PRIJATELJSKI POSJET

POGLEDAJTE SLIJETANJE AVIONA F-16 BARAK Do baze ih dopratio MiG-21, na Dan pobjede nad Kninom će izvesti spektakl, Plenković bio na prezentaciji

 
 Boris Kovačev / CROPIX, T. Brandt / MORH

Tri izraelska višenamjenska borbena aviona F-16 Barak prvi put su u četvrtak oko 15 sati sletjela u 91. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na Plesu. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, izraelske avione dočekao je avion MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nakon čega ih je dopratio do zrakoplovne baze.

Borbene avione i predstavnike izraelskih zračnih snaga dočekao je hrvatski politički i vojni vrh, od premijera Andreja Plenkovića, ministra obrane Damira Krstičevića, generala Mirka Šundova, zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mate Mikića do izraelske veleposlanice u Hrvatskoj Zine Kalay Kleitman, izraelskog vojnog izaslanika u Hrvatskoj, brigadira Harela Taggara i drugih.

Okupljenima se prije samog predstavljanja borbenih aviona prvo obratio zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mato Mikić. Nakon što je pozdravio okupljene, napomenuo je da su do ove odluke prošli dug put, a prijateljske su odnose Izrael i Hrvatska počeli graditi još od pomoći gašenja požara, a to je dovelo i do strateške suradnje.

‘Odluka Vlade o nabavi aviona od Izraela predstavlja dugoročno rješenje u zaštiti zračnog prostora. Prihvaćanje moderne tehničke platforme osigurat će Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu da prevlast digne na višu razinu. Ovo predstavlja rješenje u zaštiti zračnog prostora. Ovo je prvi korak u cilju modernizacije Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji će kod nas biti prepoznati kao Oluja i Bljesak. Sad moramo usvojiti nova znanja i razmijeniti iskustva’, rekao je Mikić.

Pogledajte prezentaciju na Plesu:

Izraelska veleposlanica u Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman rekla je da se obraća okupljenima u ime civila: ‘Želim zahvaliti svima jer prije godinu i pol dana nismo mogli zamisliti da će se ovako nešto dogoditi, ali postalo je stvarnost zahvaljujući našim zrakoplovnim snagama, ministrima obrane i ostalima.’ Posebno je istaknula ulogu ministra Krstičevića i dodala: ‘Ovo je tek početak suradnje, projekt je velik i povijesan. Ovo je jedan od najsretnijih dana u mojem mandatu u Hrvatskoj.’

General Mirko Šundov zahvalio se na ovoj prilici: 'Opremanjem Hrvatskog ratnog zrakoplovstva borbenim zrakoplovima ostvaren je ne samo moj san, nego i mnogih u Republici Hrvatskoj. Zato zahvaljujem premijeru i ministru, ali i mnogima drugima. Zadržali smo borbene zrakoplove i time sigurnost hrvatskog zračnog prostora. Vjerujem da su naši piloti spremni na promjene, ovo je velik korak u modernizaciji hrvatske vojske. Posebno se zahvaljujem izraelskim prijateljima na uloženom trudu kako bi nam što bolje prezentirali zrakoplove i olakšali našem osoblju što brže upoznavanje s novim avionima.'

FOTOGALERIJA: Predstavljanje izraelskih aviona F-16 Barak na Plesu

Ministar obrane Damir Krstičević poželio je dobrodošlicu ‘prijateljima iz Izraela’ koji su sletjeli s borbenim avionima F16, te ustvrdio da će se, zahvaljujući odluci o nabavi novih borbenih zrakoplova, ostvariti san poginulog junaka Rudolfa Perišina i svih poginulih pilota tijekom Domovinskog rata da lete na borbenom avionu F-16:

