NOVE LOKACIJE

Počinje cijepljenje po ljekarnama: Doznajemo sve pojedinosti i koji gradovi kreću prvi

Ljekarnici će za davanje cjepiva angažirati umirovljene liječnike, dijelit će potvrde o cijepljenju
 Vlado Kos/Cropix

"U tri ljekarne, po jedna u Bjelovaru, Požegi i Šibeniku, već do kraja sljedećeg tjedna moglo bi početi cijepljenje građana protiv covida-19, a njima će se priključivati druge ljekarne čim budu organizacijski i kadrovski spremne za taj posao. Još desetak ljekarni obavijestilo nas je da su našli liječnike koji su voljni cijepiti u ljekarnama pa bi se i one vrlo brzo mogle uključiti u taj posao", najavila je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, mag.pharm. Ana Soldo.

Dodaje da su upravo riješeni tehnički, točnije informatički problemi oko načina ulaza u sustav onima koji će cijepiti u ljekarnama. Naime, sve ljekarne povezane su u CEZIH odnosno zdravstveni informatički sustav koji omogućava unošenje podatak o cijepljenoj osobi.

Soldo naglašava da će se u cijepljenje zasad uključiti još barem 40 do 50 ljekarni diljem Hrvatske koje su se već najavile, te da bi iza 15. kolovoza trebao biti riješen i problem ostalih timova za cijepljenje u kojima mora biti liječnik.

"Ljekarnici ne smiju po trenutno važećem zakonu cijepiti građane i zato se moraju formirati mobilni timovi koji će dolaziti u ljekarne. Sve je moglo već krenuti, ali su trenutni problemi godišnji odmori liječnika. No, jedna od mogućnosti je i uključivanje umirovljenih liječnika koji su nam se već javili i koji bi mogli odmah krenuti s cijepljenjem.

Razriješili smo nedoumice oko njihova uključivanja u cijepljenje odnosno oni će to činiti preko naše veze s CEZIH-om, a to znači da će svi cijepljeni u ljekarnama odmah biti i u platformi cijepljenih, kaže Soldo. Dodaje da će se cijepljenima izdavati i covid potvrde i to onima cijepljenima Johnson&Johnsonom odmah nakon prve doze, a ostalima nakon druge doze cjepiva.

Već nakon prvih najava mogućnosti cijepljenja u ljekarnama ima sve više upita građana koji bi se željeli cijepiti u njima najbližoj ljekarni. Poglavito je riječ o starijim osobama kojima je odlazak do punktova u velikim gradovima problem.

Obavezno promatranje

Svi koji se namjeravaju cijepiti u ljekarnama morat će najaviti svoj dolazak, a moći će odabrati i cjepivo. Naime, poznato je da primjerice u jednoj bočici Pfizerova cjepiva ima šest doza pa bi se u jednom danu u nekoj ljekarni trebalo cijepi šest građana a koji žele to cjepivo.

Ljekarne će imati i osigurano 'promatranje' desetak minuta nakon cijepljenja zbog mogućih alergijskih reakcija za što će mobilni timovi biti opremljeni antišok terapijom jednako kao i na punktovima domova zdravlja i zavoda za javno zdravstvo kad organiziraju cijepljenje.

Riješeno je i plaćanje što znači da će oni koji će sudjelovati u cijepljenjima u ljekarnama biti plaćeni kao i timovi na punktovima.

"Kao i svi ostali timovi i ovi mobilni koji će cijepiti u ljekarnama bit će plaćeni na isti način i u istom iznosu od strane HZZO-a", kaže direktor HZZO-a, Lucian Vukelić.

Izmjene propisa

Predsjednica HLJK-a kaže kako je nelogično da ljekarnici u Hrvatskoj ne mogu cijepiti jer su tijekom epidemije u drugim zemljama upravo njihovi djelatnici cijepili veliki broj građana.

"Probat ćemo do kraja godine riješiti taj problem zakonskim izmjenama jer su ljekarne zainteresirane o čemu svjedoči i to da se za cijepljenje protiv gripe prošle sezone prijavilo čak 180 ljekarni u Hrvatskoj. S obzirom na to da su ljekarne vrlo dostupne građanima vjerujem da će se to riješiti jer ćemo tako postići veću procijepljenost ne samo protiv covida-19 već i protiv gripe o čemu svjedoči primjer Velike Britanije gdje ljekarnici obave velik dio cijepljenja", kaže Soldo.

Dodaje da je mogućnost koja je građanima pružena nedavno, a to je izdavanje covid potvrda, pokazalo da ljekarne trebaju imati svoje mjesto u većoj dostupnosti zdravstvene zaštite.

S obzirom na to da ne možemo biti zadovoljni procijepljenošću protiv covida-19, poglavito među starijima od 80 godina, cijepljenje u ljekarnama prilika je da se te brojke poprave odnosno da se do, vrlo izvjesno, epidemiološki zahtjevne jeseni ipak maksimalno zaštiti onaj najosjetljiviji dio građana. Uz cijepljenje u ljekarnama to znači da bi mobilni timovi trebali biti angažirani i za cijepljenje starijih, nepokretnih i slabo pokretnih u njihovim domovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 15:03