IMAMO FOTOGRAFIJE

Pogledajte dizanje zadnjeg dijela Pelješkog mosta, doznali smo kada će biti pušten u promet

Paralelno s pripremama za postavljanje posljednjeg segmenta na mostu se odvijaju i drugi radovi
 Matija Djanjesic/Cropix

Pet dana prije svečanog spajanja Pelješkog mosta preostali su radovi na postavljanju posljednjeg segmenta čelične rasponske konstrukcije kako bi most bio spojen, rekao nam je u petak Davor Perić, inženjer Hrvatskih cesta na Pelješkom mostu.

Riječ je o posljednjem segmentu koji će biti postavljen nešto manje od tri godine otkad je kineska kompanija CBRC preuzela radove na mostu. Samo postavljanje posljednjeg segmenta mosta bit će u kasnim noćnim satima 28. srpnja nakon čega će se odmah pristupiti njegovu zavarivanju za preostalu konstrukciju mosta. Jutarnji list objavljuje najsvježije fotografije s gradilišta na kojima se vide spektakularni prizori mosta dugačkog 2440 metara i jedna rupa dužine 18 metra u koju će za četiri dana biti uklopljen posljednji segment mosta.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Probijeni tuneli

No, paralelno s pripremama za postavljanje posljednjeg segmenta na mostu se odvijaju i drugi radovi. Prema riječima inženjera Perića, na početku mosta s kopnene strane već su krenule pripreme za postavljanje hidroizolacije. No, ono što je još vidljivije to je prvih oko 800 metara sloja asfalta koji je postavila tvrtka Colas od Komarne, odnosno Jadranske magistrale prema mostu. Ukupna dužina ceste od Komarne do mosta dugaćka je 2.100 metara a osim CBRC-a, dio od 1.300 metara gradi i austrijski Strabag. Na tom je dijelu obavljaju se i zemljani na radovi na budućem čvoru Duboka kojim će putnici ići prema Neumu ili prema mostu. Oni koji se budu spuštali na most, prvo će naići na buduće odmorište Komarna koje će se tek početi graditi jer se u ovom trenutku na njemu još uvijek nalaze građevinski kontejneri.

image
Kada most bude završen, njime neće krenuti promet jer s pelješke strane dotad neće biti završena spojna cesta
Matija Djanjesic/Cropix

Na samom mostu nakon postavljanja posljednjeg segmenta preostaje još puno posla, naglašava inženjer Perić. Preko cijelog mosta potrebno je postaviti hidroizolaciju, zavariti ogradu, asfaltirati itd. Perić otkriva kako je plan da most zajedno s tehničkim pregledom bude završen do siječnja 2022. godine. Kada bude završen, njime neće krenuti promet jer s pelješke strane dotad neće biti završena spojna cesta do mosta. Na pelješkoj strani u tijeku je gradnja nove ceste u dužini od 30 kilometara, koju grade tvrtke Strabag i Avax. Na Strabagovoj dionici, koja se proteže od mosta do postojeće pelješke ceste, radovi izvrsno napreduju i nekoliko su mjeseci prije roka. Probijeni su tuneli Kamenica (499 m) i tunel Debeli brijeg (2467 m). Između ta dva tunela su vijadukt Doli, dužine 156 metara, te mostovi Dumanja Jaruga 1, dugačak 488 metara, i Dumanja Jaruga 2, dugačak 80 metara, koji su u visokoj fazi dovršenosti.

No, ta dionica pelješke ceste do siječnja sljedeće godine neće biti završena pa se zbog toga odmah poslije mosta na pelješkoj strani gradi čvor Brijesta koji će omogućiti privremeno preusmjeravanje prometa s mosta na postojeću županijsku cestu koja je spojena na postojeću pelješku cestu.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Ključan čvor Brijesta

Inženjer Perić ističe kako se na čvoru Brijesta u ovom trenutku izvode zemljani radovi, a čvor bi mogao biti završen u u ožujku sljedeće godine. S puštanjem u promet čvora Brijesta pustio bi se i promet preko novog Pelješkog mosta. Ta privremena prometna regulacija trajala bi do srpnja 2022. kada bi trebala biti završena Strabagova dionica pelješke ceste. Dionica pelješke ceste koju gradi grčki Avax počinje u Šparagovićima i u dužini od 18,1 kilometar proteže se od postojeće pelješke ceste do mjesta Doli na kopnenoj strani.

image
Samo postavljanje posljednjeg segmenta mosta bit će u noćnim satima 28. srpnja nakon čega će se pristupiti njegovu zavarivanju
Matija Djanjesic/Cropix

Na toj dionici grade se vijadukt Prapratno, dugačak 215 metara, te istoimeni čvor koji će povezivati novu i postojeću prometnicu D416 koja ide prema trajektnoj luci. Perić je zadovoljan napretkom radova i na toj dionici. Na samoj trasi u tijeku je postavljanje odvodnje i instalacija te su montirani stupovi vijadukta Prapratno. U čvoru Prapratno počinje i stonska obilaznica, dužine osam kilometara, koja je najzahtjevniji dio te dionice jer je 40 posto nje u objektima. Tri najveća objekta su tuneli Polakovica, dužine 1265 m, i Supava, dužine 1320 metara, te most Ston, dužine 485 metara, koji će premostiti Stonski kanal. Tunel Polakovica, koji se nalazi s pelješke strane, nedavno je probijen, a tunel Supava na kopnenoj strani probijen je 50 posto. Na mostu Ston, koji se nalazi između ta dva tunela, radovi također dobro napreduju. U tvrtki Brodosplit sklapaju se čelični segmenti mosta, a na samom terenu već su postavljeni betonski stupovi budućeg mosta.

image
Matija Djanjesic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 17:13