MIGRACIJE

PODACI DRŽAVNOG ZAVODA ZA STATISTIKU OTKRILI KOLIKO JE HRVATA LANI ODSELILO IZ ZEMLJE Najviše ih je otišlo u Njemačku...

 
Ilustracija
 Bruno Konjevic / CROPIX

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatsku se iz inozemstva u 2018. godini doselilo 26.029 osoba, a iz Hrvatske je u inozemstvo odselilo 39.515 osoba. Državni zavod za statistiku navodi i kako je saldo migracije stanovništva Republike Hrvatske s inozemstvom u 2018. godini bio negativan i iznosio je -13.486, prenosi N1.

Od onih koji su se u Hrvatsku doselili iz inozemstva, 33,1 posto su hrvatski državljani, dok je 66,9 posto stranaca. Od ukupnog broja stranaca koji su doselili u RH, najviše je onih iz Bosne i Hercegovine (39,8 posto). Iz inozemstva se u Hrvatsku doselio veći udio muškaraca (74,6 posto), dok je i u broju onih koji su iz Hrvatske odselili također veći udio muškaraca (55,1 posto).

Od onih koji su se iz Hrvatske iselili u inozemstvo je 92,2 posto hrvatskih državljana i 7,8 posto stranaca. Najviše ih je otišlo u Njemačku (55 posto). Najveći broj onih koji su se odselili imaju od 20 do 39 godina.

Kada je riječ o onima koji su iz inozemstva došli u Hrvatsku, najviše ih je došlo u Grad Zagreb i Splitsko-dalmatinsku županiju, a odselili su se najviše iz Grada Zagreba, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.

Kada je pak riječ o migracijama unutar zemlje, u 2018. su godini mjesto stanovanja promijenile 71.703 osobe. I oni su većinom u dobi od 20 do 39 godina, a među njima je veći udio žena (54,8 posto). Unutar Hrvatske se najviše selilo između županija, a između gradova i općina iste županije najviše je migracija bilo u Splitsko-dalmatinskoj i u Primorsko-goranskoj županiji.

Više doseljenih nego odseljenih bilo je u šest županija i Gradu Zagrebu, dok je suprotna situacija bila u 14 županija, a najviše u Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj i Osječko-baranjskoj, javlja N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:20