‘Zahvalni smo im na prilici da nam prezentiraju avione čija će snaga biti u rukama hrvatske vosjke. S ovom odlukom mi ostvarujemo neostvareni san ili snove poginulog junaka Rudolfa Perišina i svim poginulih pilota tijekom Domovinskog rata da lete u borbenom avionu F16. To postaje stvarnost današnjim generacijama vojnih pilota. Nabavka aviona za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo bit će veliki tehnološki iskorak za hrvatsku vojsku i državu i ojačat će naše sposobnosti. Na Plesu danas vidimo avione zapadnog porijekla, visoke tehnologije i širokih mogućnosti. Ovo je još jedan dokaz partnerstva i prijateljstva između naših država, a vrhunac će biti sudjelovanje F16 iznad kninske tvrđave u proslavi u nedjelju. Iznimno mi je drago zbog razmjene iskustava, jačeg povezivanja i izgradnje odnosa naših zemalja. Avion F16 Barak ili kako ćemo ih mi zvati, Bljesak i Oluja, bit će jamac mira, sigurnosti, stabilnosti na teritoriju RH sada i zauvijek.’

Na koncu se okupljenima obratio i premijer Andrej Plenković koji je rekao da ‘današnji dan predstavlja najplastičniju potvrdu ispravnosti strateške odluke koju je Vlada s predsjednicom i Saborom donijela kad je odlučila formalizirati ono što su mnogi prije nas odgađali, a to je modernizacija Hrvatskog ratnog zrakoplovstva’.

Podsjetio je na početak zrakoplovne suradnje dviju država: ‘Na početku rada naše Vlade u Izraelu je bila situacija da su vladali veliki požari i jedan telefonski poziv premijera Netanyahua imao je poruku solidarnosti. Naši su piloti zajedno s dva kanadera već sutradan odletjeli u Izrael. To je bio početak zrakoplovne suradnje, pomoć u sprečavanju elementarnih nepogoda, a nastavljeno je kad smo mi u siječnju 2017. posjetili Izrael. Tad smo jasno kazali da Vlada ima ambiciju osnažiti svoje zrakoplovstvo. Još tad je Damir organizirao sastanak s njihovim ministrom obrane, a to je bio početak otvorenog procesa između četiri, pet država koje su bile zainteresirane za proces nabave zrakoplova. Mi smo se odlučili za izraelske zrakoplove, američku tehnologiju, uz potporu SAD-a.’

I premijer je naglasio da ova odluka može riješiti pitanje sigurnosti sljedećih nekoliko desetljeća: ‘Odabrali smo put da budemo snažna država u Sjevernoatlantskom savezu i da budemo uzvaženi, a to nas je osnažilo. S ovime ćemo riješiti pitanje sigurnosti za sljedećih 30 godina. Time smo zapravo uložili i u hrvatsko gospodarstvo, i u uvažavanje zemlje u Europi i šire. Zato sam zadovoljan što samo par dana uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti imamo priliku vidjeti dva zrakoplova koja će preletjeti nad Kninom. Bit će to sjajna poruka partnerstva i suradnje, a i hrvatska javnost će vidjeti što će krasiti Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.’

FOTOGALERIJA: Izraelski avioni F-16 Barak prvi put u Hrvatskoj

I izraelski vojni izaslanik u Hrvatskoj, brigadir Harel Taggar poručio je da je ovo tek početak te da se veseli daljnjim izazovima i suradnji.

Budući da je riječ o višednevnom prijateljskom posjetu Zračnih snaga Države Izrael Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, avioni će sudjelovati i u programu obilježavanja Vojno-redarstvene operacije Oluja u nedjelju 5. kolovoza tako što će nadletjeti Knin, u kojem se održava središnja proslava.

Vlada je krajem ožujka jednoglasno donijela odluka o nabavi 12 zrakoplova F-16 C/D Barak, koji će Hrvatsku kroz deset godina stajati 2,9 milijardi kuna, pri čemu je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ocijenio kako je to jedna od najvećih odluka u obrambenom resoru nakon završetka Domovinskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:25