PADAJU BROJKE

Pogledajte statistiku preminulih u Domovima za starije u sva četiri vala: ‘Ako ovo nije dokaz...‘

‘Podaci govore sve o učinkovitosti cjepiva. Možda je ovo najbolji primjer kojim možemo dokazati ono što pokušavamo objasniti već godinu dana‘
 Ivo Ravlic/Cropix

Od početka epidemije koronavirusa u Hrvatskoj preminulo je 1046 korisnika Domova za starije, što čini 9.6 posto ukupnog broja preminulih osoba koje su bile pozitivne na virus covid-19.

Naime, do danas je od ili uz covid-19 preminulo čak 10894 osoba, od čega je u posljednja 24 sata u bolnicama umrlo njih čak 73.

Domovi za starije, mjesta su u kojima žive najvulnerabilniji, što zbog godina, što zbog brojnih komorbiditeta, unatoč tome uz visoku procijepljenost, od oko 80 posto, čini se sačuvali su brojne živote.

Epidemiolog Branko Kolarić, kaže kako se upravo na korisnicima domova može jasno pokazati koliko je cijepljenje važno.

- U prvom i drugom valu, dok nismo imali cjepivo preminulo je 47, odnosno 903 korisnika, dok je u trećem i četvrtom preminulo 58, odnosno 38 korisnika - kaže Kolarić. Napominje i da su u prva dva vala domovi bili zatvoreni, odnosno korisnici nisu primali posjete niti su izlazili vani, no unatoč tome bilo je proboja koji su u teškom drugom valu odnijeli 903 života.

- Na žalost, ti naši korisnici nisu uz sebe imali svoje obitelji, ali da je sve bilo otvoreno preminulo bi ih pun o više. Tako da sam siguran da smo na ovaj način spasili brojne živote - napominje Kolarić. Dodaje i da kada se gleda populacija u domovima diljem Europe, Hrvatska ima gotovo najmanje preminulih.

Cijepljenje po domovima započelo je 27. prosinca 2020., a treći val službeno se vodi od 1. ožujka do 31. srpnja. Do tada su korisnici već primili obje doze, a rezultat je bio bitno manje preminulih. Od preko 900 u drugom valu, u trećem je preminulo 58 pozitivnih korisnika domova.

Velika razlika vidljiva je i u broju zaraženih. primjerice u provom valu, kada je uostalom bio i lockdown na razini cijele zemlje oboljelo je 196 korisnika, u drugom valu čak 5809, u trećem je palo na 537, dok je u četvrtom valu, koji još uvijek traje bilo 467 pozitivnih.

Primjerice, na dan 1. kolovoza, od kada se vodi da je započeo četvrti val, preminulih je bilo 8267, dok danas četiri mjeseca kasnije imamo čak 2327 preminulih više. Naravno, u obzir treba uzeti i činjenicu da su u kolovozu i rujnu preminule 373 osobe, dok je u listopadu i studenom ta brojka čak 2254. Dakle, u četvrtom valu udio preminulih osoba koje su korisnici domova, u odnosu na ukupan broj covid pozitivnih i preminulih je pao na svega 1.6 posto.

- Mislim da ovi podaci govore sve o učinkovitosti cjepiva. Možda je ovo najopipljiviji primjer kojim možemo dokazati ono što pokušavamo objasniti već godinu dana. Vjerojatno bi bilo još manje oboljelih i preminulih u ovom valu da je cijepljenje trećom, odnosno booster dozom bilo odobreno ranije, s obzirom na činjenicu da je ustanovljeno da se antitijela bitno smanjuju nakon šest mjeseci, a kod starijih i prije - zaključuje Kolarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:46