TRAGEDIJA U ISTRI

POGINUO UZORAN POLICAJAC Za mjesec dana trebao je dobiti drugo dijete: 'Bio je čovjek i radnik'; Vozaču koji je skrivio sudar u krvi pronašli alkohol

 
Tomislav Bašić (u krugu)
 Danijel Bartolic / CROPIX, SINDIKAT POLICIJE

U nedjelju u ranim jutarnjim satima policajka Natalija Bertović Šverko (43) iz okolice Umaga sjela je u automobil i krenula prema Poreču u jutarnju šihtu, a usput je stala na kružnom toku Tar-Vabriga i pokupila kolegu Tomislava Bašića (38) iz kriminalističke policije, koji živi u prvoj kući do rotora, te su zajedno krenuli u smjeru Poreča, piše Glas Istre.

Na svega nekoliko stotina metara od tarskog rotora iza njih je bio 24-godišnjak iz Poreča za volanom bijelog BMW-a pulskih oznaka s, pokazat će testiranje nakon nesreće, 0,38 promila alkohola u krvi. U jednom trenutku došlo je do kontakta prednjeg djela BMW-a i stražnjeg djela Fiata kojim je upravljala policajka. Izgubila je nadzor nad vozilom i izletjela van ceste s desne strane i udarila u stablo.

Fiat se odbio i vratio na kolnik gdje se prevrnuo na krov i zaustavio na desnoj prometnoj traci. Fiat je silovito udario prednjom desnom stranom u stablo. Uslijed udarca i prevrtanja automobila policajac je preminuo na mjestu, dok je njegova kolegica teško ozlijeđena.

Nije poznato tko je alarmirao hitne službe, navodno neki stranci, no policajka je ubrzo zbrinuta u pulskoj Općoj bolnici, a na mjesto događaja došao je veći broj njihovih kolega. Najvjerojatnije ni sami nisu vjerovali što se dogodilo, no ipak, trebalo je obaviti očevid i odraditi sve radnje koje su potrebne oko utvrđivanja okolnosti nesreće.

Od policajaca s kojima su razgovarali, Glas Istre doznaje da je preminuli kolega radio od 2007. godine u policiji u sektoru prometa, odnosno bio je vođa očevidne ekipe, a tek je nedavno prešao u sektor krima. Izjave brojnih policajaca svode se na jednu zajedničku, a osim riječi hvale za kolegu i brige za ozlijeđenom kolegicom, njihove misli usmjerene su prema mladoj obitelji poginulog policajca koji je za mjesec dana trebao dobiti drugo dijete.

FOTOGALERIJA: U stravičnoj nesreći u Istri poginuo policajac

- U šoku smo. Teško je nositi se s takvom nesrećom u bilo kojem slučaju, no on nam je bio kolega i bio je dobar čovjek. Ne govorimo to zato što ga više nema, već zato što je bio čovjek i radnik. Gotovo cijelu karijeru radio je u prometu, na očevidima, a tek nedavno prešao je u toliko željeni odjel krima. Da stvar bude još gora, u subotu navečer došao je po stvari u kancelariju gdje sjede 'prometnjaci' i prenio ih u postorije novog odjela.

Ispada da se radilo o nekakvom oproštajnom susretu. Teško nam je zbog njega i cijele obitelji, a ponajviše njegove supruge koja za mjesec dana treba roditi drugo dijete, a prvo im sad ima šest godina... U osam godina školovanja završio je dva fakulteta, ekonomski i kriminalistiku. Napokon si je posložio život i radio je ono što voli. Kad kažemo da je radio, to i mislimo u potpunosti. Stalno je bio aktivan i nikad nije zaradio nikakvu packu. Svoj je posao radio pošteno, dostojanstveno i s velikom ljubavlju - složili su se neutješni policajci u razgovoru za Glas Istre.

A od kolege Tomislava Bašića oprostili su se i članovi Sindikata policije čiji je član preminuli bio.

- S velikom tugom izvješćujemo da je na današnji dan 23. lipnja 2019. u 38-oj godini života tragično preminuo djelatnik PU istarske, PP Poreč i član SPH Tomislav Bašić. Ovim putem izražavamo najiskreniju sućut obitelji, prijateljima i kolegama preminulog kolege - priopćili su iz Sindikata policije Hrvatske.

Većina njegovih kolega ne pronalaze riječi kojima bi opisali doživljeni šok kad su u nedjelju ujutro primili tužnu vijest.

O svom Brici, odnosno Bašku, kako su ga zvali od milja, imaju samo riječi hvale. Jer mnogima je, kako su nam rekli, bio ne samo kolega, već i pravi prijatelj, brat, uzor...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:12