NOVI UDARAC ZA HDZ

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV BOŽIDARA KALMETE U SLUČAJU REMORKER 'Ja sam duboko vjerovao da se to neće dogoditi...'

 Vjekoslav Skledar/CROPIX

Uskok je podigao optužnicu protiv zadarskog gradonačelnika i bivšeg HDZ-ovog ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete kojom ga tereti da je povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) radi izvlačenja višemilijunskih iznosa iz tih državnih kompanija.

Uskokovom optužnicom, uz Kalmetu je obuhvaćeno još 12 okrivljenika, među kojima su njegovi najbliži suradnici iz ministarstva - bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković i državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a.

Među optuženima je i bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, koji je Livakovića i Mukulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca. U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, koji je u ispitivanju na Uskoku porekao krivnju te direktori građevinske tvrtke Viadukt Ivan Berket i Damir Kezele i direktor tvrtke Zagorje Tehnobeton Miroslav Bunić.

Tereti ih se više slučajeva primanja i davanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti, a Uskok trvdi da je bivši ministar mora, turizma, prometa i razvitka a potom ministar mora, prometa i infrastrukture od 2005. do kraja 2010. u zajedničko djelovanje povezao ostale osumnjičenike.

Istragu protiv Kalmete i dijela optuženika Uskok je pokrenuo u studenom prošle godine. On istragu tada nije komentirao ističući ne smije govoriti o detaljima postupka u kojem će "dokazati svoju nevinost".

Kalmeta je jedan od tri zvučna imena protiv kojih je Uskok u posljednjih nekoliko dana podignuo optužnice zbog korupcije. Ranije je optužena saborska zastupnica i bivša SDP-ova sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Dok je u vladama Ive Sanadera i Jadranke Kosor obnašao dužnost ministra mora, turizma, prometa i razvitka, ali i kasnije kao zadarski gradonalčenik, Kalmeta se često nalazio na meti kritika javnosti i oporbenih krugova koji su tražili njegovu ostavku, no on je godinama čvrsto stajao na poziciji, odbacujući povezanost s bilo kakvim nezakonitostima.

Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović još je krajem prošle godine kazao je da će se braniti 'detaljno, aktivno i odgovarati na sva pitanja'.

- Kalmeta je spreman za obranu u kojoj neće biti ne odgovaranja i zabranjenih pitanja - kazao je Vilajtović Hini, ističući da je odluka o odbijanju žalbe na pokretanje istrage bila "očekivana".

SVI KALMETINI SKANDALI Za svaku aferu u šest godina mandata ‘nije bio odgovoran’

INFOGRAFIKA: KALMETINA ORGANIZACIJA USKOK-ovi pokajnici: ‘Znalo se kome idu milijuni’

HDZ O KALMETI 'Ne brinu nas optužbe, ali zabrinjava tajming istrage'

Tužiteljstvo sumnja da su Kalmeta i ostali novac iz HAC-a i Hrvatskih cesta izvlačili preko angažiranih izvođača radova, od kojih su tražili mito "koristeći autoritet investitora". Pojedine izvođače radova zbog toga su stavljali u povoljniji položaj za dobivanje poslova te im plaćali više nego što su radovi zaista vrijedili ili im priznavali neizvršene "vantroškovničke radove".

Istražitelji tvrde da su im HAC-ovi podizvođači zauzvrat milijun kuna isplatili izravno u gotovini, dok su na račun češke tvrtke "Remorker" u vlasništvu Igora Premilovca uplatili najmanje 30 milijuna kuna kako bi ih HAC angažirao na izvođenju radova te im osigurao povoljniji položaj u naplati potraživanja.

Prema Uskokovim tvrdnjama Premilovac je u inozemstvu podizao gotovinu i najmanje 5,5 milijuna kuna zadržao, a barem 24,5 milijuna kuna predao Sapunaru koji je novac navodno podijelio s Kalmetom, Livakovićem, Mikulićem i Bobanom.

Na isti je način Premilovac navodno poslovao i s Hrvatskom gospodarskom komorom s čijeg je računa preko njegove tvrtke navodno izvučeno preko 30 milijuna kuna, a u tom kraku istrage glavni osumnjčenik je dugogodišnji predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.

Priopćenje prenosnimo u cijelosti:

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 13 hrvatskih državljana B. K. (1958.), Z. L. (1963.), M. M. (1968.), J. S. (1972.), S. B. (1962.), I . P. (1966.), D. K. (1952.), I. B. (1953.), M. B. (1959.), S. V. (1967.), J. P. (1962.), M. L. (1967.), P. P. (1956.) zbog počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, poticanja na primanje mita te pomaganja u primanju mita. (5. 6. 2015. )

