OPET DROGA U HV-u

Podnesena stegovna prijava protiv sedmorice vojnika zbog konzumacije kokaina i marihuane

Službeno nije poznato jesu li drogu konzumirali dok su bili u službi ili izvan vojarni

Arhivska fotografija

 Vlado Kos/Cropix

Osmorica hrvatskih vojnika pala su u preventivnom nadzoru Oružanih snaga jer je otkrivena prisutnost metabolita droga. U Ministarstvu obrane kažu kako je utvrđena konzumacija kokaina i marihuane, doznaje Dnevnik Nove TV.

Podnesena je stegovna prijava protiv sedmorice, dok je jedan pripadnik HV-a medicinskom dokumentacijom potkrijepio prisutnost metabolita lijekova u organizmu te zbog toga nije stegovno prijavljen.

Većina pripadnika je iz sastava postrojbi Hrvatske kopnene vojske, a službeno nije poznato jesu li drogu konzumirali dok su bili u službi ili izvan vojarni. Ne zna se ni kako su je nabavili i o kojim je točno količinama riječ.

Pokrenuti postupci protiv vojnika kod kojih je prošle godine utvrđeno da su konzumirali drogu još nisu završeni, navodi Ministarstvo obrane. Riječ je o pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga, koji su bili pozitivni na kokain i protiv kojih su pokrenuti vojnostegovni postupci, prenosi Nova TV.

U 2021. godini proveli su 115 nadzora, kojima je bilo obuhvaćeno ukupno 636 pripadnika HV-a. Utvrđeno je pet događaja koji imaju elemente kriminaliteta, 17 događaja sa elementima prekršaja, te 39 događaja s obilježjima kršenja vojne stege prema Zakonu o službi u OSRH.

Za svakog pripadnika OSRH kod kojeg se testiranjem utvrdi prisutnost droga u organizmu, Vojna policija podnosi odgovarajuće stegovne prijave Vojnostegovnom sudu u Zagrebu zbog osnovane sumnje u počinjenje stegovnog prijestupa, odnosno, dovođenje u stanje pod utjecajem droga ili odbijanje testiranja na droge, te potom provodi stegovne postupke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:38