NAKNADA ZA DRUGIH 6 MJESECI

POČETAK IZMJENE ZAKONA Rodiljne naknade rastu od 2020., ali se i dalje ne zna koliko

 Ivan Brkic / CROPIX

Naknada za drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta, koja sada iznosi najviše 3991,20 kuna, trebala bi rasti najkasnije od početka 2020. godine, no, kako saznajemo, još uvijek nije odlučeno hoće li biti izjednačena s punom plaćom roditelja ili će limit biti postavljen na iznos prosječne plaće u državi, što sada iznosi oko 6370 kuna.

U Obrascu prethodne procjene izmjena Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, koji je resorno Ministarstvo demografije uputilo u javnu raspravu, ne navodi se precizno kolika će ta naknada biti, već da će cilj zakonskih izmjena biti “definirati zakonske pretpostavke za uvođenje daljnjih promjena u limitaciji iznosa naknade plaće u cilju podizanja sadašnjeg limita od 3991,20 kuna”.

- Roditeljska naknada je neodgovarajuća za kategoriju zaposlenih roditelja s višim primanjima jer odstupa od stvarne visine plaće. U narednom razdoblju važno je nastaviti provedbu mjera kako ne bi došlo do znatnijeg pada životnog standarda za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta - stoji u Obrascu.

Također se ističe kako je Europski parlament početkom travnja 2019. usvojio Direktivu o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja, a koja, između ostalog, obvezuje države članice na uvođenje tzv. očevog dopusta u trajanju od najmanje 10 dana. Radi se o dopustu koji otac koristi, zajedno s majkom, odmah po rođenju djeteta, a Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja EU koja takav dopust još uvijek nema. No, Ministarstvo ističe kako predstojećim zakonskim izmjenama neće uvesti u hrvatsko zakonodavstvo i očev dopust, nego će to učiniti naknadno.

Inače, Ministarstvo demografije je prije nešto više od godinu dana okupilo tim sastavljen od 16 stručnjaka zadužen da napravi novu, 5. po redu, Demografsku strategiju RH, koja se trebala pojaviti u javnoj raspravi najkasnije u travnju ove godine. Navodno je dovršena, ima 110 mjera, a prva od njih, prema prijedlogu stručnjaka, bila je upravo izjednačavanje naknade za roditeljski dopust s plaćom zaposlenog roditelja. No, travanj je prošao, a umjesto cjelovite strategije, u javnoj su se raspravi našle minimalne izmjene zakona o naknadama.

Zamrlo je, čini se, i Vijeće za demografsku revitalizaciju, koje se posljednji put sastalo početkom lanjskog srpnja. Premijer Andrej Plenković je tom prilikom najavio niz novina koje će biti pripremljene “do sljedeće sjednice Vijeća”, koja se očekivala na jesen. No, do danas - ništa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:59