VELIKA RAZLIKA

Pogledajte koliko košta litra benzina na Ininoj benzinskoj odmah iza graničnog prijelaza u Mađarskoj

Riječ je o benzinskoj pumpi kod prijelaza Goričan koja je u vlasništvu MOL-a, ali je brendirana u Inine boje

MOL-ova benzinska postaja odmah iza graničnog prijelaza Goričan 

Domaći potrošači koji su se ovih dana zatekli preko granice, u susjednoj Mađarskoj, šokirali su se kad su na Ininoj benzinskoj pumpi odmah iza graničnog prijelaza Goričan natočili benzin, točnije dizel po cijeni od 9,41 kunu za litru.

Kako je to moguće kad ta ista tvrtka dizel gorivo u Hrvatskoj prodaje po cijenu od 11.29 kuna za litru, a priča se da bi iznos bez Vladine intervencije mogao doći i do 14 kuna?

Kako doznaje Jutarnji, benzinska pumpa u Mađarskoj uopće nije u vlasništvu Ine niti ta kompanija posluje na mađarskom tržištu, što je moguće vidjeti i iz poslovnih izvješća.

Zapravo je riječ o benzinskoj pumpi koja je također u vlasništvu MOL-a, ali je brendirana u Inine boje, što je bio poslovni dogovor iz prve polovice dvijetisućitih godina, kad je MOL preuzimao Inu. Ovaj detalj zapravo nema nikakve veze s cijenom goriva u Mađarskoj, već je ona posljedica državnog intervencionizma od strane mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je zamrznuo cijene goriva, ali i osnovnih prehrambenih namirnica, energije te kamate na hipotekarne kredite.

Cijena benzina tako je zamrznuta na iznos od 480 forinti za litru, odnosno 9,17 kuna, i vrijedila je do kraja prošlog tjedna, nakon čega je Orban mjeru odlučio produljiti, i to do 15. svibnja - dakle nakon izbora u Mađarskoj.

Ipak, mađarski analitičari primjećuju kako su cijene, regulaciji usprkos, značajno porasle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 03:35