ŠEF VRHOVNOG SUDA

Počeo Odbor za pravosuđe: Jedan kandidat odustao, Zlata Đurđević prva predstavlja svoj program

Saborska većina, na čelu s HDZ-om, ranije je najavila kako za šeficu Vrhovnog suda neće podržati predsjednikovu favoritkinju Đurđević
Zlata Đurđević
 Screenshot/saborska Tv

U 11 sati počela je sjednica saborskog Odbora za pravosuđe koji bi trebao dati mišljenje o izboru predsjednika, odnosno predsjednice Vrhovnog suda.

Razgovor s kandidatima obavlja se po abecednom redu. Kandidatkinje i kandidati imaju pravo 15 minuta za predstavljanje svog programa, a nakon toga kreće rasprava, rekao je predsjednik Odbora Mišel Jakšić, javlja N1.

Jakšić je rekao i kako je Boris Vuković odustao od kandidature pa se neće danas predstavljati pred Odborom.

Prva je svoj program predstavila Zlata Đurđević.

“Glavno načelo kojim sam se vodila u svom programu je prevođenje hrvatskog sudstva iz tranzicijskog razdoblja u razdoblje vladavine prava. Brojne mjere koje sam predložila, mislim da će izvesti sudstvo iz tog tranzicijskog razdoblja. Krajnji cilj trebao bi biti vraćanje povjerenja građana u sudstvo, znamo do je ono na niskim granama i da ima negativni trend.

Ukazala sam i na greške i na tumačenje koje naši suci primjenjuju. Tumače pravo na jedan gramatički, jezični, formalistički način, a ne teološki, u smislu otkrivanja svrhe toga zakona.

Ciljevi su da stvorimo pravosuđe koje će biti učinkovito, transparentno, odgovorno i stručno.

Ključna za vraćanje povjerenja u pravosuđe je transparentnost. Hrvatska je po tom aspektu najlošija u EU, imamo najniži broj odluka dostupnih na internetu. To je nešto što se jako brzo može promijeniti.

Predsjednik VSRH ima sve mehanizme da utvrdi je li u predmetima došlo do odugovlačenja postupka iz objektivnih ili subjektivnih razloga“, rekla je Đurđević, javlja N1.

Zalaže se i za otvoren i transparentan odabir sudaca. “To sada nije tako”, rekla je.

“Potrebno je i digitalizirati naše sudsvo, to je izričito važno. Pojednostavit će rad, smanjiti troškove i lakšati kontrolu”, naglasila je Đurđević.


Na sjednicu je pozvano svih petero kandidata za predsjednika Vrhovnog suda kako bi ih mogli saslušati i nakon toga donijeti odluku koja je za ustavnog predlagatelja, predsjednika RH, neobvezujuća.

Na ponovljeni javni poziv Državnog sudbenog vijeća za dužnost predsjednika/ce Vrhovnog suda javili su se Zlata Đurđević, Lana Peto Kujundžić, Šimo Savić, Snježana Rizvan i Boris Vuković.

Kandidata Saboru predlaže predsjednik Republike, uz prethodno savjetodavno mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe i Opće sjednice Vrhovnog suda.

Saborska većina, na čelu s HDZ-om, ranije je najavila kako za šeficu Vrhovnog suda neće podržati predsjednikovu favoritkinju Zlatu Đurđević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:36