PREPELICE IZVUKLE KRAĆI KRAJ

POGLEDAJTE PRVE SNIMKE HVATANJA KRIVOLOVACA U HRVATSKOJ Uspjeh nakon cjelonoćne zasjede: 'Riječ je o liječnicima, političarima, biznismenima...'

 
 Screenshot / Facebook

Viši inspektor zaštite okoliša Željko Vuković objavio je na svom profilu na Facebooku dvije fotografije i dva videa hvatanja lovaca u krivolovu. Kako je sam objasnio u statusu, radi se o još neobjavljenim snimkama hvatanja talijanskih i hrvatskih krivolovaca na prepelice koji su na dvije lokacije lovili ptice kod sela Mikleuš.

- Nakon cjelonoćne zasjede s pripadnicima Interventne policije MUP-a. Riječ je o liječnicima, političarima i talijanskim biznismenima - napisao je Vuković koji je u komentarima otkrio da je Talijanima izrekao 20.000 kn kazne svakome dok su hrvatski krivolovci predani Državnom odvjetništvu.

Spomenuta se akcija odigrala prije otprilike šest godina, a u komentarima je također otkrio da su Talijani procesuirani prekršajno jer je efikasnije, brže i veće su kazne. Spomenuo je i da su se hrvatski krivolovci pokušali izvući na tadašnju premijerku Jadranku Kosor, a sličan je slučaj ispričao u razgovoru za Jutarnji list 2012.

- Pazite, prije nekoliko godina u Mikleušu, u krivolovu ulovim neke gradske vijećnike i lokalne face. I priđe mi jedan, inače policajac u pričuvi, zagrli me i kaže: ‘Jel ti znaš tko je u lovu? Poznati liječnik iz Virovitice, zatim jedan čija je žena savjetnica Jadranke Kosor. Mogao bi imati problema.’ Kada je vidio da imena koja je izrecitirao meni ništa ne predstavljaju, nazvao je glavnog tajnika Ministarstva kulture. Tražio je da me sankcionira i povuče s terena. No, tajnik je od svega odustao kad je čuo da sam ja na terenu - ispričao je Vuković.

Kao inspektor radi već 15-ak godina i tada je u razgovoru za Jutarnji otkrio da je lovio razne krivolovce: hrvatske dužnosnike, liječnike, gradonačelnike iz Italije, visoke časnike talijanske vojske. No, imena hrvatskih visokopozicioniranih dužnosnika nije htio otkriti. Zbog svog predanog rada u lovu na krivolovce u Rimu je nagrađen priznajem talijanske službe koja se bavi suzbijanjem krivolova.

Otkriva kako u krivolovu najviše uživaju Talijani koji u hrvatska lovišta dolaze isključivo na poziv raznih agencija za lovni turizam. Talijani često budu uhvaćeni jer im domaćini objasne kako se danju ne smije loviti na elektrovabilice, a da je noću to dopušteno. Najčešće love prepelice, prije svega zbog njihove velike vrijednosti u talijanskim restoranima. Cijene porcije takvih delicija kreću se između 200 i 300 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 07:03