ANKETA JUTARNJEG

Podržavate li zahtjeve liječnika uoči novog prosvjeda? ‘Sve ovisi o Berošu i Plenkoviću, ako treba idemo u štrajk!‘

Ministarstvo zdravstva osudilo je potez liječničkih sindikata. Navode da se "rješenja donose direktnim dijalogom, a ne presicama"

Prosvjed liječnika u rujnu 2022. godine

 Vanesa Pandzic/Cropix

- Sve ovisi o Ministarstvu zdravstva i Vladi! Ako će trebati, idemo i u štrajk. Neće nam biti prvi - poručili su predstavnici liječničkih strukovnih udruženja i sindikata, nakon što su predstavili rezultate istraživanja u kojem je čak 97 posto od 5.700 anketiranih liječnika iskazalo nezadovoljstvo svojim radnopravnim statusom.

S obzirom na to da s Ministarstvom zdravstva ne mogu naći zajednički jezik, liječnička udruženja i sindikat najavili su prosvjed koji će se održati u subotu (18. ožujka). Pozvali su i građane da im se pridruže. Liječnici kažu da je prosvjed tek prvi korak, a ne otpisuju ni štrajk.

Od resornog ministarstva i Vlade traže: izjednačavanje koeficijenata složenosti poslova specijalista s užim specijalistima, izjednačavanje koeficijenata u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima, uvećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10 posto te donošenje Zakona o radnopravnom statusu liječnika do kraja proljetnog zasjedanja Sabora. Osim toga, traže i ukidanje postojećih "robovlasničkih" ugovora za liječnike specijalizante te priznavanje reprezentativnosti Hrvatskom liječničkom sindikatu.

S druge strane, Ministarstvo zdravstva osudilo je ovakav potez liječničkih sindikata. Navode da se "rješenja donose direktnim dijalogom, a ne presicama".

- Ako Hrvatsku liječničku komoru i njihove suradnike zovete na radni sastanak u Ministarstvo zdravstva za nekoliko dana, točnije u četvrtak, 16. veljače, koji je na njihovo traženje naknadno prebačen za petak, 17. veljače, a na istu temu se saziva konferencija za medije nekoliko dana prije toga, onda je ključno pitanje: Ima li stvarne volje i želje za dijalogom u daljnjem zajedničkom traženju rješenja na izazove u zdravstvenom sustavu ili je riječ o nekim drugim motivima? - poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:54