RODITELJI OČAJNI

Pogledajte u kakvom je stanju autobus poznatog hrvatskog poduzetnika, pod djecom se otvorila rupa, snimka je užasna

Zamislite da netko ide izaći iz tog busa, ugazi u tu rupu, pa poginut će na licu mjesta, uznemireno priča jedna majka
 Snimio čitatelj/Slobodna Dalmacija

Rupa u podu autobusa koji vozi na relaciji Sinj - Split nova je atrakcija u režiji "Prometa Sinj", prijevozničke tvrtke vlasnika Mate Jujnovića. Iako je Slobodna Dalmacija ispisala tekstove i tekstove o tome kako spomenuta kompanija ima zastarjela vozila koja su vrlo sporna po pitanju sigurnosti putnika, među kojima su i brojni školarci, takvi busevi i dalje - voze! U posjedu su i snimke iz vozila koje je prevozilo putnike iz alkarskog grada prema Splitu, s polaskom u ponedjeljak u 13 sati, koja potvrđuje loše stanje.

- Tijekom vožnje otvorilo se dno autobusa u prolazu između sjedala! Znači putnici su doslovno pod nogama gledali cestu kojom se voze i pridržavali tepih kojim je ta rupa bila prikrivena. Zamislite da netko ide izaći iz tog busa, ugazi u tu rupu, pa poginut će na licu mjesta! Moja djeca svaki dan se voze s tim prijevoznikom, a svi znamo da su mu busevi derutni, svako malo su u kvaru, dolazi do zapaljenja tijekom vožnje... Dovoljno je da ljudi vide ovu snimku iz autobusa koju su djeca snimila - uznemireno priča majka školaraca koji svakodnevno putuju u Split na nastavu, ljuta što svi sve znaju, a nitko ne reagira.

- Dokle? Jel‘ treba stvarno čekati da netko pogine u tim autobusima - pita zabrinuta majka, koja je sve prijavila inspekcijama - i na zagrebačku i na splitsku adresu, zvala gradsku upravu u Sinju koja i sufinancira prijevoz učenika, a zatražila je i pomoć Slobodne Dalmacije.

Doznaju još kako vozači "Prijevoza Sinj" prije ulaska na tehnički pregled nedaleko od autobusnog kolodvora u Sinju, po pola sata znaju "turirati" motore da izbace crni dim, sve kako bi prošli pregled. U posjedu su i fotografije od utorka na kojoj je vidljivo kako Jujnovićev autobus vozi brzom cestom Klis - Solin - Split s otvorenim poklopcem motora. Valjda hlađenje "makine" ne radi, posebice dok se kreće puževim "stani-kreni" korakom u svakodnevnim kolonama, pa se pribjeglo prirodnoj ventilaciji...

- Neslužbeno su nama roditeljima rekli da je Jujnović ponovno dobio koncesiju za prijevoz učenika, iako ju je prvi put Grad Sinj odbio. Ne znam što se događa, zašto se tom čovjeku izlazi ususret, zar nam životi djece, ali i ostalih putnika nisu važniji od nečijeg gomilanja novca - pita se još jedna majka i dodaje:

- Nas kao roditelje ne zanima tko je Jujnović, jel‘ tužio gradonačelnika Mira Bulja ili nije. Nas zanima samo sigurnost naše djece. Možda se nešto i riješi sad kad su izbori pred vratima, možda se netko i izbori da se promijeni prijevoznik.

Nazvali su i prozvanog poduzetnika Jujnovića, vlasnika i triju kolodvora u državi - onog splitskog, makarskog i sinjskog te prijevozničkog poduzeća "Promet Makarska".

- Ja sam u Hercegovini i zovite me iza osam večeras - brzo je odgovorio Jujnović, no na pojašnjenje da ga zovu zbog rupe u podu njegova autobusa tijekom vožnje, bio je još odrješitiji:

- Ma, recite, molim vas, jesam li vam fino rekao zovite me iza osam večeras - rekao je poduzetnik i spustio slušalicu.

Budući da nisu dobili odgovor od vlasnika "Prometa Sinj", zasuli su Sinjani Slobodnu Dalmaciju fotografijama i informacijama o njihovom prijevozniku. Od toga kako je unutrašnjost autobusa devastirana te kako nikad ne znate hoćete li na relaciji od 25 kilometara do Splita ili obratno ostati u kvaru.

- Na onom busu u 20 sati iz Splita za Sinj, vozač je izbacio svu djecu koja su stajala, jer nema sjedećeg mjesta. A to što dijete nema drugu liniju prije 21 sat, nije nikoga briga - ljute se građani.

Bulj: ‘Jujnović me tuži, a učenike nam prevozi u karampanama!?‘

- Ako ugrožavanje sigurnosti naše djece nije kriminal, onda ja ne znam što je? Jujnoviću se pogoduje, dato mu je da uzme i sinjski kolodvor i tvrtku ‘Autoprijevoz Sinj‘. Upozoravam godinama na ovo i kao saborski zastupnik i kao gradonačelnik.

No on tuži mene, traži skidanje mog imuniteta u Saboru, a djecu nam prevozi u karampanama, u starim isluženim autobusima - ustvrdio je Miro Bulj te dodao:

- Županija osigurava prijevoz za učenike, koje Grad sufinancira, dok mi osiguravamo besplatan prijevoz studentima, ali kod druge prijevozničke tvrtke. Jer meni i dalje nije jasno kako Jujnović može imati i dobiti koncesiju za prijevoz učenika, a autobusi dokazano nisu sigurni?! - pita se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:15