‘OPASAN ZA PUTNIKE‘

Pogledajte na što sliči gliser Hitne pomoći kojim se Bračani prevoze u Split: ‘Sve se raspada!‘

‘Kada pada kiša vozač gura glavu van kabine da vidi ispred sebe u nadi da neće slučajno udariti u drugi brod‘
Gliser Hitne pomoći
 Ivana Marković/Facebook

Gradonačelnica Supetra, Ivana Marković na svom Facebook profilu šokirala je novim fotografijama kada je riječ o zdravstvenoj skrbi na otocima, piše Slobodna Dalmacija.

Objavila je fotografije glisera kojeg je opisala kao "suvremena čuda" hitnog medicinskog prijevoza u 21. stoljeću s otoka Brača u bolnicu na kopno.

- Gliser je u potpunom raspadu, tehnički neispravan, opasan za posadu, putnike i ostale sudionike prometa, bez lera, navigacije, pa čak i običnih brisača. Sve se raspada. Kada pada kiša vozač gura glavu van kabine da vidi ispred sebe u nadi da neće slučajno udariti u drugi brod.

Danas unesrećenik iz Supetra nije imao čast da se preveze s ovim suvremenim prijevoznim sredstvom radi nemogućnosti prijevoza te je iz Supetra odvezen na 30 kilometara udaljen brački aerodrom da bi ga se helikopterom prevezlo u Split. To se zove zlatni sat, štednja goriva i resursa!

Jedino što mogu je ponovo pisati i upozoravati da se stvari pokrenu na bolje jer svatko od nas se može naći u situaciji da mu život ovisi o tome kako brzo će doći do bolnice, koja je u našem slučaju na kopnu, uz veliko pitanje hoće li gliser raditi i koliko brzo će stići? Ono što je sigurno da svatko od nas treba imati siguran tretman dostojan čovjeka, istaknula je gradonačelnica Marković.

Naglasila je kako zahtijevaju ispravan i pristojan gliser za prijevoz bolesnika, medicinskog osoblja i posade te da nadležne inspekcije pregledaju da li plovilo zadovoljava tehničke uvjete.

image
Gliser Hitne pomoći
Ivana Marković/Facebook

- Što radi Splitsko-dalmatinska Županija? Nema medicinskog osoblja, nema glisera, nema heliodroma… Ovim putem hvala svima koji brinu i spašavaju unesrećene osobe i u ovim teškim uvjetima daju sve od sebe.

U Hrvatskoj godišnje umre 23.000 ljudi od srčanih i moždanih udara, 300 u prometnim nesrećama i još 2700 bude ozbiljno ozlijeđeno. Medicinski “zlatni sat”, razdoblje od 60 minuta u kojih je potrebno dopremiti osobu u ustanovu koja će ga zbrinuti spašava živote!

Zato nam je neophodna hitna helikopterska medicinska služba i adekvatan prijevoz putnika bilo gliserom ili helikopterom. Pogotovo na otocima koje gube doktore i kilometrima ili miljama udaljenim od bolnica, apelira gradonačelnica Supetra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 17:37