UGP probio led

Podnesena prva ustavna tužba protiv zabrane rada nedjeljom!

U fazi smo finaliziranja svog prijedloga za ocjenu suglasnosti Zakona o trgovini s Ustavom, najavljuju u HUP-ovoj Udruzi trgovine
 Željko Hajdinjak/Cropix

Udruga Glas poduzetnika i njenih 15 članova, u suradnji odvjetničkim uredima Doroteje Jurčić i Mladena Dragičevića, podnijeli su ustavnu tužbu protiv izmjena i dopuna Zakona o trgovini kojima se zabranjuje rad nedjeljom. Također, kako su pojasnili na konferenciju za novinare koja se održala u blizini mirogojskih arkada, u zahtjev je uključeno da se do donošenja konačne odluke Vrhovnog suda osporavane odredbe izmjena i dopuna Zakona o trgovini obustave od primjene.

Ista kategorija

Oni tvrde da, stavljanjem malih trgovaca u istu kategoriju s velikim trgovačkim lancima, ovaj zakon ignorira specifične potrebe malih obrta poput cvjećarnica, suvenirnica, pekara, tobacco shopova, malih trgovaca i poduzetnika sličnih djelatnosti.

- Za ove poduzetnike, radne nedjelje i blagdani čine značajan dio njihovih godišnjih prihoda, prosječno čak trećinu - istaknuli su u UGP-u.

Traže uravnoteženi pristup u zakonodavstvu, koji će uzeti u obzir prava i interese svih relevantnih dionika.

- Osporavanim odredbama Zakona o trgovini krše se temeljna ljudska prava i slobode i to ustavne poduzetničke slobode te pravo na nepovredivost vlasništva - tvrdi odvjetnica Doroteja Jurčić.

Naglasila je i da se ovakvim izmjenama zakona zabranio rad i vlasnicima obrta ili trgovačkih društava, koji često rade sami, bez drugih zaposlenih ili zapošljavaju članove svoje obitelji, a čime se izravno zadire u ustavno pravo na nepovredivost vlasništva, ali i na pravo na dostojanstveni život od svog rada.

- Uvjereni smo da će Ustavni sud temeljem našeg prijedloga pokrenuti postupak za ocjenu suglasnosti Zakona o trgovini s Ustavom RH. Vjerujemo da će Ustavni sud prepoznati opasnost od nastanka nenadoknadive štete u slučaju da se primjena istih odredbi ne obustavi - kazala je odvjetnica Jurčić.

Suprotno postulatima

Svoju ustavnu tužbu najavljuju i iz HUP-ove Udruge trgovine. U fazi smo finaliziranja prijedloga kojim će se tražiti ocjena ustavnosti, kažu u HUP-u.

"Od samih početaka upozoravali smo da je ograničavanje rada i radnog vremena poduzetnika suprotno temeljnim postulatima koje HUP i njegove članice zastupaju, s obzirom na to da zabrane nikada nisu dovele do razvoja tržišta ni pozitivnih utjecaja na tržište rada", pojasnili su iz HUP-ove Udruge trgovine.

Prema mišljenju HUP-a, najbolja opcija je ostaviti rad nedjeljom na odabir poslodavcima uz poštivanje svih zakonskih obaveza i adekvatno plaćanje radnika.

"Izmjene Zakona o trgovini predviđaju dosta izuzetaka, čime se stvara neravnopravnost na tržištu, poput iznimaka koje se odnose na objekte koji se nalaze unutar željezničkih i autobusnih kolodvora, benzinskih...", ističu iz HUP-ove Udruge trgovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:58