AKCIJA U VINKOVCIMA

Pogledajte snimku vađenja kamenog sarkofaga iz rimskog doba: ‘Vjerojatno je već ranije opljačkan‘

Iz Gradskog muzeja Vinkovci navode da je, preliminarno, riječ o sarkofagu iz 3. ili 4. stoljeća

Kameni sarkofag

 Vlado Kos/Cropix

Tijekom prijepodneva, pod budnim okom medija, izvađen je kameni sarkofag iz rimskog doba, koji je pronađen tijekom građevinskih radova u Zvonarskoj ulici u Vinkovcima.

Sudeći prema oštećenjima vidljivima na poklopcu, vjerojatno je već ranije opljačkan, potvrđeno je novinarima u ponedjeljak na mjestu pronalaska sarkofaga.

"Vidi se da je poklopac oštećen iz čega zaključujemo da je sarkofag opljačkan, kao i drugi do sada pronađeni", kazala je arehologinja vinkovačkog Gradskog muzeja, muzejska savjetnica Maja Krznarić- Škrivanko te izvijestila da će sarkofag biti izvađen tijekom dana i narednih dana otvoren u lapidariju Gradskog muzeja, gdje će biti i pohranjen.

Po njezinim riječima, sarkofag je pronađen na prostoru sjeverne nekropole rimskog naselja Colonia Aurelia Cibalae koje se nalazilo na području današnjih Vinkovaca.

image
Vlado Kos/Cropix

"Sjeverna nekropola rimskih Cibala protezala se od Ulice Jurja Dalmatinca pa sve do pruge. Od kraja 19. stoljeća do danas na njezinom području imamo evidentirano oko 300 rimskih grobova, s tim da smo od 1972. kad su Vinkovci registrirani ako arheološko lokalitet, otkrili njih 200-tinjak", kazala je Krznarić- Škirvanko.

Dodala je kako su u Zvonarskoj ulici, pored kamenog sarkofoga, arheolozi naišli i na dva zidana te jedan paljevinski grob.

Također je kazala kako se po poklopcu sarkofaga, koji je "luksuzan", može zaključiti da je riječ o grobu bogatije osobe iz Cibala.

Kameni sarkofag iz Zvonarske ulice, koji je prvi pronađen u Vinkovcima u posljednjih 25 godina, te je tek četvrti cijeli sarkofag pronađen u gradu na Bosutu, pronašli su radnici tijekom radova na aglomeraciji.

Radovima na iskapanju sarkofaga nazočan je bio i zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić.

"Taj nalaz pokazuje koliko smo, kao grad, bogati arheološkim nalazima. Vinkovci su poznati kao najstarije kontinuirano naselje u Europi s povijesti dužom od 8.500 godina, koje je podarilo i dva rimska cara, jedina rođena na području današnje Hrvatske. Sve to svjedoči o velikom značaju koji Vinkovci imaju za hrvatsku arheologiju i povijest", kazao je Romić.

image
Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:14