UDARIO U AUTOBUS

Podignuta optužnica protiv Splićanina koji je prouzročio tešku nesreću na A1: ‘Jako mi je teško, ubio sam majku‘

Nisam bio priseban. Ne sjećam se, u šoku sam. Jako mi je teško, ubio sam majku, osjećam se krivim, iskazao je nesretni vozač

Ilustrativna fotografija

 Mario Pusic/CROPIX

Zbog izazivanja teške prometne nesreće sa smrtnom posljedicom 27. lipnja oko 14.35 sati na autocesti A1 nedaleko Karlovca, Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je optužnicu protiv Splićanina Zdravka R. (57). Terete ga da je kobnoga dana svojim automobilom marke Mercedes, vozeći u smjeru juga, udario u autobus austrijskih oznaka koji je na prometnici zastao u koloni.

Trenutak nepažnje za vozača je prouzročio i osobnu tragediju. U nesreći je, naime, smrtno stradala njegova majka, koju je vozio iz KBC-a Zagreb s pregleda, gdje su upravo bili doznali da je majka preslabog srca za operaciju kojom su joj liječnici nastojali produžiti život. U trenutku nesreće majka je sjedila na stražnjem sjedalu te se nije osjećala dobro. Staricu je nakon nesreće hitna pomoć s teškim ozljedama prebacila u Opću bolnicu Karlovac, ali tamo je podlegla istoga dana.

- Oko 6 sati smo iz Splita krenuli na Rebro na pregled koji je bio zakazan u 11 sati. Putem smo odmarali oko pet puta, a onda se u Zagrebu zadržali oko 3 sata. Majka je imala lošu dijagnozu, trebala je stent te srčanu operaciju, ali je bila lošega stanja da bi je mogla izdržati. Dali su joj novu terapiju. Natrag sam vozio polako, nisam izlazio iz desne trake. Autobus se najednom ukazao, nisam bio priseban. Ne sjećam se, u šoku sam. Jako mi je teško, ubio sam majku, osjećam se krivim - iskazao je nesretni vozač.

Iz bolničke prijave proizlazi da je starica "u prometnoj nesreći stradala kao putnik u vozilu te zadobila ozljede opasne po život u vidu ozljede slezene, razderotine jetre, ostale višestruke ozljede trbušne šupljine donjeg dijela leđa i zdjelice, hipovolemički šok, ozljedu stražnje abdominalne stijenke i ozljedu mokraćnog mjehura".

Zamjenik općinske državne odvjetnice smatra kako je vozač odgovoran za nesreću koja mu se stavlja na teret, odnosno da je "upravljajući osobnim vozilom postupio protivno odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama - nije prilagodio brzinu kretanja svog vozila gustoći prometa tako da vozilo može pravilno zaustaviti pred svakom preprekom koju u konkretnom slučaju može predvidjeti uslijed čega se nije pravovremeno zaustavio nailaskom na kolonu ispred sebe te je prednjim dijelom vozila udario u stražnji dio autobusa koji se kretao ispred njega u istom smjeru uslijed čega je došlo do udarca te je putnica u njegovu vozilu, koja je sjedila iza na zadnjem sjedalu, zadobila višestruke ozljede uslijed čega je preminula istoga dana u Općoj bolnici Karlovac".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:27