ULAGANJE U KULTURU

Počinje rekonstrukcija Malog rimskog kazališta u Puli vrijedna 25 milijuna kuna

Kad obnova bude gotova, Malo rimsko kazalište će postati mjesto prožimanja spomeničke baštine, kulture i turizma
Malo rimsko kazalište u Puli
 TZ Grada Pule

Konačno počinje cjelovita rekonstrukcija Malog rimskog kazališta u Puli koja će koštati čak 25 milijuna kuna. Riječ je o investiciji koja će promijeniti stari dio grada uz zgradu i okoliš Arheološkog muzeja Istre čija je investicija skoro pa zgotovljena. Kada se gleda taj cjelokupni kompleks, riječ je o najvećoj investiciji u kulturu u državi vrijednoj više od 140 milijuna kuna. A Malo rimsko kazalište u novom ruhu trebalo bi se otvoriti javnosti u svibnju iduće godine.

- Ime ovog projekta izgovaram već osam godina i nekako sam osam godina se nadao da ćemo ga realizirati. Bilo je tu uspona i padova i nekad sam mislio da se ni neće realizirati. Ovo je projekt koji je značajan projekt za Arheološki muzej Istre, Pule, Istre i države. On će prezentirati jedan vrijedan spomenik, a to je jedino očuvano rimsko kazalište u državi. S druge stvaramo vrijednu kulturnu i turističku infrastrukturu koja nam omogućava da imamo manifestacije na otvorenom. Kazalište bi trebalo primiti oko 2 tisuće posjetitelja, a to je prostor koji na nedostaje. Arena prima oko 4 do 5 tisuća posjetitelja, Kaštel do 1000 posjetitelja. Jednostavno nam nedostaje još jedan ovakav prostor, istaknuo je danas na predstavljanju početka radova Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre u Puli.

Na predstavljanju su prisustvovati i gradonačelnik Filip Zoričić i voditelj Odsjeka za provedbu ITU mehanizma Damir Prhat, predstavnica Ministarstva kulture i medija Nataša Nefat, konzervatorica viša savjetnica, predstavnik ING-GRAD-a Stjepan Antolović, pomoćnica ravnatelja SAFU Matea Radić te predstavnica TZ Grada Pule Marinela Kolić. Naime, u okviru mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja Pula, u sklopu otvorenog poziva „Revitalizacija kulturne baštine u urbanom području Pula”, Arheološkom muzeju Istre odobren je za sufinanciranje projekt: "Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta - Pula", iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt obnove i revitalizacije potpisuju dva zvučna imena – arhitekt Emil Jurcan i dizajner svjetla Dean Skira.

image
Malo rimsko kazalište u Puli
TZ Grada Pule

- Ovo je važna investicija jer se ovdje stvara novi dio grada. To će biti prostor za sve generacije. Jedva čekamo otvaranje jer Pula ima puno neiskorištenog prostora. Posebno u starom gradu. A nama je cilj da revitaliziramo stari dio grada i centar, da u njega vratimo život. A kultura je identitet našega grada. Ponosimo se ovim prostorom, rimskom i austrijskom poviješću.Moramo Pulu promovirati kao grad kulture. Vjerujem da je to svjetska priča, kazao je gradonačelnik Zoričić.

Malo rimsko kazalište jedan je od najvećih i najznačajnijih antičkih spomenika grada Pule. Do prije desetak godina koristilo se kao jedno od glavnih gradskih mjesta za održavanje kulturnih aktivnosti, ali se zbog oštećenosti prestalo koristiti. Arheološki ostaci Malog rimskog kazališta nalaze se u središtu Pule, na istočnoj padini Kaštela. Trenutno nije turistički valorizirano i nije u funkciji razvoja. Građevinska čestica bogata je arheološkim ostacima nekadašnjeg kazališta koji su djelomično rekonstruirani i konzervirani u drugoj polovici 20. stoljeća. U središtu lokacije nalazi se kaskadno isklesana živa stijena na koju su se polagali kameni blokovi nekadašnjeg kazališta. Taj dio terena posjeduje visoku ambijentalnu i povijesnu vrijednost.

- Opći cilj konzervacije, restauracije i djelomične rekonstrukcije originalnih dijelova Malog rimskog kazališta je očuvanje i revitalizacija kulturne baštine iz antičke povijesti Pule kako bi se osigurala visoka razina kulturološke integriranosti te baštine u život sadašnjih i budućih generacija stanovnika grada Pule, Istre i šire od toga te povećavala prepoznatljivost i jedinstvenost ovog područja kroz zajedničku baštinsku platformu temeljenu na nizu lokaliteta i spomenika kulture iz antičkih vremena. poručuju iz Arheološkog muzeja Istre.

Projektom rekonstrukcije Malog rimskoga kazališta izvršit će se parcijalna obnova tribina nekadašnjeg kazališta kako bi se očuvala i revitalizirala iznimna lokacija kulturne baštine koja je trenutno zatvorena za posjet i kulturne manifestacije zbog lošeg stanja te se trenutno ne posjećuje i predstavlja potencijalno opasno područje.

image
Malo rimsko kazalište u Puli
TZ Grada Pule

U ovih godinu dana rekonstruirat će se dio tribine u skladu s originalnim kazalištem, od modernih materijala, zatim će se urediti pristupni putevi kazališta će se povezati sa zgradom Arheološkog muzeja Istre s jedne strane te Pomorskim i povijesnim muzejem Istre s druge strane te mreža pristupnih puteva, obogaćena informativnim i multimedijalnim pločama.U suradnji s partnerskom institucijom na projektu - TZ Grada Pule tijekom 2022. na području Hrvatske i inozemstva provest će se promotivne i marketinške aktivnosti s ciljem prezentacije destinacije i kulturne baštine.

Po okončanju projekta, Malo rimsko kazalište će se početi koristiti kao obnovljeni kulturno-povijesni spomenik. U njemu će se održavati međunarodni festival antičkog teatra DRAMA MEDITERANA, čije se osnivanje planira u suradnji s Istarskim narodnim kazalištem, zatim programi Pulskog filmskog festivala, te druge kulturne manifestacije. Malo rimsko kazalište tako će postati mjesto prožimanja spomeničke baštine, kulture i turizma.

- Nakon završetka projekta, Malo rimsko kazalište bit će prepoznatljivo kao primjer izvrsnosti u konzervaciji i rekonstrukciji kulturnih dobara što je primarni cilj, ali i kao održivi projekt otvaranja značajnog kulturno-povijesnog nasljeđa prema korisnicima, u kontroliranom korištenju za potrebe učenja, inovacija i poticanja svijesti o konceptu održivog gospodarenja poviješću za potrebe budućnosti. Uređeno Malo rimsko kazalište te njegova integracija s adaptiranom i dograđenom zgradom Arheološkog muzeja Istre koja u sebi inkorporira multimedijalnu staklenu fasadu, novi stalni postav, lapidarij i uređeni okoliš sa uklopljenim arheološkim nalazima predstavljati će izuzetan doprinos kulturnoj i turističkoj ponudi grada Pule, Istre i cijele Hrvatske. Završetkom ovih projekata Republika Hrvatska će dobiti impozantan i jedinstveni muzejsko-spomenički spoj i novi vrlo atraktivan povijesni spomenik s izuzetnim mogućnostima kulturne nadogradnje, poručili su u Arheološkom muzeju Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:05