STOP MOBITELIMA!

Počinje državna matura, fokus je na mjerama zaštite: Doznali smo najnovije detalje

Prošlih je godina bilo problema s "curenjem" ispitnih pitanja te je ove godine posebna pažnja posvećena sprečavanju nepravilnosti
 Tom Dubravec/cropix/

U sljedećih pet tjedana tridesetak tisuća učenika polaže ispite državne mature. U prvome tjednu, od utorka 31. svibnja, na rasporedu su ispiti iz materinskih jezika nacionalnih manjina, a zahuktavanje počinje 2. lipnja ispitima prvog obveznog predmeta, engleskog jezika na A i B razini.

Ključni ispiti, oni iz hrvatskoga i matematike, po ovogodišnjem kalendaru održat će se posljednji. Test iz hrvatskog jezika piše se 23. lipnja na obje razine znanja, dan poslije je esej, a polaganje mature zaključuje ispit iz matematike 27. lipnja.

Prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ispite državne mature s današnjim danom prijavilo je 29.879 kandidata, od kojih je 15.226 učenika strukovnih škola, 11.023 gimnazijalca, a kandidata koji su srednjoškolsko obrazovanje završili ranijih godina ali su sada odlučili pristupiti maturi je 3630.

Zbog incidenata s "curenjem" sadržaja pojedinih ispita, pogrešno podijeljenih testova ili drugih nepravilnosti proteklih godina, fokus je ove godine na mjerama zaštite. Ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović podsjeća da su ispiti državne mature ispiti visokog rizika, s obzirom na važnost koju imaju za učenike, posebice gimnazijalce kojima je to ujedno završni ispit srednjoškolskog obrazovanja.

- Učinili smo sve što je moguće da sigurnost ispita ničim ne bude dovedena u pitanje. Jamstvo toga je i to da pakiranje ispita provodi Agencija za komercijalnu djelatnost s visokim mjerama zaštite. Ilustracije radi, u prostor pakiranja ispita nitko ne može ući s mobilnim uređajem koji ima kameru - kaže Filipović.

Naime, prethodnih godina unošenje mobitela u prostor pakiranja ispita bilo je fleksibilno, pa su mobitele unosile i osobe angažirane na ugovor o djelu, i to se gotovo ni na koji način nije kontroliralo. Ove godine uspostavljene su nove mjere, pa u prostor pakiranja mobitel ne može unijeti nitko, čak ni ravnatelj Centra. S druge strane, mjere zaštite zakonski su potpuno prebačene u nadležnost Agencije.

Što se tiče preuzimanja ispita, Centar se u tom koraku uzda u ispitne koordinatore i ravnatelje škola.

Za razliku od ispita iz matematike u kojemu prednjače prijave za nižu razinu znanja, pa je nju odabralo oko sedam tisuća učenika više nego A razinu, s hrvatskim i engleskim jezikom je obrnut slučaj. Višu razinu iz hrvatskog prijavilo je dva puta više učenika nego nižu, a slično je i s engleskim, za koji su 9254 kandidata prijavila B razinu, a A razinu 17.736.

Najveći broj prijava u izbornom bloku predmeta ponovno je za fiziku (7218). Slijedi biologija s 4658 prijava, a na visokom trećem mjestu po broju prijava je Politika i gospodarstvo (4235). Taj su predmet učenici birali gotovo dva puta više od primjerice informatike ili čak sedam puta više od povijesti. Nakon PiG-a, najveći broj učenika odabrao je za izborne predmete mature kemiju, psihologiju, informatiku, likovnu umjetnost (čak 1411). Prvi ispit s manje od tisuću prijava je njemački jezik na B razini. Slijede povijest (561), sociologija (457), njemački A razine (393), geografija (288) i talijanski na A razini (129).

Ispit iz filozofije rijedak je odabir maturanata - prijavila su ga samo 102 učenika, dvadesetak više nego za glazbenu umjetnost, odnosno 30 više nego za španjolski jezik. Veoma je malo prijava za vjeronauk, samo 64, a etika stoji još lošije s deset prijava manje od vjeronauka. Logika je svedena na mršavu 21 prijavu, samo desetak više nego primjerice grčki jezik. Talijanski na B razini znanja odabralo je petero učenika, a francuski će na toj razini, po podacima Centra, polagati samo jedan učenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:42