EKSKLUZIVNO

POGLED NA ZAVRŠENU ZRAČNU LUKU 'Franjo Tuđman' spreman za tehnički sedam mjeseci prije roka

Prije otvorenja u ožujku 2017. godine obavit će se ukupno 36 tisuća testiranja svih dijelova sustava
 Neja Markičević / Hanza Media

Trideset i jedan mjesec nakon što su prvi radnici tvrtke Viadukt ušli na gradilište terminala novog zagrebačkog aerodroma 99 posto radova je završeno. Objekt je sedam mjeseci prije predviđenog otvaranja praktički spreman za tehnički pregled!

Uvjerili smo se to prilikom posjeta, teško je više reći gradilištu novog aerodroma. Sad je to velebna zgrada kojoj nedostaju tek finese kako bi otvorila svoja vrata korisnicima. Novi aerodrom posjetili smo tijekom testiranja rasvjete na stajanci i u zgradi. Sa svom svojom rasvjetom terminal izgleda još velebnije i spektakularnije.

30 ŠALTERA ZA CHECK-IN Osim zgrade, uređeno je i parkiralište kapaciteta 1100 mjesta, a na stajanci nedostaju jedino avioni. Unutar zgrade u čekaonicama su već postavljene stolice, uređaji za skeniranje prtljage i putnika na odlaznim mjestima su postavljeni, 30 šaltera za check-in je spremno za primitak putnika. Na informativnim displejima već se sada može pročitati kada avioni sljeću i polijeću. Ali s postojećeg aerodroma.

Naime, ovaj dio informativnog sustava novog aerodrom već je spojen sa sustavom na “starom” aerodromu. Prostori s trgovinama i restoranima su završeni i čekaju zakupce i robu. Uglavnom, nedostaju samo sitnice. Među njima je i ploča s nazivom aerodroma. Ali i ona će uskoro biti postavljena.

Ono što sad slijedi je testiranje svih ugrađenih sustava kako bi aerodrom u ožujku sljedeće godine proradio bez ikakvih problema. Prije samog otvaranja bit će obavljeno ukupno 36 tisuća testiranja svih dijelova sustava. Društvo Međunarodna zračna luka Zagreb, koji je osnovao konzorcij ZAIC, upravljanje zračnom lukom preuzelo je 5. prosinca 2013.

KONCESIJSKA NAKNADA Prema koncesijskom ugovoru, odmah po preuzimanju krenula je i naplata fiksne i varijabilne koncesijske naknade. Koncesionar je do sada isplatio oko 100 milijuna kuna koncesijske naknade. Naknada se plaća kvartalno i prosječno iznosi oko osam milijuna kuna po kvartalu. U prvoj fazi kapacitet aerodroma će biti pet milijuna putnika.

Usporedbe radi, prema procjenama, ove godine će postojeći aerodrom doći do 2,8 milijuna putnika i svojim kapacitetom je premalen da ih primi sve. Ukupna vrijednost investicije je 331 milijun eura. Od toga se 243 milijuna eura odnosi na dizajn i gradnju putničkog terminala, a 88 milijuna eura na održavanje aerodromske infrastrukture tijekom 30-godišnjeg koncesijskog razdoblja.

65.000 m2 - površina

35.000 m3 - ugrađeno betona u terminal

5000 tona - armature

35.000 m2 - površina krova

1100 - parkirnih mjesta

30 - šaltera za check-in

23 - šaltera za kontrolu putovnica

8 - zračnih mostova

3 km - traka za prtljagu

331 mil. eura - ukupna investicija

Projektanti novog terminala su Branko Kincl, Velimir Neidhardt i Jure Radić koji su posebnu pozornost prilikom projektiranja posvetili energetskoj učinkovitosti zgrade čije će fotosenzitivne ćelije moći generirati značajne količine energije koja će se dodatno štedjeti ventiliranim pročeljima i fasadama.

Prikupljanjem kišnice sa 640 tisuća četvornih metara površine aerodroma i krovova terminala planira se dobiti 540 tisuća prostornih metara vode godišnje u pet ukrasnih jezera, što je dovoljno da terminal ima vodu 280 dana, a inovacija je i sustav nosivih rešetki koji drži konstrukciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2022 18:59