STEGOVNI POSTUPAK

Podnesen zahtjev za razrješenje dužnosti vinkovačke sutkinje iz "slučaja Kušnjir"

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa prije tri tjedna je potvrdio da je sutkinja Mirna Kraljević neuredno obavljala sudačku dužnost
Damir Kušnjir ostao je invalid nakon operacije u vukovarskoj bolnici.
 
 Ivan Peric/Cropix

Protiv Mirne Kraljević, sutkinje Općinskog suda u Vinkovcima, bit će pokrenut stegovni postupak s prijedlogom da joj se izrekne stegovna kazna razrješenje od dužnosti.

"Predsjednik Općinskog suda u Vinkovcima Ivan Katičić 7. 12. 2020. Državnom sudbenom vijeću podnio je zahtjev za provođenje stegovnog postupka s prijedlogom da se sutkinji izrekne stegovna kazna razrješenje od dužnosti", stoji u odgovoru koji je Nikola Bešenski, predsjednik Županijskog suda u Vukovaru, kao suda nadređenog sudu u Vinkovcima, poslao Damiru Kušnjiru iz Vukovara, 41-godišnjaku koji je i pokrenuo ovu priču, o čemu je Jutarnji list prvi pisao, nakon što je u siječnju ove godine u kaznenom postupku u kojem je on bio oštećenik nastupila zastara, a optužnica odbačena. Zadnja sutkinja u tom predmetu bila je Mirna Kraljević, koja bi sada, ako DSV uvaži prijedlog predsjednika suda Katičića, mogla dobiti otkaz i tako završiti svoju sudačku karijeru.

Upozoravao sve

Naime, razrješenje od dužnosti najteža je moguća stegovna kazna za suce i u prijevodu znači otkaz, a to je u hrvatskom pravosuđu pravi raritet. Podsjetimo, riječ je o slučaju u kojem je Kušnjir u siječnju 2012. bio žrtva liječničke pogreške tijekom operacije varikokele testisa u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar.

image
Damir Kušnjir
Ivan Peric/Cropix

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru optužilo je liječnika koji ga je operirao zbog nesavjesnog liječenja, no postupak nije dočekao pravomoćno okončanje, jer je nakon osam godina od počinjenja djela nastupila zastara i optužnica je odbačena. U međuvremenu su, pak, bile donesene dvije osuđujuće nepravomoćne presude. Kušnjir je u više navrata ukazivao sudu, Ministarstvu pravosuđa, DORH-u, predsjednicima države i Vlade... da se predmet presporo odvija i da mu prijeti zastara, ali nitko nije reagirao i zastara se dogodila.

On je nakon te operacije ostao invalid s mehaničkim oštećenjem lijevog femoralnog živca i danas živi od 880 kuna invalidske mirovine. Liječnik koji ga je operirao slobodan je čovjek. No, Kušnjir se nije želio pomiriti s ovakvim raspletom i podnio je niz prijava protiv sutkinja koje su u ovom predmetu sudile, a onda je prije tri tjedna dobio odgovor od predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse koji je potvrdio da su i sutkinja Općinskog suda u Vukovaru Branka Soldo, koja je vodila postupak u prvom suđenju, kao i sutkinja Kraljević "neuredno obavljale sudačku dužnost".

image
Djuro Sessa
Damjan Tadic/Cropix

Konkretno, Sessa je napisao kako Soldo u predmetu nije postupala ukupno 28 mjeseci, a Kraljević 11 mjeseci. Stoga je od Katičića tražio da ga izvijesti je li odlučio protiv Kraljević pokrenuti stegovni postupak, dok je u slučaju Soldo to nemoguće, jer je proteklo više od tri godine otkako se dogodilo njezino "neuredno obnašanje sudačke dužnosti". Ovaj slučaj bio je povod i da se na Općinski sud u Vinkovcima pošalje izvanredni nadzor, pri čemu je, kako je Jutarnji list pisao prošloga tjedna, utvrđen čitav niz propusta. Osoba upućena u nadzor tada je za naše novine rekla kako bi se zbog rezultata nadzora moglo postaviti i pitanje stegovne odgovornosti predsjednika suda Katičića, ali i predsjednika Županijskog suda u Vukovaru Bešenskog, koji treba nadzirati rad suda u Vinkovcima. Inače, kao prilog ovoj priči gotovo je nevjerojatna Katičićeva odluka iz srpnja ove godine kojom je sam sebi smanjio normu za 50 posto, sutkinji Kraljević za 12 posto, kao i još 11 sudaca kojima je norma smanjena od 5 do 20 posto.

Hot line

Inače, "slučaj Kraljević" bio je i neposredni povod i motiv predsjedniku VSRH Sessi da u suradnji s glavnom državnom odvjetnicom Zlatom Hrvoj Šipek inicira uvođenje tzv. hot linea kojim bi tužitelji prijavljivali predsjednicima sudova one suce koji šest i više mjeseci ne postupaju u predmetima koji su im dodijeljeni. Inače, Kušnjir je za nepostupanje u svom predmetu nadležnim tijelima prijavio i zamjenika općinskog državnog odvjetnika u Vukovaru koji je bio tužitelj u tom slučaju. I njega smatra jednako odgovornim što je predmet otišao u zastaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 12:58