POGOĐENI MJERAMA

Poduzetnici i ugostitelji imaju jasnu poruku: ‘Ne možemo čekati, evo što tražimo od Vlade!‘

Nadoknadite ono što nam treba da uspijemo preživjeti. Ispred nas je dugih pet ili šest mjeseci do cjepiva, poručuje Bujas
Hrvoje Bujas
 Ronald Gorsic/Cropix

Nakon što su predstavljene nove restriktivne mjere u borbi protiv koronavirusa, koje će trajati najmanje do 21. prosinca, na konferenciji za medije su reagirali predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca i ugostiteljskih udruženja.

Za vrijeme tijekom kojeg traje zabrana rada za ugostitelje, oni traže da ih se oslobodi od plaćanja svih obaveza, najma i plaćanja režija.

- COVID krediti su bili dobra mjera, ali se čekalo predugo, do šest mjeseci, a to nije rješenje. Mi ne možemo čekati 6 mjeseci bez mogućnosti plaćanja davanja iz tih kredita, rekao je predsjednik Udruge ugostitelja Marin Medak i dodao da misli da se Vlada neće zadužiti kako bi isplatili ugostitelje jer u tom slučaju neće moći uvesti euro.

Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika kaže da mjere za očuvanje radnih mjesta nisu dovoljne i ističe da pripadnici privatnog sektora nisu građani drugog reda.

- Većina ugostiteljskih objekata koje imaju grijalice i prostor vani mogle bi naći modalitet rada. Privatni sektor je rekao dosta, i mi želimo čuvati zdravlje. Nadoknadite ono što nam treba da uspijemo preživjeti. Ispred nas je dugih pet ili šest mjeseci do cjepiva. Ovo će biti samo kratkoročni C vitamin. Nisu poslodavci iz privatnog sektora građani drugog reda. Kao što je netko rekao – no way, kaže Bujas, prenosi Dnevnik.hr.

Najavio je sastanak koji će se održati sutra.

- Nadam se da ćemo nakon sastanka izaći s osmijehom na licu, ne zbog nas, nego zbog radnika u privatnom sektoru kako bi znali da nisu ostavljeni na cjedilu. Dok neki imaju plaće radili ili ne radili, nas i naše radnike se stavlja na socijalnu skrb. Zato tražimo adekvatne mjere, poručio je Bujas.

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić rekao je da će zahtijevati kompenzacijske mjere za učinak zatvaranja.

- Dio zdravlja nacije podrazumijeva financijsko zdravlje gospodarskih subjekata, obiteljskih poduzeća. Nakon sloma si možete misliti kako će izgledati mentalno zdravlje tih obitelji. Racionalnim ljudima ne treba objašnjavati zašto treba provesti kompenzacijske mjere. Imamo sve gore i gore mjere, pa čemu su nam onda služile one mjere prije? Malo mi je to čudno, zaključio je Zorić, javlja Dnevnik.hr .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:26