SVJETSKI RARITET

Pogledajte arhitektonsku senzaciju otvorenu u Hrvatskoj: ‘Postao je hit preko noći! Ne postoji ništa slično ovome...‘

Međimurje se ozbiljno posvetilo turizmu. Štrigova dobila instrument kojim muzicira vjetar, kao u Zadru more

Vidikovac na Mađerkinom bregu

 /Matej Ščavničar

Mogu li Zadrani imati morske orgulje, zašto Međimurje ne bi moglo imati one na vjetar? Pitali su se to još prije desetak godina Međimurci. I dobili su ih. U petak je i službeno otvoreno Goričko sviralo, ugrađeno u vidikovac na Mađerkinom bregu. Već sam vidikovac s kojeg vizura izgleda kao da se bog zaigrao i osmislio raj na zemlji, jedinstveni je projekt u Hrvatskoj, a sa sviralom i europski je, moguće i svjetski raritet. Orgulje su ugrađene u vidikovac, originalno arhitektonsko djelo Igora i Bojana Perhoča, koji su ih svojim rješenjem uspio učiniti dijelom krajolika, osim muziciranja prirode, vjetra, pružaju mogućnost odabira neke od Međimurskih popevki, nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, ali i šireg repertoara. Princip je jednostavan, sličan klasičnom jukeboxu, ubaci se jedan euro i odabere pjesma čiji zvuci će se reproducirati ugodnim, ni pretihim ni preglasnim tonovima. U okruženju terasastih vinograda, s pogledom na čak četiri države, doživljaj je jedinstven. Također, postoji mogućnost i klasičnog muziciranja, priključivanjem klavijatura.

Velike brojke

image

Vidikovac na Mađerkinom bregu - hit destinacija

/Matej Ščavničar

Već samim se vidikovcem, i bez jedinstvenih orgulja, Međimurje izdvojilo od drugih destinacija kontinentalnog turizma, o čemu govore i brojke, samo u prvog godini od izgradnje, od srpnja 2022. do srpnja 2023. godine, prodano je 100.000 ulaznica za nezaboravni pogled s vrha vidikovca. Pribroje li se tome svi koji dođu ondje provesti sat ili dan, ali ne i popeti na vidikovac, dolazi se do više nego respektabilnog broja turista na Mađerkinom bregu. Tako se malo Međimurje ozbiljno zaigralo velikim turističkim brojkama.

Kvalitete bez ulaganja nema pa su vidikovac i orgulje ukupno koštali gotovo 272.000 eura, čiji su trošak podijelili najveći dijelom, s 145.000 eura Općina Štrigova, dok su Međimurska županija i EU fondovi sudjelovali sa 66, odnosno 60.000 eura.

Iako je zvuk puštenih pjesama besprijekoran, onaj koji proizvodi vjetar svakako je najatraktivniji jer je jedinstven. Moćan i neobičan, u najmanju ruku. Budući da su tu, na brdu iznad Štrigove, rijetki dani bez vjetra, teško je "promašiti" muziciranje prirode.

Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije, zaslužne za status Međimurja kao top kontinentalne turističke destinacije, kao obično je stajao po strani i prepustio riječ drugima.

Načelnik Općine Štrigova, Stanislav Rebernik ima razloga biti zadovoljan novim turističkim sadržajem. – Prema našim saznanjima, ne postoji još jedan takav vidikovac, koji bi u sebi imao sviralo ili orgulje kako ih zovemo – kaže. Zanimljivo i rijetko je za slične destinacije da rade svakodnevno, kroz cijelu godinu pa se često upošljavaju i lokalni studenti, koji tako krpaju studentski budžet. Također, Mađerkin breg od proljeća do jeseni pozornica je na otvorenom, u događanjima sudjeluju i lokalni OPG-ovi pa vidikovac tako pridonosi ekonomskoj dobrobiti svih stanovnika. – Od nekad smo bili poznati po vinu, jer ovo je vinogradarski kraj i nikad nismo mogli zamisliti da ćemo postati hit destinacija po nečemu što s vinom zapravo nema veze. Hit preko noći. Jest da smo o vidikovcu razmišljali godinama, ali sad smo se uspjeli i dogovoriti s vinarima, vlasnicima terena, da Općini prodaju dio zemlje i ostvarili taj san. Orgulje su sad šlag na torti – zaključuje načelnik.

Zemlja i nebo

image

Gorička svirala, orgulje jedinstene na svijetu

/Matej Ščavničar
image

Na orgulje se mogu spojiti i klavijature

/Matej Ščavničar
image

Graditelj orgulja Anton Škrabl predaje ključ orgulja Stanislau Reberniku

/Matej Ščavničar

Arhitekt Bojan Perhoč posebno je istaknuo graditelje orgulja, koje je osmislio njegov arhitektonski tim, slovensku tvrtku "Orglarstvo Anton Škarbl" iz Rogaške Slatine. – Realizirali su 550 orgulja po cijelom svijetu, bez njih ovoga ne bi bilo – rekao je Perhoč. Vlasnik tvrtke, Škarbl, kaže da su ugrađena svirala od pet centimetara do pet metara duljine, svako je unikatno, zasebno intonirano i podešeno, a sve se međusobno nadopunjuju i stvaraju harmoniju Kompletne orgulje više su od 18 metara, za njih smo iscrtali više od 100 kvadrata papira crteža. Ove su orgulje zanatsko umjetničko djelo. Do izuma telefona, orgulje su smatrane najsloženijom ljudskom konstrukcijom, a vaši su instrumenti apsolutni unikat, u Europi ga nema, a uvjeren sam ni u svijetu – rekao je i simbolično predao ključ orgulja načelniku Reberniku.

Međimurski župan Matija Posavec podsjetio je da općinu Štrigova nazivaju krajem "gdje se zemlja zaljubljuje u nebo" i također istaknuo jedinstvenost štrigovskih orgulja na vjetar. – Ovo nije samo turizam, to je i promocija međimurske popevke, naše kulture i prirodnih ljepota pa tek u konačnici i turizma – zaključio je Matija Posavec.

Lako je zamisliti balerinu Emiliju Krauthaker, koja je zbog ljubavi prema svom vojniku iz Budimpešte doselila tu na brdo, po kojoj se ono danas i zove, kako bi ju, nakon mnogih tužnih godina kad je ostala udovica, usrećila glazba prirode.

image

Vidikovac na Mađerkinom bregu

/Matej Ščavničar
image

Gorička svirala, orgulje jedinstene na svijetu

/Matej Ščavničar
image

Na orgulje se mogu spojiti i klavijature

/Matej Ščavničar
image

Vidikovac na Mađerkinom bregu - hit destinacija

/Matej Ščavničar
image

Graditelj orgulja Anton Škrabl predaje ključ orgulja Stanislau Reberniku

/Matej Ščavničar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 22:36