POMOĆ U KRIZI

PODUZETNICI MOGU PO JEDNOSTAVNIJOJ PROCEDURI APLICIRATI ZA KORONA KREDITE Do 25 tisuća eura s kamatnom stopom od 0,5% do 1 posto

 
 CROPIX

Za ublažavanje posljedica koronavirusa HAMAG-BICRO je poduzetnicima najavio devet mjera, uključujući moratorij na kredite, smanjenje kamatnih stopa i uvođenje dvije nove kreditne linije. Do 31. prosinca ove godine ta je agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije uvela moratorij na sve rate kredita mikro i malih zajmova iz ESIF-a (Europski strukturni i investicijski fondovi) i za ruralni razvoj, kao i prolongiranje otplate korištenja kredita za koje je izdano jamstvo.

Za obrtna sredstva malim i srednjim poduzetnicima i poljoprivrednicima uvode se dva nova financijska instrumenta, COVID-19 krediti/zajmovi i Mikro zajam za ruralni razvoj, a kojima se osigurava dodatna likvidnost uz bržu i jednostavniju obradu, poček i nižu kamatnu stopu.

Kako objašnjavaju u HAMAG-u, ESIF i mikro zajmovi za obrtna sredstva odobravat će se do iznosa od 25.000 eura s kamatnom stopom od 0,5 posto do jedan posto, "ovisno o indeksu razvijenosti županije sjedišta poduzetnika", te s počekom do 12 mjeseci, dok je instrument osiguranja samo zadužnica.

- Zajmove će moći ostvariti svi mikro i mali poduzetnici prema istim uvjetima kao i do sada. Trenutno intenzivno radimo na implementaciji skraćene procedure prijave na zajam koja će rezultirati bržom obradom zahtjeva, a na koji će poduzetnici moći aplicirati već od ponedjeljka.

Svi uvjeti za navedeni instrument će biti dostupni na www.hamagbicro.hr kažu u HAMAG-BICRO. Osim toga, ističu, nakon sjednice Vlade na kojoj su usvojene konkretne mjere za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa započeli su s provedbom mjera rasterećenja gospodarstva koje uključuju obustavu plaćanja svih zajmova do kraja ove godine. Prema odluci koja je već upućena svim korisnicima zajmova, u tom razdoblju neće dospijevati kamata niti glavnica, niti će se zaračunavati zatezna kamata. Na nedospjelu glavnicu obračunavat će se redovna kamata, a kod početka ponovne otplate ona će se raspodijeliti na ostatak otplatnog perioda.

- HAMAG-BICRO u suradnji s ostalim institucijama u Hrvatskoj aktivno radi i na donošenju drugih mjera konkretno „Covid-19 zajam“ i ostalih mjera s ciljem pomoći gospodarstvu koje možete očekivati u skorom period, kažu u toj agenciji.

Mjere HAMAG BICRO-a uključuju i povećanje alokacije za financijski instrument ESIF mikro zajmovi za obrtna sredstva namijenjena mikro i malim poduzetnicima, smanjenje kamatnih stopa na investicijske kredite “ESIF mikro i mali zajmovi”, kao i povećanje maksimalne stope jamstva za ESIF pojedinačna jamstva za kredite za obrtna sredstva, sa 65 na 80 posto glavnice kredita.

Najavljena je i jača promocija ESIF Ograničenih portfeljnih jamstava “za jamčene kredite do 150 tisuća eura za obrtna sredstva koji se provodi putem deset financijskih institucija”, zatim kontra garancije za 50 posto glavnice ESIF mikro zajma za obrtna sredstva za sektor turizma, uz značajno smanjenje uobičajenog instrumenta osiguranja. U sklopu programa ruralnog razvoja i uspostave mjere B, predviđaju se i pojedinačna jamstva do 80 posto glavnice kredita za kredite za obrtna sredstva, pri čemu iznos jamstva doseže milijun eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:42