NA PEĐI SE NE ŠTEDI

Pogledajte koliko su SDP-ovci potrošili novaca na Peđu Grbina. I s kolikom se donacijom isprsio stranački veteran....

SDP-ova koalicija je prvi veliki izborni sudionik koji je DIP-u dostavio izvještaj o financiranju

Peđa Grbin 

 Luka Gerlanc/Cropix

Državno izborno povjerenstvo jučer je počelo prikupljati izvještaje o financiraju izborne promidžbe u protelih 25 dana, a kolicija Rijeke pravde predvođena SDP-om predala je podatake da su uložili gotovo 1,1 milijun eura.

Inače, do jučer u ponoć sve su stranke morale predati podatke o financiranju izborne promidžbe, a SDP-ova koalicija bila je prvi veliki izborni sudionik koji je DIP-u dostavio izvještaj o financiranju izborne promidžbe.

Rijeke pravde najviše su potrošili u 8. izbornoj jedinici, čiju listu nosi Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, i tamo su potrošili 126,4 tisuće eura, a najmanje u 2. izbornoj jedini, čiji je nositelj Boris Lalovac. Inače, taj iznos u svakoj izbornoj jedinci ne smije prijeći trošak od 199.084 eura, a SDP je s partnerima od 14. ožujka do 8. travnja ukupno potrošio 1,083 milijuna eura.

Nadalje, po sredstvima uloženim u promidžbu, slijede 9. izborna jedinica sa potrošenih 122,9 tisuća eura, potom 3. sa potrošenih 114,9 tisuća eura te 6. sa 112,6 tisuća eura...

Potrošili su, inače, na oglašavanja koalicije i njenih kandidata na portalima, u tiskanim novinama, na televiziji, radiju, billboardima te za na najam prostora. Također Koalicija Rijeke pravde je od 83 donatora skupila nešto više od sto tisuća eura. Na popisu donatora su, među ostalima, Arsen Bauk sa donacijom od 3010 eura, Siniša Hajdaš Dončić koji je donirao 2000 eura, te Mihael Zmajlović s 2500 eura, te Ivan Račan s 3900 eura.

Izvještaji koji su se DIP-u dostavili tijekom jučerašnjeg dana bit će na njihovim stranicama objavljeni danas i tako dostupni javnosti. Jučer su na stranicama već bili dostupni i izvještaji IDS-a i partnera, SDSS-a, Stranke umirovljenika s partnerima, potom nekih manjih stranaka i nekoliko kandidata za zastupnike nacionalnih manjina.

IDS, koji s partnerima na izbore izlazi u dvije jedinice, u dvotjednom predstavljanju biračima, od 25. ožujka do 8. travnja, ukupno je potrošio 58,5 tisuća eura, a u 8. izbornoj jedinici 58,2 tisuće eura dok su u 7. jedinici potrošili 348 eura.

SDSS, koji na izbore izlazi u 12. izbornoj jedinici, u kojoj osam svojih zastupnika biraju nacionalne manjine, od kojih tri srpska, za predstavljanje troje svojih kandidata potrošio je nešto manje od 70 tisuća eura.

Od 5. ožujka do 8. travnja stranka je najviše uložila u promidžbu Milorada Pupovca, i to 26,4 tisuće eura, pa Dragane Jeckov u čiju kampanju je uloženo 21,9 tisuća eura te Anje Šimprage u čiju promociju je uložno 15,6 tisuća eura. SDSS je putem donacija prikupio 36,8 tisuća eura eura. Donatori, njih 24, uplaćivali su od 1000 do 3500 eura, koliko je ukupno uplatila Jelena Nestorović.

Fizička osoba nekoj političkoj stranci, neovisnoj listi ili kandidatu može donirati najviše 3981 euro, a pravna 26.544 eura. Izvješće je predao i Furio Radin koji nije skupio ni jednu donaciju, a potrošio je dosad 32,2 tisuće eura u kampanji. Vladimir Bilek je kampanju uložio 7,3 tisuće eura, a od donacija također dosad nije ništa prikupio. Dragan Crnogorac je podnio izvješće da nije ništa ni skupio ni potrošio, odnosno nije skupio ni donacije, a nije potrošen novac ni na njegovu izbornu promidžbu.

Financijski izvještaji koji dolaze DIP-u moraju imati izvješća o troškovima, donacijama, cijeni i popustu dobivenom za medijsko oglašavanje, a svi izborni sudionici moraju podnijeti i završni izvještaj i to zaključno sa 17. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 11:08