DANAS OTVORENA

Pogledajte novu hrvatsku školu s ‘pet zvjezdica‘: ‘Kad vidite slične centre u Europi, nema boljeg!‘

Učenici će se već tijekom školovanja, na licu mjesta, moći uhodati u sam posao, kao da su u hotelu ili nekom restoranu

U Centar se uložilo 12,6 milijuna eura
 

 Goran Sebelic/Cropix

Danas je u Puli otvorena nova strukovna škola - veliki centar za obuku djelatnika u turizmu i ugostiteljstvu, takozvani Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula - KLIK Pula.

U novi centar kompetencija konačno su uselili prvi đaci srednje Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, a investiciju vrijednu više od 12,6 milijuna eura obišao je i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić. Za Istru je od velikog značaja jer nema sličan centar gdje bi se mogli educirati djelatnici u turizmu i ugostiteljstvu, ali i školarci s tim strukama.

image

Učenici će ovdje imati praksu kao da su u restoranu ili hotelu

Goran Sebelic/Cropix
image

Novi praktikum za učenike u sektoru ugostiteljstva

Goran Sebelic/Cropix

Erlić je tom prigodom kazao da je u Hrvatskoj planirano 25 ovakvih centara, a 11 ih je realizirano. Ostali ovakvi centri će se realizirati kroz ovu i iduću godinu.

- To će biti okosnica našeg strukovnog obrazovanja budućnosti, koja je realizirana iz europskih fondova. S ovakvom zgradom, ovakvim ambijentom, kroz ovakve profesore koji su educirani, kroz znanje i opremu, dobili smo vrhunski standard. Kada gledate slične centre po Europi i Hrvatskoj, nema boljeg. Kada bi se to gledalo po hotelskim zvjezdicama, to je pet zvjezdica u kontekstu strukovnog obrazovanja. Ovo je izvrsna priprema i za tržište rada. Ovo nije samo jedna od škola, kazao je Erlić na otvorenju nove strukovne škole na pulskoj Stoji, koja se gradila zadnje dvije godine.

image

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić

Goran Sebelic/Cropix

Ovdje će se preseliti dio učenika Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, i to oni koji će se školovati za rad u ugostiteljstvu. U novom centru je pet praktikuma za kuhare, slastičare i posluživanje. Također, tu je i šest učionica, te prostori koji će biti namijenjeni nastavnicima i učenicima, poput garderobe, sanitarnih čvorova itd.

Novitet su spavaonice gdje će učenici imati mogućnost obavljati stručnu praksu, ali isto tako tu će se moći smjestiti i buduće polaznike koji će biti zainteresirani da se ovdje educiraju. Jer centar je posvećen i cjeloživotnoj edukaciji. Učenici će se već tijekom školovanja, na licu mjesta, moći uhodati u sam posao, kao da su u hotelu ili nekom restoranu.

Za školu se trebalo izboriti

- Izgraditi strukovnu školu nadilazi puko građenje neke zgrade ili građevine. To znači ulaganje u znanje i vještine. Istovremeno to znači ulaganje u mladost i intervenciju u život cijele zajednice, ali i ulaganje u budućnost. Naš zajednički cilj tokom 45 mjeseci provedbe projekta bio je uspostava centra koji će biti okupljalište srednjoškolskog i cjeloživotnog obrazovanja te razvoj suvremenih kurikuluma i inovativnih modela učenja, kazala je ravnateljica škole Orhideja Petković.

image

Ravnateljica škole Orhideja Petković

Goran Sebelic/Cropix

Istarski župan Boris Miletić posebno je bio ponosan na otvorenje škole koju je i sam pohađao, tim više što se radi o školi koja je u ingerenciji Istarske županije te je uz novu Medicinsku školu u Puli najveći projekt županije u obrazovanju.

- Kad smo počeli razgovarati oko ovog projekta, bila je to godina 2016. kada sam bio gradonačelnik Pule. Trebalo se za tu školu izboriti i naravno da nije bilo lako. Turizam danas bez čovjeka nema nikakvog smisla. Možemo mi imati nove tehnologije i robote, ali to nije turizam kakvog mi vidimo. Ključ uspjeha u turizmu je čovjek i mislim da će danas učenici, ali ne samo oni, imati kvalitetnije uvjete rada. Ova je škola uvijek bila priznata na razini Hrvatske, uvijek su se osvajale brojne nagrade. Dakle, kvalitetan kadar postoji, a sada će naši učenici imati pravi praktikum gdje će steći puno znanja i vještina, kazao je Miletić.

image

Istarski župan Boris Miletić

Goran Sebelic/Cropix

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić dodao je da je ovo poseban dan za Pulu.

Održivi turizam

- Ova regija se razvija u smjeru održivog turizma i kvalitetnog ugostiteljstva. Siguran sam da će škola koja već ima kvalitetne rezultate s ovim centrom imati još bolje, zaključio je Zoričić.

image

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić

Goran Sebelic/Cropix

Podsjetimo, Ministarstvo turizma i sporta prepoznalo je regionalne centre kompetentnosti (RCK) kao instrument kojim može unaprijediti kvalitetu obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo te prilagođavati ga potrebama tržišta rada s ciljem jačanja konkurentnosti ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu.

image

Uzvanici u obilasku nove škole

Goran Sebelic/Cropix

Centar je mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Odlukom Ministarstva turizma 20. srpnja 2018. godine Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu imenovana je centrom i time stekla prava na prijave na natječaje Ministarstva turizma i sporta kroz razne fondove. Osnivanje, uspostava i razvoj Centra KLIK Pula provodilo se putem dva zasebna EU projekta. Prvi se odnosi na samu rekonstrukciju i dogradnju, a nositelj je Istarska županija. Vrijednost projekta iznosi oko 7,6 milijuna eura, od čega je gotovo 4 milijuna eura osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok preostali dio troškova snosi Istarska županija.

image

Nove učionice

Goran Sebelic/Cropix
image

Škola po prvi put ima i spavaonice

Goran Sebelic/Cropix

Drugi obuhvaća niz programa stručnog usavršavanja za nastavnike, provedbu visoko kvalitetne praktične i teorijske nastave i provodi se u partnerstvu javnog i privatnog sektora. Vrijedan je 5,9 milijuna eura i financiran je u 100 % iznosu iz Europskog socijalnog fonda, a nositelj je Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula.

Centar KLIK Pula nastat će nadogradnjom i opremanjem postojeće infrastrukture Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula te usavršavanjem nastavnika strukovnih predmeta i uvođenjem moderniziranih programa obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja. Glavne aktivnosti centra KLIK Pula usmjerene su na provedbu obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u ugostiteljstvu i turizmu temeljenog na radu, a prema potrebama poslodavaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 20:27