DRUGA PRILIKA

Počinje jesenski rok državne mature, prvi ispit engleski jezik

 Tom Dubravec / Ilustracija / CROPIX

Kandidati koji u ljetnome roku nisu uspjeli izaći na ispite državne mature ili ih nisu položili s pozitivnom ocjenom, od srijede imaju drugu priliku.

Tri tjedna

Jesenski rok mature traje tri tjedna, od 21. kolovoza do 6. rujna. Obavezni ispiti na rasporedu su 26. kolovoza (engleski), 27. i 28. kolovoza (prvi dan test iz hrvatskoga, a drugi esej) te 30. kolovoza (matematika).

Jesenski rok državne mature počinje ispitima za nacionalne manjine, a završava u prvom tjednu rujna ispitima iz izbornih predmeta - biologija, psihologija, kemija, sociologija, informatika, filozofija, vjeronauk, likovna umjetnost te njemački i francuski jezik.

Objava rezultata jesenskog roka bit će 11. rujna, a nakon isteka dvodnevnog roka za žalbe, konačni rezultati mature bit će poznati 17. rujna. Podjela svjedodžbi je 19. rujna.

Negativna ocjena

Podsjetimo, prema konačnim rezultatima državne mature u ljetnome roku, svaki drugi učenik strukovne škole (47 posto) maturu je završio s jedinicom: od 14.795 učenika strukovnih škola, njih 6947 dobilo je negativnu ocjenu iz jednog ili više ispita. Paralelno, maturu je zbog jednog ili više predmeta pao 1041 gimnazijalac, što znači da u ovom trenutku nemaju dokaz o uspješno završenom srednjoškolskom obrazovanju. Riječ je o gotovo deset posto generacije završenih gimnazijalaca, više no ijednom u deset godina.

U ljetnome roku poništeno je 22 ispita. Naime, od 30-ak tisuća učenika koji su polagali ispite državne mature, četvero ih je uhvaćeno u prevari. Jedan maturant koristio je bubicu s opremom, drugi šalabahtere, a u dva slučajeva uhvaćeni su u korištenju mobitela. Njihovi su ispiti poništeni, jednako kao i ispiti drugih 18 kandidata. Razlog u njihovu slučaju su neprimjereni sadržaji i neprimjereno ponašanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:27