HLADAN DOČEK U MOSKVI

Pogledajte trenutak kada je hrvatski vojni ataše odbio prosvjednu notu ruskog ministarstva: ‘Jako su se iznenadili‘

Hrvatsko Ministarstvo obrane u svom priopćenju naglasilo je da je naš vojni ataše odbio primiti notu

Hrvatski vojni ataše Željko Akrap

 Screenshot Youtube

Hrvatski vojni ataše u Rusiji brigadir Željko Akrap danas je odbio prosvjednu notu ruske države koju mu je želio uručiti predstavnik ruskog Ministarstva obrane. On je danas bio pozvan u rusko ministarstvo obrane u Moskvi gdje je upozoren kako Rusija zna da su u Ukrajinu stigli hrvatski plaćenici koji se bore u redovima ukrajinske vojske, objavila je ruska agencija Tass. Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov za ovu agenciju kazao je da se do sada oko 200 plaćenika iz Hrvatske pridružilo ukrajinskim borcima.

"Vojnom atašeu rečeno je o nezakonitom djelovanju hrvatskog državljanina Denisa Šelera koji je 2015. sudjelovao u borbenim operacijama na jugoistoku Ukrajine, a sada je organizirao skupine hrvatskih plaćenika za njihovo slanje u Ukrajinu", istaknuo je nakon sastanka Konašenkov.

Hrvatsko ministarstvo obrane u svom priopćenju naglasilo je da je naš vojni ataše odbio primiti notu jer "niti MORH niti bilo koja druga institucija u Hrvatskoj nemaju veze s pojedincima koji se možebitno nalaze u Ukrajini i o tome nemaju nikakve informacije".

Kako neslužbeno saznajemo, hrvatski vojni ataše bio je pozvan u rusko ministarstvo obrane u srijedu i danas. U srijedu je na sastanku vladala prilično opuštena atmosfera. Ruska strana je našem atašeu naglasila kako su Hrvati i Rusi bratski narodi te mu je prenesena ruska zabrinutost jer Hrvatska službeno nije osudila odlazak hrvatskih građana u redove ukrajinske vojske. Danas je atmosfera bila službena i hladna.

Predstavnik ruskog ministarstva pročitao je službenu notu te ju je želio uručiti našem vojnom atašeu, koji ju je odbio primiti uz gore navedeno obrazloženje, što je kod ruskih predstavnika izazvalo veliko iznenađenje.

Kad govorimo o nezadovoljstvu ruske strane da Hrvatska nije osudila navodni odlazak hrvatskih državljana u Ukrajinu, podsjećamo da je premijer Andrej Plenković još u nedjelju na novinarsko pitanje o odlasku hrvatskih državljana u redove ukrajinske vojske samo kratko odgovorio - " to čine na vlastitu odgovornost". Na pitanje ima li tu elementa kaznene odgovornosti, premijer je ponovio isti odgovor.

Denis Šeler, nekadašnji je vođa BBB-a koji je šest godina ratovao u Ukrajini u bataljunu Azov te je od ukrajinske države primio orden Narodnog heroja. Tamo je otišao kao dragovoljac, a vratio se prošle godine. Nakon što ga je rusko ministarstvo obrane etiketiralo kao glavnog organizatora slanja hrvatskih dragovoljaca u Ukrajinu, u izjavi za Jutarnji list Šeler je kazao da su mu te optužbe smiješne.

"Nikoga ja niti organiziram niti šaljem u Ukrajinu. Ja sam u Zagrebu i nemam nikakve veze s navodnim odlaskom hrvatskih dragovoljaca u Rusiju. Naglašavam dragovoljaca, jer oni koji će eventualno i otići i boriti se u Ukrajini neće dobiti niti lipu". Šeler nastavlja kako je smatrao "da je to jedna ozbiljna vojska i država. Ali ako je takvoj sili problem navodnih 200 dragovoljaca iz Hrvatske onda su oni u velikom problemu. "Ja bi sve to zapravo nazvao svaštrlukom", rekao je Šeler.

Prema njegovim riječima, ruski dužnosnici strance koji dolaze u Ukrajinu naziva plaćenicima, a sama je Rusija organizirala postrojbu Wagner koju sačinjavaju strani državljani koje Rusija plaća te su se za nju borili u Siriji, i sada u Ukrajini. Na pitanje zašto je baš on optužen da organizira odlazak hrvatskih državljana u Ukrajinu, odgovora kako nije tajna da se on borio za Ukrajinu nekoliko godina i za to dobio odlikovanje.

"Vjerojatno su negdje vidjeli moju fotografiju i pročitali podatke o meni pa su odlučili mene optužiti", objašnjava. Prema njegovu mišljenju, ovime Rusija želi zaštiti svoje službe na ovim prostorima te je riječ o političkom pritisku nakon što je premijer Plenković podržao Ukrajinu, a Hrvatska prima izbjeglice i šalje oružje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:34