COPACABANA

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA POPULARNA PLAŽA NEDALEKO OD SPLITA TRI MJESECA UOČI SEZONE Ruši se sve, sve je puno smeća i šljunka

 
 Ante Čizmić / CROPIX

Za razliku od splitskog Žnjana, gdje su s ciljem uklanjanja bespravno izgrađenih objekata motore palili bageri Ministarstva graditeljstva, čini se, kako su vlasnici kafića na popularnoj okruškoj plaži zvanoj "Copacabana", itekako ozbiljno shvatili rokove za uklanjanje objekata, koje im je zadala Građevinska inspekcija.

Tako su vlasnici sami počeli uklanjati i rušiti preizgrađene restorane, kafiće, klubove...

Slikovito rečeno – ruši se sve, a plaža za par dana mora bit potpuno prazna. Jedino što na njoj smije ostati – jest šljunak.

Ante Čizmić / CROPIX

Ante Čizmić / CROPIX

Ante Čizmić / CROPIX

Velik dio ugostiteljskih objekata ovih je dana nestao s popularne plaže u Okrugu Gornjem, nekima su preostale tek ogoljene konstrukcije, koje radnici užurbano demontiraju i odnose, a zasad nije poznato hoće li baš svi ukloniti ono što su bespravno širili, ili će se ipak pojaviti strojevi Ministarstva graditeljstva i ubrzati posao o trošku investitora.

Ante Čizmić / CROPIX

Kako je za Slobodnu Dalmaciju potvrdila donačelnica Bruna Dadić, radi se objektima koji su premašili dopuštene gabarite. Rok za njihovo uklanjanje bio je početkom ožujka.

– Upravo je slučaj "Žnjan" u jesen 2017. godine, bio okidač da se uvede reda na sve plaže – veli načelnik općine Okrug Ivica Radić Bagi.

– Tendencija je to, nastavlja, i Splitsko-dalmatinske županije, i Ministarstva, i svih, da se plaže dovedu u nekakav red, da se korištenje pomorskog dobra dovede u nekakve regulative.

A da se onima koji su izišli iz gabarita i koji ne poštuju pravila, ili ne poštuju građevinske norme, naloži da to sve skupa razmontiraju i uklone, i da se počne raditi kako treba. Možemo reći da je ovo nastavak priče, i pretpostavljam da nije ni kraj. Mišljenja sam da i okolni gradovi i općine isto tako mogu očekivati ovakve reakcije.

Ante Čizmić / CROPIX

Ante Čizmić / CROPIX

Ante Čizmić / CROPIX

Ovo što se događa u Okrugu nije nešto što se dogodilo preko noći. Mi smo imali prošle godine tematsku sjednicu Općinskog vijeća vezanu za to pitanje. Zaključak je da se plaža dovede u red, da se uskladi sa zakonom, o čemu su bili upoznati sami korisnici koncesijskih odobrenja, veliki i mali obrti, svi oni koji imaju nekakve usluge su znali da će se tako nešto dogoditi – kazuje nam općinski načelnik Radić Bagi.

A cijela priča, domeće donačelnica Dadić, krenula je od inspekcije Ministarstva mora, a nastavila se nadzorom Građevinske inspekcije krajem prošle godine, koja je izdala rješenja o uklanjanju.

– Tu se ne radi o nikakvim "bombama" i nečemu neočekivanom. Primjerice, neki obrti koji su betonirali neke površine, dobili su odluku o njihovu uklanjanju, a neki nisu. Jer, neki su bili uredni, poput ugostiteljskog obrta na samom ulazu u Okrug, uz Turistički ured. Cilj je da se krene od nule.

Nakon što općina Županiji dostavi Plan upravljanja pomorskim dobrom, da se raspiše novi natječaj za koncesijska odobrenja, te da Vijeće za dodjelu tih odobrenja odabere najbolje. Nitko ne garantira da će ovi koji su do sada imali objekte, opet dobiti na natječaju.

Nitko nema pravo prvenstva, a mišljenjem nadležnog ministarstva – čak ni branitelji. Sezona koja je pred nama bit će spremna, objekti će na ovoj plaži i dalje postojati, ali u skladu sa zakonom.

Ante Čizmić / CROPIX

Mi moramo imati čist teren, kako bi dali koncesijsko odobrenje za ovu sezonu. Građevinska inspekcija je u kontaktu s ljudima koji su dolje i svima će ta inspekcija još jednom, prije novog natječaja, izići na teren i utvrditi jesu li uklonili bespravno izgrađeno.

Ako se netko ogluši, neće moći sudjelovati na novom natječaju. Bitno nam je da plaža, do novog natječaja za raspisivanje novih koncesijskih odobrenja, bude uredna i čista – dodala je donačelnica Dadić.

Ante Čizmić / CROPIX

A na pitanje kad se može očekivati novi natječaj, donačelnica odgovara:

– Procedura je ista u čitavoj Splitsko-dalmatinskoj županiji. Znači, mi radimo plan upravljanja pomorskim dobrom koji mora odobriti Splitsko-dalmatinska županija.

Znači, ako Županija odobri naš plan, mi ga objavimo, i to traje trideset dana, dok se sastane Vijeće za koncesijska odobrenja, gdje opet imate vanjske članove, koji predstavljaju Splitsko-dalmatinsku županiju i Lučku kapetaniju.

Oni su vrlo često i u svim drugim mjestima i općinama, pa je termine dosta teško uskladiti. U najboljem slučaju, od objave do sastanka je najmanje 45 dana. Mi ćemo to ubrzo poslati Županiji na odobrenje.

Neke su općine već poslale, no vraćeno im je s obrazloženjem da nije dobro. Zato mi sve to želimo dobro prostudirati, da ne bude problema. Dosad nismo imali problema, vezano za plan, uvijek je bio uredno napravljen – objasnila je Dadić, otkrivajući nam još jedan, jako važan detalj.

Dosadašnji koncesionari više neće moći iznajmljivati ležaljke i suncobrane, kao što je primjerice u Makarskoj.

Ante Čizmić / CROPIX

Ante Čizmić / CROPIX

– To će ubuduće raditi općinsko poduzeće Rudej, a jednako tako, po novim pravilima, od iduće zime na ovoj plaži u Okrugu više se neće ispijati kava. Jer, više neće biti zatvorenih objekata – zaključuje Dadić, prenosi Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:10