VELIKI PROJEKT

Počinje sanacija i zatvaranje odlagališta otpada Nemetina, vrijedni 37,8 milijuna kuna

Tomislav Ćorić
 Damjan Tadić / CROPIX

Projekt sanacije i zatvaranja odlagališta neopasnog otpada Nemetina, vrijedan 37,8 milijuna kuna, koji bi trebao biti završen u sljedećih 13 mjeseci, predstavljen je u ponedjeljak na osječkome Građevinskom i arhitektonskom fakultetu.

Kako je rekao ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, riječ je o jednom od nekoliko bivših odlagališta koja su na području grada Osijeka zatvorena u proteklom razdoblju.

"Projekt je vrijedan 37,8 milijuna kuna i smatram da je to dobro potrošen novac. Projekt bi u potpunosti trebao biti realiziran u sljedećih 13 mjeseci, i u tom roku očekujemo da odlagalište otpada Nemetin bude u potpunosti sanirano i u narednoj fazi možda i privedeno nekoj rekreativnoj svrsi", rekao je ministar na predstavljanju projekta.

Dodao je kako je nedavno bio u Osijeku na otvorenju dvaju novih reciklažnih dvorišta – Gornjega grada i Retfale te je ocijenio kako je to, uz početak projekta Nemetina, dokaz kako Osijek ostvaruje vrlo dobre rezultate u gospodarenju otpadom.

Zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain ocijenila je kako su važni dosadašnji osječki projekti kad je riječ o zbrinjavanju otpada, kao što su otvaranje reciklažnih dvorišta i sanacija odlagališta Filipovice i početak sanacije Nemetina. Podsjetila je kako je u planu i sanacija odlagališta Sarvaša te da je u tijeku postupak izrade tehničke dokumentacije za Regionalni centar za zbrinjavanje otpada Orlovnjak.

"Po svemu tome Osijek je uzor drugim velikim gradovima kako treba rješavati zbrinjavanje otpada", zaključila je Čičin-Šain.

Dogradonačelnik Osijeka Boris Piližota rekao je kako je na odlagalištu Nemetinu od početka devedesetih godina prošlog stoljeća do 2011. godine odložena velika količina otpada, ukupno 366 tisuća kubičnih metara, koji nije, kako je rekao, odlagan po pravilima struke.

"Na svu sreću, riječ je o neopasnom otpadu, uglavnom građevinskom i glomaznom. Mi smo realizirali niz projekata vezanih za zbrinjavanje otpada, ali ovo je jedan od većih. Ukupna vrijednost projekta je 37,8 milijuna kuna, od čega prihvatljivi troškovi iznose 35,2 milijuna kuna. Taj dio sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda s 85 posto, deset posto prihvatljivih troškova sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak troškova bit će podmireno iz proračuna Grada Osijeka", rekao je Piližota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2022 09:43