PRESLAGIVANJE POZICIJA

Podijeljene fotelje u Odborima: Tuđman nadgleda tajne službe, Milinović na čelu Odbora za obitelj

Zagreb, 271209.Prvi krug petih predsjednickih izbora u Hrvatskoj.Predsjednicki kandidat Miroslav Tudman glasovao je na birackom mjestu 36 u Tkalcicevoj ulici.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

Sabor je popunio gotovo sve parlamentarne odbore, tako da su i službeno izglasani predsjednici, potpredsjednici te članovi pojedinih odbora. Preraspodjelom se tako u Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a koji nadzire rad tajnih službi, našao HDZ-ovac Miroslav Tuđman , a njegov stranački kolega Darko Milinović stao je na čelo Odbora za obitelj, mladež i šport.

Tuđmanu će potpredsjednik biti SDP-ovac Igor Dragovan, a članovi su SDP-ovci Gordana Sobol, Marin Jurjević, Igor Rađenović, Franko Vidović, Nenad Stazić, HNS-ovac Milorad Batinić, IDS-ov Damir Kajin, te HDZ-ovci Tomislav Čuljak, Tomislav Karamarko i Branko Vukelić, te Dinko Burić iz HDSSB-a.

Milanovićeva potpredsjednica je SDP-ova Tatjana Šimac Bonačić, a članovi odbora SDP-ovci Dan Špicer, Domagoj Hajduković, Ana Komparić Devčić, Ivana Posavec Krivec i Saša Đujić, HNS-ovka Sonja Koenig, te HDZ-ovci Martina Banić, Ante Babić i Sunčana Glavak, Laburist Mladen Novak te Željko Šemper iz HSU-a.

Jadranka Kosor je u ime HDZ-a zatražila da oporba sjedne na čelo Odbora za europske integracije, ali njen zahtjev je odbijen. Na to je mjesto došao Danijel Mondekar iz SDP-a, a potpredsjednik mu je Goran Jandroković iz HDZ-a.

Za predsjednika Odbora za vanjsku politiku izabran je SDSS-ovac Milorad Pupovac, a potpredsjednik mu je Frano Matušić. Odbor za financije i državni proračun vodit će HNS-ov Srđan Gjurković, a potpredsjednica mu je Martina Dalić iz HDZ-a. Odborom za gospodarstvo će predsjedati Igor Rađenović iz SDP-a, a potpredsjednik će mu biti Đuro Popijač iz HDZ-a.

Odbor za informiranje, informatizaciju i medije vodit će Branko Vukšić iz Laburista, a potpredsjednik će mu biti Davor Bernardić iz HDZ-a.

Odbor za obranu vodit će HDZ-ovac Tomislav Ivić, a potpredsjednik je Zdravko Ronko iz SDP-a. Odbor za rad i socijalno partnerstvo vodit će Silvano Hrelja, a Zlatko Tušak iz Laburista mu je potpredsjednik. SDP-ova Biljana Borozan vodit će Odbor za zdravstvo i socijalnu skrb, a potpredsjednik je HDZ-ovac Dujomir Marasović. Ivan Šuker će voditi Odbor za Hrvate izvan Hrvatske, a potpredsjednik će mu biti Ivo Jelušić iz SDP-a.

Na čelo Odbora za ratne veterane stao je Josip Đakić iz HDZ-a, a Željko Sabo iz SDP je postao potpredsjednik. Mihael Zmajlović iz SDP-a predsjeda Odborom za prostorno uređenje i graditeljstvo, a HDSSB-ov Boro Grubišić mu je potpredsjednik. Branko Bačić iz HDZ-a vodit će Odbor za zaštitu okoliša, a potpredsjednik mu je Željko Kolar iz SDP-a. Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu vodi Valter Boljunčić iz IDS-a, a Željko Reiner iz HDZ-a mu je potpredsjednik. Petar Čobanković iz HDZ-a čelnik je Odbora za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj, a HNS-ovac Ivica Mandić je potpredsjednik. Odbor za regionalni razvoj i šumarstvo i vodno gospodarstvo vodit će SDP-ova Dragica Zgrabec, a Odbor za pomorstvo, promet i veze vodit će HNS-ova Nada Turina-Đurić, a potpredsjednik je HDZ-ov Ante Kulušić. Odbor za predstavke i pritužbe vodi Ivan Drmić iz HDSSB-a, a Luka Denona iz SDP-a mu je potpredsjednik.

Odbor za ravnopravnost spolova vodit će Nansi Tireli, a Sonja Koenig iz HNS-a joj je potpredsjednica. Odbor za pravosuđe vodit će HDZ-ov Davorin Mlakar, a Nada Milak će izvršavati dužnosti predstojnika Ureda predsjednika Sabora.

Još nepopunjena radna tijela svoje će članstvo dobiti nakon dodatnih konzultacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 22:34