I INSPEKTORICA U ŠOKU

Pogledajte ovaj balkon u Opatiji, stanarki ispod stvorio pakao: ‘Sve se trese, kao da je potres!‘

Konstrukcija je ugrađena u stare grede palače pa voda curi u stan ispod susjede

sporni balkon u Opatiji

 Privatna Arhiva/

- Svaka kiša prodire u stan, curi po satu za struju, po instalacijama. Grede su se počele odvajati od zida, trule su. Sa svakim nevremenom i svakim vjetrom doslovno imam osjećaj potresa jer se sve trese i vibrira - kaže nam stanarka vile u centru Opatije, koja je lani kupila stan u njezinu potkrovlju, na trećem katu.

Naša čitateljica iz Opatije, koja želi ostati anonimna (podaci poznati redakciji), postala je vlasnica tog malog stana u zgradi koja je zaštićeno kulturno-povijesno u ožujku 2023. i preselila se tamo računajući da joj jednog dana može služiti za iznajmljivanje turistima. U takvim zgradama u Opatiji stalni su stanari rijetkost jer se većina stanova iznajmljuje. Međutim, prilikom razgledavanja stana prije kupoprodaje nije znala da njezin budući stan u potkrovlju ima jednu veliku manu. Naime, vlasnici stana iznad nje prije godinu i pol na krov su montirali malu terasu, a metalnu konstrukciju učvrstili su u njezine krovne grede. Kako je zgrada stara više od 100 godina i ima stropove od trstike, bez betonske deke, problemi s terasom počeli su vrlo brzo nakon useljenja.

image

Neobični balkon u Opatiji

Privatna Arhiva/
image

Neobični balkon u Opatiji

Privatna Arhiva/
image

Neobični balkon u Opatiji

Privatna Arhiva/

- Agent koji mi je prodao nekretninu nije mi rekao da se iznad nje nalazi bespravno sagrađena kovana terasa, montirana na starim i trulim gredama. Na krovu bez betonske deke, na kojem ni crijep ne smijete zamijeniti bez dozvole konzervatorskog odjela, na mojem krovu. Prilikom razgledavanja stana rekao mi je da se krovni prozor trenutno ne može otvoriti, na njemu je bila nekakva cerada i terasu nisam vidjela. Za mrlje od vlage koje su se tada vidjele na zidu rekao mi je da su nastale jer je netko ostavio krovni prozor otvoren te da je kiša padala unutra, obećavši da će biti sanirane. Život u tom stanu postao mi je pakao. Tko god kroči na terasu, imate osjećaj kao da vam hodaju po glavi. Srećom, taj se stan iznajmljuje ljeti pa gosti ne izlaze na terasu često. Ali i ovo malo što izlaze stvara osjećaj da će mi se srušiti na glavu. Ne znam je li im netko rekao da je ta terasa opasna. Ovo je ravno ludilu - ispričala nam je.

image

Neobični balkon u Opatiji

Privatna Arhiva/
image

Neobični balkon u Opatiji

Privatna Arhiva/
image

Neobični balkon u Opatiji

Privatna Arhiva/

Voda je s kišama počela prodirati u njezin stan. Rekli su joj da to uzrokuje terasa i da nikakva sanacija krova na tom dijelu nije moguća dok se ona ne ukloni.

- Kontaktirala sam višu inspektoricu konzervatorskog odjela, koja je odmah nakon poziva došla na uviđaj i nije mogla vjerovati što vidi. Obavijestila je vlasnicu, koja ne živi ovdje, a stan daje u najam, da po hitnom postupku ukloni terasu, vrati sve u prvotno stanje s obzirom na to da ima i bespravno probijen prozor, te da sanira štete. Međutim, vlasnica je odbila to učiniti te je čitavo ljeto primala goste koji terasu koriste, a da i ne znaju da je opasna po život. Osjećaj kada netko hoda po toj terasi je zastrašujuć. Poslije svake kiše zidovi trule, kao i grede, koje se razmiču, pa ih moram često bojiti - priča.

