NEČIJA VEČERA

Pogledajte kakvu su tunu pronašli ribari na Pelješcu: ‘I onda kažu da kod nas nema morskih pasa‘

Lista je pokazala da se u Jadranu, bilo da stalno žive ili povremeno zalaze, nalazi ukupno 60 vrsta morskih pasa i raža

Trpanj na Pelješcu

 Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Tuna ulovljena u moru kod Pelješca pokazuje kako teza da u Jadranu nema morskih pasa nije istinita. Fotografiju je objavio Tuna bar Pelješac i na njoj je vidljivo kako slasnom okusu tune nisu odoljele ni ove morske napasti koje su do ribe stigle puno prije ribara, piše Slobodna Dalmacija.

- U Jadranu nema morskih pasa, napisali su meštri iz Tuna bara i dodali smajlić koji se jasno smije.

Da morskih pasa ima i u našem moru pokazalo je istraživanje koje se bavi hrskavičnim ribama. U Jadran povremeno zalazi ili u njemu stalno živi 60 vrsta morskih pasa i raža, a prvi put je za svaku vrstu dana i kategorija ugroženosti koja je pokazala da je čak 70 posto jadranskih vrsta ugroženo, prenosi Otvoreno more.

Rad su u jednom od najprestižnijih svjetskih znanstvenih časopisa za morsku biologiju "Fishes" objavili stručnjaci za morske pse i raže Alen Soldo s Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu i Lovrenc Lipej sa slovenskog Nacionalnog biološkog instituta.

Taj rad prvi put nakon skoro dva desetljeća i knjige Sharks of the Adriatic Sea, koju su isti autori objavili još 2004., donosi listu svih morskih pasa i raža koji se nalaze u Jadranu.

Lista je pokazala da se u Jadranu, bilo da stalno žive ili povremeno zalaze, nalazi ukupno 60 vrsta, što je 68 posto svih hrskavičnjača zabilježenih u Mediteranu.

Od tog broja 33 su vrste morskih pasa, 26 je vrsta ražolikih riba te jedna vrsta morskog štakora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2022 11:10