RASCJEP U PARLAMENTU

PODIJELJENA KOALICIJA HDZ nije mogao skupiti većinu, za petak odgođeno glasovanje o prijepornom zakonu

 
 CROPIX

Hrvatski sabor jučer nije glasovao o Zakonu o udomiteljstvu koji je izazvao prijepore u vladajućoj koaliciji, iako je tako bilo planirano, pa će se o njemu, doznajemo, glasovati ovaj petak.

HDZ-ovci očito jučer nisu bili spremni igrati lutriju s ovim zakonom, odnosno nisu bili sigurni hoće li imati dovoljan broj ruku za izglasavanje, budući da je glavni koalicijski partner HNS, koji je podnio amandman da i životni i neformalni životni partneri mogu udomljavati djecu, najavio da neće glasati za HDZ-ov zakon i da će biti suzdržan. Popriličan broj partnera iz vladajuće većine jučer nam je također potvrdio da će biti za HNS-ov amandman i protiv ovakvog zakona. No, kombinacije su različite, pa nije čudno da su HDZ-ovci procijenili da će glasovati u petak “kada se steknu uvjeti”, kako je to rekao predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Neki zastupnici iz vladajuće većine jučer su nam rekli da se saborskim kuloarima proširila priča da u HDZ-u nisu znali kako će se Most postaviti, odnosno hoće li držati kvorum i biti suzdržani, ili uopće neće glasati, dok neki drugi članovi vladajuće koalicije, pak, smiruju situaciju i kažu da nema problema s većinom, već su HDZ-ovci htjeli da u srijedu na Vladi prođe Zakon o udžbenicima, zbog kojeg su HNS-ovci prijetili izlaskom iz Vlade, pa da se glasuje u miru ovaj petak.

Enigma Opačić i Puh

Tako će, osim šest zastupnika iz HNS-ova Kluba, za njihov amandman biti i troje SDSS-ovih zastupnika, a ako amandman ne prođe, zakon neće podržati. A takav stav, doznajemo od predsjednika stranke Milorada Pupovca, prošli su tjedan komunicirali partnerima u HDZ-u. Isto je i kod Furija Radina, koji je dio IDS-ova Kluba, a predsjednik HSLS-a Darinko Kosor glasat će za HNS-ov amandman, ali ne zna se još kako će glasati za zakon. Ostala trojka iz zajedničkog Kluba, Hrg, Dodig i Glavaš, podržat će zakon. Izgleda da će biti presudno kako će glasati članovi zajedničkog Kluba stranke Milana Bandića, koji je već rekao da će oni glasati po svom uvjerenju, a znamo da će Darinko Dumbović, Čačićev Reformist, podržati HNS-ov amandman, ali i HDZ-ov zakon.

Zdravko Ronko je protiv amandmana i za zakon, jer smatra da je dobar i da istospolni partneri ne bi trebali imati pravo udomljavati djecu. Željko Lacković bit će za zakon i protiv amandmana, dok se Marija Puh, bivša HNS-ovka, i Milanka Opačić, bivša SDP-ovka, jučer na naše učestale pozive nisu javljale. Kažimir Varda također će biti za zakon, a protiv amandmana. Vladimir Bilek podržat će zakon, a tek treba vidjeti hoće li i HNS-ov amandman.

HDZ-u za izglasavanje zakona treba većina prisutnih zastupnika u Saboru, a pitanje je koliko će se njih pojaviti i hoće li imati kvorum od 76 ruku. Jer SDP nam je jučer potvrdio da njihov 31 zastupnik neće glasovati, ako se ne podrži amandman, a i Most nam je najavio da neće držati ljestve HDZ-u, odnosno da njihovih 12 zastupnika iz Kluba neće glasati.

Kada je o ostatku oporbe riječ, IDS, HSS, GLAS i HSU su na istoj strani - podržat će amandman i neće glasati za zakon, Nezavisni za Hrvatsku koji načelno podržavaju HDZ-ov zakon i protive se HNS-ovu amandmanu, ali im se ne sviđa ideja da pomažu HDZ-u pa “bude li ovisilo o njima, zakon neće proći i nikome ništa”. Živi zid je protiv amandmana, ali od njih ne treba očekivati da drže kvorum HDZ-u, Goran Aleksić će biti suzdržan kod izglasavanja zakona, a neće podržati HNS-ov amandman, dok će Ivan Lovrinović dići ruku za zakon. Novi Klub koji čine Bojan Glavašević, Tomislav Žagar i Marko Vučetić glasat će protiv svega što predlaže Vlada - a HNS može računati na njihovu podršku.

Traju konzultacije

Unatoč tome što su u sabornici bili svi koji čine vladajuću većinu, HDZ jučer nije stavio na dnevni red glasanje o zakonu. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da će se o zakonu glasati “kad budu stečeni uvjeti za to”. No, zašto se još nisu stekli, nije precizirao. U odgodi, a to je metoda kojom se HDZ štiti od rizika, šef HDZ-ova saborskog kluba Branko Bačić ne vidi ništa čudno. Rekao je kako su se “fokusirali na donošenje proračuna te da o točkama dnevnog reda oko kojeg još uvijek traju konzultacije danas nismo glasovali i imamo još dva petka za to”.

Ali kakav se dogovor pokušava postići, kad je jasno da ga neće biti: HDZ je odbio amandman, a HNS, kako tvrde u njihovu klubu, ostaje pri svom. A to znači da će biti suzdržani i neće podržati zakon.

Nisu li pozicije jasne - zanimalo je novinare, a Bačić potvrdio da jesu te naglasio da neće odgovarati partnere od njihova stava, nego pokušati pronaći dogovor o načinu glasovanja.

Posljednjih se dana spekuliralo da bi na izglasavanju zakona mogla puknuti saborska većina. No, Bačić tvrdi da u HDZ-u nema straha od rušenja kvoruma: - Ne bojimo se mi ničega, nego dogovaramo glasovanje koje će biti ovaj ili idući petak. Nema poveznice između Zakona o udomiteljstvu i Zakona o udžbenicima. Dapače, što se tiče Zakona o udžbenicima, mi smo također sve usvojili, tako da nema problema, bit će usvojeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:57