VELIKA FEŠTA

Pogledajte tko je sve pohrlio na blagoslov velebne nove crkve u Zagori: ‘Nemam riječi‘

‘Ovaj događaj, blagoslov, ostat će posebnim slovima upisan u povijest župe Gospe Sinjske i crkve sv. Nikole Tavelića u Brnazama‘
 Vojko Bašić/cropix/

Fra Marko Mrše, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, danas je predvodio svečano misno slavlje blagoslova novoizgrađene crkve sv. Nikole Tavelića u Brnazama kod Sinja

Vjerničko mnoštvo okupilo se kod Društvenog doma u kojemu se više od četiri i pol godine obavljaju vjerski obredi, a predvoditelju slavlja fra Mrši asistirali su sinjski gvardijan fra Marinko Vukman, župnik fra Antonio Mravak, don Stipe Ljubas, dekan cetinski, fra Ivan Čikara, župni vikar za Brnaze u župi Gospe Sinjske, fra Ivan Udovičić, tajnik, i fra Boris Čarić, ekonom Provincije, uz sudjelovanje veće skupine franjevaca i svećenika Cetinskog dekanata.

Među nazočnim vjernicima bili su Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski, Ivan Bota kao predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, saborski zastupnik Luka Brčić, sinjski gradonačelnik Miro Bulj sa svojim zamjenikom Denisom Bobetom i Petrom Župićem, predsjednikom Gradskog vijeća.

image

Sinjski gradonačelnik Miro Bulj (Most) sa suradnicima

Vojko Bašić/cropix/

U prigodnoj propovijedi fra Marko je naglasio kako su institucije utemeljene po ljudskim zakonima ograničenog vijeka trajanja.

- Jedina bezvremenska institucija je ona koju je osnovao Isus Krist, a utemeljio ju je na stijeni, na Petru, na živom čovjeku. Svi mi smo članovi te institucije – kazao je provincijal i, govoreći o novoizgrađenoj crkvi nastavio:

- Ovaj događaj, blagoslov, ostat će posebnim slovima upisan u povijest župe Gospe Sinjske i crkve sv. Nikole Tavelića u Brnazama. Priveli smo kraju radove koji su bili preduvjet za održavanje euharistijskih slavlja. Radi se o velebnom zdanju, ne toliko po gabaritima koliko po svojem značenju.

image

Pogled iz zraka na objekt koji su projektirali arhitekti Ivan Vulić i Mate Žaja

Vojko Bašić/cropix/

Gvardijan fra Marinko Vukman riječi zahvale počeo je konstatacijom da se u župi Gospe Sinjske slavilo tri dana, jer je u subotu i nedjelju podijeljen sakrament svete potvrde za 282 krizmanika.

Fra Marinko je zahvalio Franjevačkoj provinciji i osobno provincijalu Mrši, bivšem provincijalu fra Jošku Kodžomanu za čijeg je mandata počela gradnja, braći franjevcima predvođenima "nezaboravnim, neumornim i požrtvovnim fra Antonijem Mravkom", čovjekom koji je šest godina bio župni vikar u Brnazama, kumu nove crkve fra Mirku Mariću, fra Borisu Čariću te sadašnjem župnom vikaru fra Ivanu Čikari.

image

Pogled iz zraka na objekt koji su projektirali arhitekti Ivan Vulić i Mate Žaja

Vojko Bašić/cropix/

Fra Marinko je zahvalio i zboru pod vodstvom Jelene Prolić i časne sestre Dominike Vrdoljak te sakristanu Anti Deliji. Posebno je zahvalio darovateljima, a izdvojio je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, Županiju splitsko-dalmatinsku i Grad Sinj.

Novu crkvu projektirali su arhitekti Ivan Vulić i Mate Žaja, glavni izvođač bila je tvrtka "Graditelj svratišta", a nadzorni inženjer bio je Tomislav Bulog iz "Meritum inženjeringa".

- Nemam riječi. Sretan sam što sam ovo doživio. Dalekih sedamdesetih godina prošlog stoljeća napravili smo skromnu crkvenu građevinu koja nije zadovoljavala potrebe Brnaza. Ja sam, evo, doživio blagoslov dviju crkava u svom selu s tim da vjerujem kako će ova novoizgrađena dugo biti dom molitve mojih sumještana – kazao je Slobodnoj Dalmaciji 83-ogodišnji Svetislav Čarić.

image
Vojko Bašić/cropix/

- Čestitam franjevcima i svima koji su sudjelovali u gradnji ove crkve primjerene Brnazama, ali valja reći da su i Brnaze primjereno naselje Sinja i župe Gospe Sinjske. I mi iz Županije dali smo skromni doprinos i na to smo ponosni – istaknuo je župan Blaženko Boban.

- Oduševljen sam ovim događajem. Teško mogu iskazati puninu svojih osjećaja. Oduševljen sam samom crkvom i blagoslovom jer znam što to znači i što će Brnažanima značiti u budućnosti - rekao je kum fra Mirko Marić.

image
Vojko Bašić/cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:42