NORMALIZACIJA

POGLED JE USMJEREN PREMA 11.5. Ugostitelji poslali ministarstvu zanimljiv prijedlog, jedan od njih je čak posjetio Capaka. Doznali smo što sve traže

 
Ilustracija
 Luka Gerlanc / CROPIX

Treća faza popuštanja mjera, koja počinje 11. svibnja, omogućit će otvaranje kafića, barova i restorana, ali samo onih koji imaju terase, zbog čega su mnogi ugostitelji već najavili da ih neće ni otvoriti.

Zato je Ceh ugostitelja i turističkih radnika Hrvatske obrtničke komore, kako doznajemo, resornome Ministarstvu poslao prijedlog da se uz sve epidemiološke mjere koje će propisati Zavod za javno zdravstvo dopusti otvaranje i unutarnjih prostora lokala, kao u Austriji.

Tamo su, naime, od 15. svibnja dopustili otvaranje i unutarnjih prostora u kojima razmak među stolovima mora biti dva metra, a na terasama metar, dok bi za jednim stolom mogle biti četiri odrasle osobe i djeca. Time bi, kaže predsjednik Ceha Joso Smolić, bili zadovoljni i oni.

- Velik dio restorana, posebno zagrebačkih, nema terasu, a imaju unutarnje prostore od, primjerice, 200 do 300 kvadrata i oni moraju imati mogućnost da se otvore po danim uputama epidemiologa - kaže Smolić i dodaje da traže da na svakom stolu budu propisane upute za goste kako se ponašati te mjere za održavanje higijene djelatnika.

Traže da radno vrijeme ugostiteljskih objekata bude od 6 do 23 sata, kao i u Austriji, zadržavanja na šanku ne bi bila moguća i spremni su se prilagoditi novim uvjetima, ali, napominje, nisu spremni na velika ulaganja, poput postavljanja pleksiglasa i ventilacije.

Kod ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka bio je i poznati zagrebački ugostitelj Zlatko Puntijar koji je došao s istim zahtjevom, da se otvore i unutarnji prostori jer restorani neće moći posluživati hranu na terasama ako je vani loše vrijeme.

- Oni su poslali svoje prijedloge, mi ćemo raspravljati o tome i dati im odgovor. Vladin zaključak je sada takav da se otvaraju samo terase pa ako im budemo izašli u susret, morat ćemo vidjeti s Vladom može li se to mijenjati. Ako to epidemiološki bude moguće, morat ćemo s tim na Vladu - poručuje Capak.

Popuštanje mjera koje je počelo u ponedjeljak, a s novom fazom nastavlja se 4. svibnja, postavilo je pitanje što bi se moralo dogoditi da se opet postrože mjere. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kaže da se zato i rade faze te preporučuje oprez.

- Postavili smo neke stvari u balans. Epidemiološki smo razmatrali sve i donijeli balansiranu odluku o faznosti. Pratit ćemo situaciju i bude li potrebno, vratiti na početak - kaže Capak. Jučer su se još brusili draftovi za novi set mjera, tako da se i na užem kabinetu Vlade detaljno raspravljalo o mjerama.

Mjere za novu, drugu fazu bit će predstavljene danas nakon sjednice Vlade, a prve na redu su crkve u kojima služenje misa počinje već u subotu 2. svibnja. Popuštanje se nastavlja u ponedjeljak kad se otvaraju uslužne djelatnosti u bliskom kontaktu s mušterijama, poput frizera i pedikera.

Nakon što je dva dana zaredom broj oboljelih od koronavirusa bio jednoznamenkasti, u posljednja 24 sata nešto je veći i virus je dokazan kod još 15 osoba. No, i ta je brojka niska pa još možemo govoriti o silaznoj putanji.

“Ukupan broj oboljelih je 2062. Preminule su četiri osobe. U “Dr. F. Mihaljević” umrla je jedna ženska osoba, a u splitskoj bolnici tri osobe. Ukupno je preminulo 67 osoba”, rekla je Grba-Bujević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:10