IZBORNI FIJASKO

POGLEDAJTE GRAFOVE ZBOG KOJIH PLENKOVIĆU I BERNARDIĆU PADA MRAK NA OČI Usporedili smo rezultate HDZ-a i SDP-a s onima od prije pet godina, porazni su!

 
Davor Bernardić i Andrej Plenković

Prve reakcije nakon izborne noći bile su gotovo pa unisone. HDZ je unatoč relativnoj pobjedi na europskim izborima doživio fijasko, SDP može biti oduševljen rezultatom ako se sjetimo kakve su prognoze bile, a definitivno najveća postignuća ostvarili su Ruža Tomašić i Mislav Kolakušić.

No, u danima koji su uslijedili objavljene su brojne analize rezultata koje bacaju sasvim novo svjetlo na rezultate dvije najveće hrvatske stranke. Ili, bolje rečeno, tamnu sjenu.

Naime, kada čisto gledamo i uspoređujemo brojke koje su HDZ i SDP ostvarili u nedjelju i one od prije pet godina (doduše, tada u koalicijama pa usporedba ne može biti potpuno vjerodostojna, ali puno govori), jasno je da su i Plenkovićeva i Bernardićeva stranka prošle nedjelje doživjele pravi potop.

Podsjetimo, HDZ je 2014. na izbore izašao u širokoj koaliciji s HSS-om, HSP AS-om, BUZ-om, ZDS-om i HDS-om, dok je SDP predvodio koaliciju s HNS-om, IDS-om i HSU-om.

Velik broj protestnih glasova, demobilizani glasački strojevi, ali i odluke iz oba tabora da na izbore izađu samostalno svakako su neki od razloga za podbačaj.

Za primjer ćemo uzeti Grad Zagreb. Prije pet godina u metropoli je pobijedila HDZ-ova koalicija sa čak 36 posto osvojenih glasova. SDP i partneri su uzeli 30 posto. Pet godina kasnije HDZ je pao za nevjerojatnih 23 posto, dok je SDP u 'crvenom' za devet posto.

I u Splitsko-dalmatinskoj županiji došlo je do dramatičnog pada potpore najvećim strankama. Tako se HDZ srozao za 20 posto, a SDP za osam posto podrške.

Kakva je usporedba rezultata HDZ-a i SDP-a po županijama pogledajte u priloženim grafovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:59