Optužnicom se I. okr., kao ministru mora, prometa i infrastrukture i jedinom članu Skupštine trgovačkih društava Hrvatske ceste (HC) i Hrvatske autoceste (HAC), stavlja na teret da je, od 2005. do kraja 2010. godine, u cilju stjecanja koristi za sebe i druge na teret HAC-a i HC-a, u zajedničko djelovanje povezao II. okr., državnog tajnika u navedenom Ministarstvu te predsjednika Nadzornog odbora HAC-a i HC-a, III. okr., člana Uprave HAC-a te potom pomoćnika ministra u navedenom Ministarstvu, IV. okr., člana Uprave HAC-a, i V. okr., predsjednika Uprave HC-a, te nakon toga predsjednika Uprave HAC-a. U cilju ostvarenja plana grupe, okrivljenici su, sukladno prethodnom dogovoru, počinili više kaznenih djela primanja i davanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti, i to na način da su realizirali izvlačenje novca iz društava HAC i HC putem angažiranih izvođača, te su koristeći autoritet investitora, te stavljanjem u izgled pogodnosti, od izvođača tražili isplatu određenih novčanih sredstava. Iznos od 1.000.000 kuna im je isplaćen u gotovini, dok je isplata preostalog dijela sredstava ostvarena putem trgovačkih društava i obrta povezanih sa VI. okr., kojima su VII. okr., VIII okr. i IX okr. u ime svojih trgovačkih društava plaćali fiktivne račune za neizvršene usluge. Tako uplaćeni novac je VI. okr. podizao s računa svojih trgovačkih društava i obrta, te je potom, sukladno dogovoru, dio podignutog novca zadržao za sebe dok su se preostalim dijelom okoristili I., II., III., IV. i V. okrivljeni. Na opisani način pripadnici grupe, I., II., III., IV. i V. okrivljeni međusobno su podijelili iznose od 15.112.243,36 kuna i 858.466,90 eura, dok je VI. okr. pribavio korist od 3.893.524,66 kuna i 221.311,13 eura, VII. okr. u iznosu od 730.927,00 kuna, VIII. okr. u iznosu od 730.927,00 kuna, te X. okr. u iznosu od 133.333,33 eura.

Nadalje se optužnicom XI. okr., kao predsjedniku Uprave HAC-a, XII. i IV. okr., kao članovima Uprave HAC-a, stavlja na teret da su, tijekom 2008. i 2009. godine, s izvođačima radova na projektima investitor kojih je HAC, dogovorili plaćanje naknade kako bi im, na štetu HAC-a, pogodovali pri dobivanju poslova ili tijekom realizacije već ugovorenih poslova. Tako dogovorene naknade su VII. okr., član Uprave jednog društva, te drugi investitori isplaćivali na način da su u ime svojih trgovačkih društava plaćali fiktivne račune za neizvršene usluge, te je potom VI. okr. tako uplaćeni novac podizao s računa svojih trgovačkih društava i obrta, nakon čega je, sukladno dogovoru, dio podignutog novca zadržao za sebe, dok su se preostalim iznosom okoristili, IV. okr. u iznosu od 206.880 eura, XI. okr. u iznosima od 639.936,00 kuna i 206.880 eura, XII. okr. u iznosima od 639.936,00 kuna i 206.880 eura, te VI. okr. u iznosima od 165.504 eura i 319.968,00 kuna.

Osim navedenog, V. okr. se stavlja na teret da je, kao predsjednik Uprave HC-a, od 2007. do 2013. godine, u Zagrebu, od VII. okr., člana Uprave jednog društva, zatražio da mu to društvo za pogodovanje u opisanoj poslovnoj suradnji kupi nekretninu koju je on odabrao, na što je VII. okr. pristao, te je za korist V. okr. kupljena nekretnina u vrijednosti od 465.000 eura.

Kalmeta: Nije ovo prvi ni zadnji put da se diže neka optužnica!

- Nije ovo prvi ni zadnji put da se diže neka optužnica, ja sam duboko vjerovao da se to neće dogoditi, ali sam ipak očekivao ovakav ishod. Ali, polako, ima vremena, sve će doći na svoje, izjavio je u zadarskoj gradskoj vijećnici Božidar Kalmeta okupljenim novinarima, prenosi Zadarski.hr.

Na pitanje znači li dizanje optužnice i krizu vlasti u Gradu Zadru, Kalmeta je odgovorio:

- Već se duže pokušava insinuirati o nekakvoj krizi vlasti, postoje i primjeri nekih drugih gradova gdje su gradonačelnici čak bili i odsutni. Grad Zadar normalno funkcionira, ovo neće imati nikakvog utjecaja na rad gradske uprave.

Kalmeti je postavljeno i pitanje smatra li da je riječ o političkom progonu:

- Ne bih davao takve ocjene. Meni je najvažnije dokazati svoju nevinost, vjerujem u institucije pravne države, rekao je Kalmeta.

Zadarski je gradonačelnik ustvrdio da se jučer, ali posve drugim povodom, čuo s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, te dodao da će se s Karamarkom čuti danas, dok s ostalih 12 optuženih od podizanja optužnice, za koju je saznao od novinara, nije imao nikakvog kontakta.

- Vjerovao sam da se to neće dogoditi, jer znam da nisam ništa skrivio niti imam bilo kakve veze s tim predmetom. No, činjenica je da je optužnica podignuta, ali to je samo prvi korak u procesu. Čekamo ocjenu vjerodostojnosti optužnice na sudu, a moj odvjetnik i ja nastavljamo pravnu bitku za istinu, izjavio je Kalmeta neposredno po objavljivanju vijesti o dignutoj optužnici.

Na pitanje hoće li podnositi ostavku na mjesto zadarskog gradonačelnika ili povlačiti neke druge političke poteze, Kalmeta je odgovorio:

- Ne, sada čekam da sud utvrdi vjerodostojnost optužnice.

Nazvali smo i bivšeg državnog tajnika Zdravka Livakovića, drugooptuženog, koji je od nas saznao da je optužnica podignuta, ali Livaković nije želio ni na koji način komentirati cijelu situaciju. Samo je najavio da će se konzultirati sa svojim odvjetnikom.

Predsjednica Zadarskog SDP-a: 'Nisam niti malo iznenađena!'

Predsjednica Zadarskog ogranka SDP-a Sabina Glasovac također je reagirala na podizanje optužnice protiv Božidara Kalmete, napomenuvši kako nije 'niti malo iznenađena' ovakvim epilogom Kalmetine ostavštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2023 08:29