih u više navrata sam pokušao ponuditi određenu materijalnu zadovoljštinu, ali bezuspješno – kazao je Horvatinčić.

U optužnici koju je na početku rasprave pročitala državna odvjetnica Irena Senečić Horvatinčić je okrivljen da prije udara u jedrilicu svojom jahtom postupao protivno svih pomorskih zakonskih propisa.

Sibenik, 031018.
Pocelo novo sudjenje zagrebackom poduzetniku Tomislavu Horvatincicu za izazivanje pomorske nesrece sa smrtnim posljedicama.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipanicev / CROPIX

- Upravljajući motornom jahtom, uključivši prethodno pogon automatskog pilotiranja, ploveći velikom brzinom od 24,4 čvorova na sat, okrivljeni nije promatrao promet u akvatoriju i nije uočio talijansku jedrilicu Santa Pazienzu koja se kretala na motorni pogon malom brzinom. Okrivljeni nije ustupio pravo prolaska jedrilici koja mu je dolazila s desene strane, već je bezobzirno punom brzinom pregazio jedrilicu, na kojoj su talijanski supružnici zadobili višestruke ozljede od kojih su preminuli na licu mjesta odbačeni u more – kazala je tužiteljica Irena Senečić.

Horvatinčićevi branitelji Miljević i Baica istaknuli su kako će i u ovom dokaznom postupku dokazati nevinost svoga branjenika.

Nakon jednosatne rasprave, sudac Ivan Jurišić donio je odluku da se tijekom ovog novog sudskog postupka pozovu svi svjedoci koji su davali svoje iskaze na prethodna dva suđenja – pomorski i medicinski vještaci, njemački turisti koji su prvi došli na mjesto nesreće te Ana Dilber, Horvatinčićeva partnerica koja je bila s njime na jahti Santa Marina.

Podsjetimo da je na prvom ponovljenom suđenju u listopadu prošle godine, sutkinja Maja Šupe donijela oslobađajuću presudu za Horvatinčića, uz obrazloženje da je u trenutku udara u jedrilicu optuženi bio u stanju sinkope. Vijeće Županijskog suda u Zadru, pod predsjedavanjem suca Hrvoja Viskovića poništilo je oslobađajuću presudu i vratilo predmet na ponovno suđenje Općinskom sudu u Šibeniku, uz izmijenjeno sudsko vijeće.

Sibenik, 031018.
Pocelo novo sudjenje zagrebackom poduzetniku Tomislavu Horvatincicu za izazivanje pomorske nesrece sa smrtnim posljedicama.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipanicev / CROPIX

Vijeće zadarskog suda navelo je da je sutkinja Maja Šupe u svojoj odluci počinila bitne povrede kaznenog postupka jer su razlozi za oslobađajuću presudu u znatnoj mjeri proturječni zbog čega ju nisu mogli ni preispitati. Za sudsko Vijeće u Zadru posebno je bila neprihvatljiva sinkopa, odnosno privremeni gubitak svijesti kao razlog zbog kojeg je sutkinja Šupe Horvatinčića oslobodila krivnje za smrt talijanskog bračnog para, jer to tijekom sudskog postupka nije dokazano.

Inače, dvije godine prije, točnije u studenom 2015. godine, nakon prvog suđenja, sutkinja Maje Šupe Horvatinčića je proglasila krivim i osudila ga na uvjetnu kaznu zatvora od 20 mjeseci na rok od tri godine. Ovu presudu, poništilo je Vijeće Županijskog suda u Zadru, zbog bitnih povreda kaznenog postupka.

Horvatinčić: I ja plaćam danak, mediji me sotoniziraju, društvene mreće ismijavaju

Nakon suđenja Tomislav Horvatinčić rekao je kako je djeci stradalog bračnog para Salpietro uputio pismo te im je uplatio odštetu, prenosi Sibenik.in.

- Ali odštetom se ne može namiriti smrt roditelja. Sve mogu napraviti, ali ne mogu im vratiti oca i majku. Vjerujte mi da sam ja učesnik u ovoj nesreći i da osmu godinu itekako plaćam danak. Sotoniziran sam od strane medija, na društvenim mrežama ismijavaju moje bolesti. Svima koji to rade, ja želim sve najbolje i opraštam im, ali da se ovo njima dogodilo bili bi manji od makovog zrna – kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:17