GRAĐEVINSKI RADOVI

Pogledajte kako je izgledala omiljena plaža u Umagu: ‘Zamućenje mora bilo je privremeno, otklonjeno je‘

Iz Plave su lagune rekli da je da je zamućenje privremeno te da je otklonjeno. Tvrtka je dodala da će iz uvale ukloniti i eventualni talog

Pješčana plaža u Umagu na Punti

 Privatna arhiva

Pješčana plaža u Umagu na Punti prije par dana bila je posve crvena od zemlje koja se zajedno s vodom ispumpavala iz obližnjeg gradilišta turističke tvrtke Plava laguna. Ona tamo, naime, gradi bazenski kompleks, a kada im je voda ušla u gradilište, odlučili su vodu zajedno sa zemljom ispumpati u more. I tim postupkom imali smo što vidjeti. Skroz su zemljom onečistili pješčanu plažu i to u popriličnom obimu. Na to su poludjeli mještani Umaga koji su cijelu stvar slikali i prijavili kako Gradu Umagu, tako i nadležnim inspekcijama.

- Baš me zanima bi li to Plava laguna radila u svom dvorištu, odnosno u Poreču. Vjerujem da ne bi. A u Umagu si to dozvoljavaju. To je strašno. Istina je da je to zemlja, ali radi se o pješčanoj plaži, i pitanje je kako će se sada ona očistiti. Kako im je samo to moglo pasti na pamet? To uistinu nije način da se tako radi - rekao nam je jedan građanin Umaga koji je cijelu stvar digao na društvene mreže.

- Tu se kupaju naša djeca i obitelji, tu je naše more darovano od prirode da uživamo u njemu, ali i da ga čuvamo. Tko li tako nesavjesno baca krupni otpad direktno u more ogromnim cijevima? Tko je to dozvolio? Gdje su gradske te državne službe, inspekcije i sve ono što nama šalju kada mali čovjek nešto sebi radi ili gradi? Sada nema nikoga, u korist koga se ovo dešava? Tko će se više kupati na ovoj plaži? Uništili ste jednu od rijetkih pješčanih plaža u Umagu, jednu od najposjećenijih. Zašto? Zbog izgradnje nečega što bi trebalo privući ljude? A kad vide more... Totalni fijasko. A da ne pričamo koliko ste mislili o građanima kada ste ovo radili. Kako je to moglo proći i zašto nitko ne reagira? Građani Umaga i okolice traže da se ovaj problem pod hitno riješi i plaža vrati u prvobitno stanje. Kako god znate i umijete - poručili su građani na društvenim mrežama.

image

Pješčana plaža u Umagu na Punti

Privatna arhiva
image

Pješčana plaža u Umagu na Punti

Privatna arhiva

Na cijelu je situaciju Grad Umag odmah reagirao i poslao komunalnog redara, ali i sve prijavio vodnom inspektoru koji je zabranio ispumpavanje vode u more. Umaški gradonačelnik Vili Bassanese pojašnjava da se radi o pomorskom dobru koje je dano u koncesiju Plavoj Laguni iz Poreča.

- Grad Umag nije izdao koncesiju niti ima ovlasti kontrolirati je. Grad Umag, u svojim ograničenim zakonskim ovlastima, postupa putem komunalnih redara koji su izašli na teren, upozorili investitora i proslijedili zapisnik prvoj nadležnoj inspekciji za pomorsko dobro Lučkoj kapetaniji u Puli. Uvidom na terenu, komunalni su redari utvrdili da se radi o prepumpavanju morske vode iz iskopa za budući bazen u more koja je uprljana zbog crvene zemlje što ostavlja loš dojam. Prema trenutnoj konstataciji komunalnih redara, ne radi se o nikakvom nasipavanju ili otpadu, već o prljavoj vodi. Grad Umag će, ako se područje ne dovede u prvobitno stanje, od Istarske Županije kao davatelja koncesije i Plave Lagune kao koncesionara zatražiti povrat u prvobitno stanje - rekao je Basanesse.

U Plavoj lagunipak kažu da su radove obustavili i da se radi samo o privremenom zamućenju vode. Nakon reakcije nadležnih, odlučili su pročišćenu vodu ispumpavati u more.

- Plava Laguna na Punti gradi kompleks bazena. Privremeno zamućenje mora nastalo je pri povratu morske vode u more nakon što je ista prodrla u građevinski iskop te se dijelom pomiješala sa zemljom, čemu su pridonijele i oborinske vode. Zamućenje mora je otklonjeno, a ispumpavanje morske vode je preusmjereno na pročišćavanje te povrat u more preko sustava javne odvodnje, u koordinaciji s nadležnim tijelima. Ako se ustanovi nastanak eventualnog taloga na dnu obližnje morske uvale, isti će se ukloniti - poručuju iz te tvrtke.

O slučaju u Umagu oglasio se i Državni inspektorat. Vele da su odmah izašli na teren i obustavili ispumpavanje te da onečišćenja nije bilo.

- Od komunalnog društva zaprimljena je informacija kako je do onečišćenja mora i plaže došlo uslijed prepumpavanja morske vode onečišćene zemljom u more iz građevinske jame. Temeljem navedenih informacija, inspektor je odmah dao usmeni nalog investitoru kojemu je naložena zabrana ispuštanja onečišćene morske vode iz iskopa u more.

Također je proveden inspekciji nadzor na lokaciji gdje su se ispuštala onečišćena voda te je utvrđeno da nema tragova onečišćenja, kao i da se više ne ispuštaju vode onečišćene zemljom u more.

Dodatno, vodopravna inspekcija zaprimila je danas obavijest od komunalnog poduzeća iz Umaga da je uvidom na terenu utvrđeno da je izvođač demontirao sve cijevi kojima je voda iz građevinske jame prepumpavana u more na plaži Punta, Umag, navode u Inspektoratu.


Dan nakon objave članka, dobili smo fotografiju gore spomenute plaže koja potvrđuje da je navedena situacija sanirana.

image

Plaža na Punti

Plava Laguna
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 06:06