SRAMOTNE SCENE

Pogledajte kako izgleda otvaranje sezone u biseru Dalmacije, iznajmljivači bijesni: ‘Gosti nam otkazuju!‘

U Jelsi na otoku Hvaru posljednjih dana kulminira nezadovoljstvo građana izvođenjem građevinskih radova

Ispiranje kanalizacijske cijevi pred očima gostiju ugostiteljskog objekta

 Čitatelj Slobodne Dalmacije

U Jelsi na otoku Hvaru posljednjih dana kulminira nezadovoljstvo građana izvođenjem građevinskih radova kako u središtu mjesta, tako i na periferiji, piše Slobodna Dalmacija.

Slično je i u ostalim većim naseljima na škoju, turistička sezona je počela, a buka i prašina se razliježu sa svih strana. Jelšani još donekle imaju razumijevanja za dovršavanje radova koji se izvode za javno dobro, međutim, oštro reagiraju na beskrupulozno ponašanje privatnih investitora naročito one u predjelu Vitarnja, ispiranje kanalizacijske cijevi usred bijelog dana na jelšanskoj rivi...

- Naravno, odvodnja je dobrobit za mjesto, ali evo ja sam se po tko bi znao koji put jedva izvukao iz dvora, prošao sam skuterom preko kanala, čudo je da nisam pao i ozlijedio se. Jednostavno od Banskog doca su napravili geto, ovo traje od 3. studenoga prošle godine i predstavlja ne samo fizičku nego i psihičku torturu građana.

Naprosto ne možemo funkcionirati kao i većina naših mještana, sezona je praktično započela, a svakodnevno se pitamo kako normalno poći u spizu, kako odnijeti krupni otpad na mjesta koja su za to predviđena... - žali se Petar Buj, fetivi Jelšanin.

Građani koji imaju ozbiljnih zdravstvenih problema u takvim predjelima imaju velike poteškoće vezano uz odlazak do ambulante i povratak svojim kućama. Gosti ih zaobilaze u širokom luku, a Stjepan Miro Olujić, s drugog kraja Jelse, navodi da ni stanje u Vitarnjoj nije ništa bolje.

On se bavi iznajmljivanjem smještaja turistima i nije spreman trpjeti štetu otkazivanjem boravka turista zbog toga što se u njegovom okruženju izvode radove protivno odluci Općine Jelsa. To se, kako tvrdi, ne obavlja u javnom interesu ili zbog više sile, na stranici Turističke zajednice objavljeno je da se radovi koji stvaraju buku u ovo vrijeme iznimno mogu obavljati po dopuštenju na obrazloženi zahtjev tvrtke, obrta ili građana.

image

Središte Jelse još je daleko od uređenog i asfaltiranog, a ljeto je već počelo...

Čitatelj Slobodne Dalmacije

Za to moraju postojati opravdani razlozi kojih u ovim slučajevima nema. Isto reagiraju i ostali iznajmljivači, sve više negoduju trgovci, ugostitelji i svi ostali koji ne mogu izaći na kraj s oblacima prašine, o čemu je upoznata općinska uprava.

Turisti su za ručkom, a u neposrednoj blizini ugostiteljskih terasa širi se nesnosan smrad zbog ispiranja spomenute cijevi. Zato smo jelšanskog načelnika Nikšu Peronju (SDP) pitali što se po tom pitanju poduzima i može li drugačije?

- Radovi su po odluci Općinskog vijeća dopušteni do 1. lipnja, a nitko od privatnih investitora nije tražio produženje roka. U svim slučajevima kada zaprimimo pritužbe građana na teren izlaze naši komunalni redari, zaustavljaju radove i sankcioniraju protupravna ponašanja.

Na rivi nije bilo čišćenja nikakve septičke jame, kako neki to govore, jer njih tamo ni nema, sve je spojeno na kanalizaciju. Od odgovornih osoba u "Hvarskom vodovodu" doznajemo da je hitno trebalo isprati tek neku cijev – kazao je poteštat.

Naš sugovornik dodaje da su radovi na odvodnji dozvoljeni do 15. lipnja, jer je prije nekoliko godina kad su se sklapali ugovori s vodovodom i izvođačima radova na snazi bila takva odluka lokalnog parlamenta.

Inače, u Jelsi je od 1. lipnja zabranjeno štemanje bagerima, iako se ni to dosljedno ne provodi, a još jedan tjedan će se obavljati pripreme i asfaltiranje cesta. U Vrboskoj je to već okončano, a sada je na redu Jelsa, otočani očekuju da će im napokon biti omogućeno da ugoste turiste onako kako treba i zarade koju kunu da bi uz enorman porast cijena preživjeli cijelu godinu.

Kako neslužbeno doznajemo, pojedini privatni investitori u Vitarnjoj su u utorak i nakon prijepodnevne intervencije komunalnih redara, oko 13 sati nastavili (g)raditi. Građani nisu imali drugog izbora nego da o tome obavijeste i Policijsku postaju Hvar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:57