POŽAR POD KONTROLOM

Pogledajte u kakvim su uvjetima ovi hrabri mladići spasili kuće od vatrene stihije: ‘Svaka čast ekipa, po ovoj buri!‘

‘Na terenu je sve dobro i u redu. Sada nemamo otvorenog plamena, žara, a ni dima‘, kaže zapovjednik Kovačević

Požar na području Lokve Rogoznice i vatrogasci iz Omiša i Solina

 Nikola Vilic /cropix

Noćas nešto poslije ponoći veliki šumski požar na području Ivašnjaka u Lokvi Rogoznici stavljen je pod kontrolu, doznaje se jutros od glavnoga županijskog vatrogasnog zapovjednika Ivana Kovačevića.

Kako je izjavio Hini, požar je stavljen pod kontrolu i jutros bi trebao biti proglašen lokaliziranim. U njemu je izgorjelo od sto do 150 hektara mlade i guste borove šume, niskog raslinja i makije.

image

Požar na području Lokve Rogoznice

Bozidar Vukicevic/Cropix

Iako se vatra sinoć opasno približila okolnim kućama i vikendicama, najviše na području Medići, vatrogasci su nadljudskim naporima boreći se sa orkanskim vjetrom i visokim plamenim jezicima sve objekte obranili.

"Na terenu je sve dobro i u redu. Tamo je i dalje više od stotinu vatrogasaca iz gotovo cijele Dalmacije osim otoka. Sada nemamo otvorenog plamena, žara, a ni dima. Sinoć oko ponoći smo ga stavili pod kontrolu, a jutros bi oko 8 sati trebali proglasiti lokalizaciju. Jutros ćemo i reducirati snage na terenu, ali tek nakon što obiđemo teren", kazao je Kovačević.

image

Požar koji je izbio na području Lokve Rogoznice je ugašen

Bozidar Vukicevic/Cropix

Rekao je da je do novog aktiviranja požara došlo nakon što je sinoć kasnije vjetar, a u početku se radilo o sjeveroistočnjaku da bi kasnije puhao sjeverni vjetar, vatru s vrha brda, koju su cijeli dan držali pod kontrolom, spustio u podnožje, te se raširio po terenu.

Na terenu je i dalje 115 vatrogasaca i 35 vozila, kako ne bi došlo do novog rasplamsavanja požara, budući da i dalje puše jak vjetar, no ipak slabiji no prethodnih dana.

Zbog tog je požara, koji je buknuo noć ranije poslije 21 sat, na Jadranskoj magistrali noćas bio otežan i promet.

Vatrogasci iz Omiša i Solina, koji su zajedničkim snagama obranili kuće od vatre, na Facebooku su oko ponoći objavili fotografiju s terena.

- Pauza i osmjeh. Solin i Omiš 114-ta na okupu - napisali su, a pratitelji su im pružili svesrdnu podršku.

- Malo vam je reći 'hvala'! Nek vas dragi Bog čuva - komentirali su.

Na Facebooku vatrogasaca iz Omiša osvanuo je i video koji prikazuje golemi plamen, a na snimci se jedino može čuti snažan vjetar.

- Svaka čast ekipa, po ovoj buri, nemam riječi zaslužujete sve svaku pohvalu, bravo, hrabro srce vatrogasno za Hrvatsku kuca - hvalili su ih brojni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:10