DRUGA PRESUDA

PODRAVSKI LIST MORA PLATITI LACKOVIĆEVOJ ŽENI JOŠ 20.000 Prvi spor izgubili zbog naslova 'Kad je drugi nisu htjeli', drugi zbog 'Gospođa knjižničarka'

 
Sanja i Željko Lacković
 Podravski list

Samo dva mjeseca nakon što je Općinski sud u Koprivnici u prvostupanjskoj presudi dosudio 40.000 kuna Sanji Lacković, supruzi bivšega gradonačelnika Đurđevca, predsjednika Gradskog vijeća i saborskog zastupnika Željka Lackovića, redakciji Podravskog lista stigla je u utorak još jedna presuda.

Ovaj put bi Podravski list, prema nepravomoćnoj presudi, morao knjižničarki Sanji Lacković, koja je početkom prošle godine zaposlena u Gradskoj knjižnici u Đurđevcu, platiti još i dodatnih 20.000 kuna zbog objavljene kolumne glavnog urednika Roberta Mihaljevića. Dok su prvu parnicu izgubili zbog naslova “Kad je drugi nisu htjeli” uz citat Željka Lackovića kako mu je supruga “konkurirala na dosta natječaja na području županije i nikad nije bila pozvana na razgovor”, ovu drugu izgubili su zbog kolumne naslovljene “Gospođa knjižničarka”. U njoj je Mihaljević ustvrdio da je Lackovićeva supruga bila zadnja osoba koja je trebala dobiti posao u javnom sustavu kojim upravlja đurđevačka gradska vlast.

Ukinuo kolumnu

Upozorio je kako je takvo zapošljavanje “razornije od hidrogenske bombe” i izrazio žaljenje što je Lacković svoju političku karijeru gradio “objavljujući rat nepotizmu i uhljebništvu, a onda u godinu dana pogazio sve principe i ušao u političko kolo s Bandićem, čovjekom kojemu će suditi za najteža kaznena djela”.

Robert Mihaljević uopće nije iznenađen ovakvim sudskim ishodom. Ogorčeno je poručio da je pravosuđe uspjelo s pritiscima na redakciju koju vodi: “Već godinama ne uspijevamo dobiti niti jednu tužbu kad su kontra nas lokalni moćnici i s njima povezane osobe. Ali, baš niti jednu! Ponavljam, nisam pročitao Nušićevu ‘Gospođu ministarku’ i nemam pojma kakve bi veze to književno djelo moglo imati s mojom kolumnom. A to je, kako se čini, najveći krimen mojeg teksta. I još nešto: zbog brojnih presuda protiv Podravskog ukinuo sam svoju kolumnu koju pišem već deset godina. Nadam se da je pravosuđe sada konačno zadovoljno!”

Uvredljiv izraz

Sutkinja Općinskog suda u Koprivnici Draga Parag zaključila je da je izraz “gospođa knjižničarka” uvredljiv te da je Sanja Lacković zbog povrede dostojanstva zaslužila 20.000 kuna. Sanji Lacković zasmetala je aluzija na književni lik i djelo Branislava Nušića “Gospođa ministarka” jer ju se prikazuje kao “pripadak njezinog supruga Željka Lackovića koji obnaša političke dužnosti, osobu bez samostalnih vrijednosti i integriteta, i tako joj vrijeđa čast, ugled i dostojanstvo”.

Sanji Lacković jako je smetalo čitati o sebi koja je, eto, kao privilegirana osoba briljirala na javnom natječaju među šestero kandidata, a njezine su vještine proglašene najboljima, što autor dovodi u vezu i s masovnim napuštanjem Hrvatske “jer su radna mjesta rezervirana za odabranu kastu koja ima jak oslanac u politici”.

I u ovoj parnici Lacković se pozivala na to da nije javna osoba i da joj je narušena privatnost - premda je glavni urednik fotografijama dokazivao da je sudjelovala u kampanji svoga supruga. Tvrdila je da je autor prešao granicu privatnosti i minimuma osobnosti jer ju nije oslovljavao imenom i prezimenom, nego kao Lacijevu suprugu - što je kao ženu svodi na pripadak bračnog druga.

Kao glavni svjedok pojavio se suprug Željko Lacković koji je opisao kako je njegova supruga bila društvena i vedra, ali se nakon objave članka promijenila - “nekada je trčala po gradu, odlazila u teretanu, izlazila na kave, a sada to više ne čini. Do sada nisam vidio besramniji napad na nečiju suprugu u Hrvatskoj”, izjavio je pred sudom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:40