StoryEditor
IZVANREDNA KONFERENCIJA MOSTA

Podolnjak: RH je na rubu ustavne krize. Neka si SDP i HDZ sami osiguraju potporu za 4 kandidata

Robert Podolnjak
 Darko Tomas / EPH

Robert Podolnjak u ime Mosta održao je press konferenciju oko potencijalne ustavne krize.

"Nužno je javnosti reći zašto je danas RH na rubu Ustavne krize. Nekoliko smo mjeseci vrlo korektno raspravljali i razgovori su se odvijali konstruktivno", kazao je Podolnjak na početku sjednice, prenosi N1 televizija.

"Nekoliko smo mjeseci korektno raspravljali u okviru Odbora za ustav, u kojem su predstavnici i zastupnici koji trebaju osigurati većinu. Stvorena je atmosfera povjerenja, razgovori su bili otvoreni", rekao je.

"Do zadnjeg dana bio sam uvjeren u kvalitetno rješenje o sastavu budućeg Ustavnog suda. Mislio sam da će najveći problem biti u Saboru prihvatiti načelo pariteta - da parlamentarna većina i opozicija mogu predložiti jednaki broj kandidata", kaže Podolnjak.

Kaže da je to temeljno načelo za koje se opredijelio i da to nije bio problem, iako se upravo pribojavao da načelo pariteta neće biti prihvaćeno.

"Prije jednog dana imali smo šest kandidata s apsolutnim konsenzusom članova Odbora, oko 130 glasova. Imena su bila nesporna i mogli smo ih sutra izglasati sa 130 glasova i nikakvu blokadu Ustavnog suda ne bismo imali", rekao je Podolnjak.

Problem se pojavio kada se inzistira da mora biti izabrano svih deset kandidata, i da se u ovih šest želi ugraditi nekoliko kandidata oko kojih ne postoji spomenuti konsenzus, tj. postoji nesuglasje da ispunjavaju temeljne standarde pravnog znanja ili etičnosti, otkrio je Podolnjak.

'Gledajte, u ovom trenutku dvije velike stranke pregovaraju i teško usuglašavaju dogovor oko 10 kandidata, a svjesni su da ćemo mi podržati 6 kandidata. Za ostala 4 neka se sami osiguraju.

Izabrat ćemo 6 prihvatljivih kandidata ali nećemo glasati za ostala 4, neka si sami osiiguraju potporu.', rekao je Podolnjak.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. srpanj 2020 06:35