ZLOČIN

Podignuta optužnica za ubojstva četiri zarobljena hrvatska vojnika kod Gline

Izveli su iz glinskog zatvora četvoricu zarobljenih pripadnika Hrvatske vojske i doveli na brdo Pogledić gdje su ih usmrtili
Županijski sud u Zagrebu
 Bruno Konjevic/Cropix

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je u četvrtak optužnicu protiv 66-godišnjeg i 62-godišnjeg državljana Srbije koje optužnica tereti da su u rujnu 1991. na brdu Pogledić kod Gline ubili četvoricu zarobljenih hrvatskih vojnika.

U optužnici se precizira da su dvojica okrivljenika, zajedno sa za zasada nepoznatim pripadnicima vojne policije Teritorijalne obrane (TO) Gline, po nalogu obavještajnog oficira TO Gline izveli iz glinskog zatvora četvoricu zarobljenih pripadnika Hrvatske vojske i doveli na brdo Pogledić gdje su ih usmrtili hicima iz osobnog naoružanja.

Dvojica okrivljenika su nedostupni hrvatskom pravosuđu, a u optužnici podignutoj pred zagrebačkim Županijskim sudom predloženo je da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor do okončanja kaznenog postupka.

Za isto kazneno djelo na sisačkom Županijskom sudu već je suđeno Radi Miljeviću koji je bio uhićen u ožujku 2006. prilikom dolaska u Glinu. Miljević je više od četiri godine proveo u istražnom zatvoru, ali nakon osuđujuće presude i ponovljenog postupka Vrhovni sud ga je oslobodio krivnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2021 18:48