NE MARI ZA KAZNE

Pogledajte što u centru Splita izvodi rođak Zlatana Ibrahimovića: Bagerima po kulturnom dobru!

Postupci su, dakle, izuzetno destruktivni i u suprotnosti sa zakonima Republike Hrvatske...

Radovi u Splitu

 Marin Prvan/

Iako smo još u srpnju pisali o građevinskim radovima na arheološkom lokalitetu "Ad basilicas pictas" - zaštićenom kulturnom dobru na splitskoj Općini - a koji se ne bi trebali odvijati u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna, tamo je još uvijek - gradilište.

Kako se radovi izvode bez dozvole, samim time ne postoji ni odgovarajući građevinski nadzor, ako ni onaj Konzervatorskog odjela u Splitu. Osim toga, na stranici Državne geodetske uprave za predmetnu česticu navodi se: "Pravo građenja NE".

image

Radovi u Splitu

Vojko Bašić/cropix/

Radovi su sada uznapredovali do te mjere da je na lokaciji postavljena dizalica te se pod njom nalaze bageri. Uklonjena je i postojeća zaštitna konstrukcija/kućica iznad ranokršćanske krstionice (najstarije u Splitu), dok su preko pronađenog mramornog mozaika (izuzetne kvalitete i neprocjenjive vrijednosti), koji je prethodno bio teško oštećen i malim dijelom saniran, vidljivi tragovi bagera, što je, bez sumnje, uzrokovalo nepovratna oštećenja. Na samu krstionicu postavljenja je košara dizalice za ljevanje betona.

image

Radovi u Splitu

Vojko Bašić/cropix/

Postupci su, dakle, izuzetno destruktivni i u suprotnosti sa Zakonom o kulturnom dobru RH te građevinskom i konzervatorsko-restauratorskom praksom, prenosi Slobodna Dalmacija.

Na ovoj čestici će se izgraditi 14 stambenih jedinica i četiri poslovna prostora, od čega dva ugostiteljsko-turističke namjene i druga dva uredske namjene. U dozvoli stoji da je predviđen “arheološki park (prezentacija arheološkog lokaliteta Ad basilicas pictas)”.

image

Radovi u Splitu

Vojko Bašić/cropix/

Zahtjev za ovim su podnijeli Jasmin i Nedžad Ibrahimović (rođaci nešto poznatijeg Zlatana Ibrahimovića). Nedžad je vlasnik građevinske tvrtke “Visoko potkrovlje”, koja uglavnom radi po Splitu, dok je Jasmin osnivač tvrtke Rainmaker d.o.o. koja posluje s misijom "motiviranja ljudi na uspjeh kroz uspostavljanje odnosa povjerenja i inspiriranje produktivnih aktivnosti koje vode k ostvarivanju organizacijskih ciljeva i osobnih snova".

image

Radovi u Splitu

Vojko Bašić/cropix/

A, pošto ova grana Ibrahimovića očito ne uživa naročito u pogledima publike, na strani ulice Domovinskog rata je postavljena ograda od aluminijskih ploča - iako to nije uobičajeno te je skupo - kako se ne bi moglo vidjeti odvijanje ilegalnih radova.

image

Radovi u Splitu

Vojko Bašić/cropix/

Iako smo gradu upit poslali još 19. srpnja, odgovor nam je stigao tek 24. kolovoza. A on glasi:

- Komunalni redar je za radove na predmetnoj lokaciji donio dana 24.7.2023. godine rješenje o obustavi radova, na koje je stranka uložila žalbu. Žalba je sukladno Zakonu o upravnom postupku proslijeđena drugostupanjskom tijelu na rješavanje. Stranka nije obustavila radove po primitku Rješenja što je zapisnički utvrđeno 16.08.2023. godine te joj je na dan 21.08.2023. godine izdano Rješenje o novčanoj kazni.

image

Radovi u Splitu

Vojko Bašić/cropix/

Eto, izgleda je i "uvođenje reda" na godišnjem odmoru. Ali, deveti mjesec je iza ugla, i uskoro će se opet u grad vratiti radna atmosfera. A gradilište kod Općine se taman zagrijalo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 12:49