image

Prizor iz stana ispod balkona

Privatna Arhiva/
image

Prizor iz stana ispod balkona

Privatna Arhiva/
image

Prizor iz stana ispod balkona

Privatna Arhiva/

Vlasnica raspadajućeg opatijskog stana o svojem je problemu obavijestila sve instance koje bi mogle biti nadležne, od građevinske inspekcije, preko konzervatorskog zavoda, policije i DORH-a, do Ministarstva kulture, s obzirom na to da je stan u zaštićenoj zgradi. Upravitelj zgrade Matija Hrebak kaže nam da nije niti znao za tu terasu dok se gospođa nije uselila u stan i prijavila mu problem.

- Građevinski inspektor bio je na ljeto prošle godine i još nismo dobili nikakvo rješenje, tako da niti ne možemo postupati. Krenuli smo u sanaciju krova, ali na tom dijelu to ne možemo provesti zbog terase. A terasu ne možemo mi dirati, treba biti izdano rješenje za njezino uklanjanje. Prije gospođe tamo je živjela jedna Ukrajinka, koja mi se nikada nije požalila na problem s terasom, tako da nisam znao ni da postoji - rekao nam je Hrebak.

image

Prizor iz stana ispod balkona

Privatna Arhiva/
image

Prizor iz stana ispod balkona

Privatna Arhiva/
image

Prizor iz stana ispod balkona

Privatna Arhiva/

Vlasnica stana ispod bespravno sagrađene terase kaže da to nije samo ugroza nego i velika sramota, kako za državne institucije tako i za Grad Opatiju.

- U pogledu na bespravno sagrađenu terasu imaju priliku ‘uživati‘ turisti hotela Savoy i Admiral. Radi se o ljudskoj gluposti, obijesti i bezobrazluku na koji bi svi morali i trebali reagirati - smatra.

O problemu bespravno sagrađene terase pitali smo i opatijskog gradonačelnika Fernanda Kirigina, koji kaže da je upoznat sa slučajem jer se vlasnica obratila i njemu. No, budući da su stanovi u zgradi u privatnom vlasništvu, kaže da Grad Opatija nema kako reagirati.

- Na žalost, mi kao Grad niti imamo alate niti imamo ovlasti i mehanizme za rješavanje ovakvih problema. To je u nadležnosti građevinske inspekcije - rekao je Kirigin.

image

Prizor iz stana ispod balkona

Privatna Arhiva/
image

Prizor iz stana ispod balkona

Privatna Arhiva/
image

Prizor iz stana ispod balkona

Privatna Arhiva/

Kako smo doznali, problem s kojim se Opatija susreće je nedostatak građevinskih inspektora. Cijelo to područje, naime, pokriva samo jedan čovjek. Inspektor na teren, kažu, izlazi samo kada se radi o novim gradilištima, a razne bespravne preinake na starim zgradama, na koje nitko ne reagira niti ih uklanja, više su pravilo nego rijetkost. Cijene kvadrata u Opatiji otišle su u nebo, tako da su se stanovi u zgradama poput ove s bespravnom terasom prodavali lani po cijeni od 5000 eura za četvorni metar. Kako nam je rekao jedan od naših opatijskih sugovornika, uoči konverzije kune u euro stanovi u Opatiji masovno su se prodavali i vlasnici su se mijenjali "kao čarape", a budući da ih većina tamo ne živi, teško je ući u trag njihovim stvarnim vlasnicima.

Upite o slučaju uputili smo Državnom inspektoratu RH, koji je promptno reagirao:

- Građevinska inspekcija Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor na lokaciji iz Vašega upita. Slijedom utvrđenog činjeničnog stanja doneseno je Rješenje o uklanjanju. Daljnji upravni inspekcijski postupak je u tijeku, poručili su.

Pokušali smo kontaktirati i vlasnicu stana s bespravno sagrađenom terasom, no ne javlja se na mobitel, a odgovor na mail još nismo dobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:57