NOVA SNAŽNA OLUJA

Pogledajte veliko nevrijeme koje se obrušilo na Zagreb, oluja napravila kaos i u Slavoniji...

Oglasilo se i Ravnateljstvo civilne zaštite RH, a u Hrvatskoj i Sloveniji je na snazi crveni alarm

Nevrijeme u Hrvatskoj

 Jutarnji List

NOVO 21:52 Jako nevrijeme zahvatilo je u petak navečer dijelove Vukovarsko-srijemske županije, prouzročivši probleme u prometu i s opskrbom električnom energijom.

Vukovarsko-srijemska policija navodi da je zbog pada stabla na cestu zatvorena državna cesta D55 Županja-Vinkovci na dionici od Županje do Gradišta.

Također, zbog pada dalekovoda na cestu zatvorena je i državna cesta D-46 na dionici između Ilače i Tovarnika.

Iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije navode kako je uslijed nestanka električne energije došlo do problema u vodoopskrbi za korisnike u dijelu županjske Posavine te u Tovarniku i Ilači.

Vodoopskrba u svim naseljima, u kojima je ista trenutno otežana ili je nema, bit će normalizirana nakon što se normalizira opskrba električnom energijom, poručuju iz tog distributera.


20:01 Olujno nevrijeme, praćeno grmljavinom, kišom i jakim vjetrom pogodilo je u petak navečer dijelove Osječko-baranjske županije.

Centar 112 izvijestilo je da su dosad zaprimili 30-tak dojava građana o štetama od nevremena u raznim dijelovima županije, a koje se najčešće odnose na srušena stabla po cestama te oštećene krovove kuća.

Građani su dojavili o srušenim stablima na prometnicama i javnim površinama na nekoliko lokacija, među kojima u baranjskim mjestima Dražu i Topolju te gradovima Osijeku i Belom Manastiru.

Zaprimljeno je i nekoliko dojava o oštećenim krovovima kuća u Čepinu te baranjskim mjestima Batini i Dražu, iz kojih je također stigla dojava o pokidanim kablovima električne mreže.

U Centru 112 ističu kako za sada nema dojava o ozlijeđenim osobama.


18:04 Nakon novog nevremena u Zagrebu, opet su morale intervenirati dežurne službe. Čini se kako je kod Trga Francuske Republike stablo palo na tramvajske vodove. Na terenu je i ZET, koji užurbano radi na otklanjanju problema.


NOVO 17:52 Za Zagreb je najgore prošlo, fronta je sad zahvatila istočniji dio Hrvatske, jaka oluja trenutno je osobito oko Bjelovara, ali i na kvarnerskim otocima!


17:46 Snažno grmljavinsko nevrijeme nalik na ono otprije dva dana pogodilo je Zagreb i okolicu. Za razliku od srijede, sad je ipak izostao orkanski vjetar. No, dogodile su se nove štete. Na Bijeniku iznad Svetog Duha pali su stablo i strujni kablovi. Cesta Bijenik blizu kućnog broja 60 zatvorena je, a ZET-ov autobus stoji i ne može proći.

image

Posljedice nevremena na Bijeniku

Goran Penić

Nevrijeme u Zagrebu:

17:07 Jako nevrijeme u petak je zahvatilo Istru i Kvarner. Nevrijeme je pogodilo cijelo područje Istre. Posebno je pogođen Novigrad gdje je šteta dosta velika. Stabla su porušena, a vatrogasci su na terenu.

I Rijeku i širu okolicu oko 16 sati pogodilo je snažno grmljavinsko nevrijeme. U Rijeci je diljem grada na kolnike popadalo puno stabala koja je polomio ili iščupao olujni vjetar.

Više pročitajte OVDJE.


16:40 Olujni oblaci stigli su i u sjeverozapadni dio Hrvatske. Nebo nad Zaprešićem već se zacrnilo, a oko 16.40 sati počela je padati i tuča.

image

Oblaci u Zaprešiću

Antonela Žgela
image

Oblak nad Zagrebom snimljen s 13. kata nebodera FER-a

Mihael Jakšić

U Zagrebu grmi, sijeva i pada kiša, počeo je i jaki vjetar, ovo podsjeća na oluju koja je metropolu pogodila prije dva dana...


16:34 Nevrijeme s kišom i tučom zahvatilo je i Pulu.


16:23 Kako javlja Glas Istre, kod Bala je oko 16 sati počeo vrlo jak pljusak s tučom, a u Umagu je jak vjetar rušio stabla.

Na YouTubeu je objavljena snimka olujnog oblaka koji se približava Istri, snimljena kod Višnjana.

image

Olujni oblak u Istri

Screenshot/YouTube

15:48 DHMZ je crveni alarm proširio i na Zagrebačku regiju, kao i Krapinsko-zagorsku te Varaždinsku i Međimursku županiju.

Između 17 sati i ponoći upozoravaju na moguće moguće grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim i olujnim vjetrom, obilnom oborinom te tučom.

image

Crveni alarm je proširen i na Zagrebačku regiju

DHMZ

5:45 Snažno nevrijeme stiglo je i do zapada Istre. Čitatelji Jutarnjeg šalju nam snimku iz Istralandije kod Novigrada na kojoj je vidljivo da pada obilna kiša i puše izrazito jaki vjetar.

SNIMIO: Matej Blagec


15:05 Oglasilo se i Ravnateljstvo civilne zaštite RH koje podsjeća na crveno upozorenje DHMZ-a na grmljavinsko nevrijeme za područje riječke, karlovačke i gospićke regije te narančasto upozorenje za osječku i zagrebačku regiju.

Olujno nevrijeme dolazi iz sjeverne Italije prema Istri i Kvarneru te se očekuju jaki i olujni udari vjetra, a lokalno tuča i obilna kiša.

- Moguća su oštećenja na imovini i drveću, lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra, tuča te prekidi u aktivnostima na otvorenom i u prometu, navodi Ravnateljstvo te podsjeća na preporuke i korisne savjete kojih se trebamo pridržavati u slučaju grmljavinskog nevremena i jakog vjetra.


14:40 U ranim poslijepodnevnim satima DHMZ je podigao stupanj opasnosti od vremenskih nepogoda iz narančastog u crveno za tri hrvatske regije.

Podsjetimo, jutros je bilo na snazi narančasto upozorenje za sve hrvatske regije, osim za Dubrovačku, koja je bila u ‘crvenom‘.

Riječka, Gospićka i Karlovačka regija su u crvenom. Upozoravaju na grmljavinsko nevrijeme, osobito popodne i navečer, s obilnijom kišom i tučom.

- Poduzmite mjere samozaštite i djelujte prema savjetima koje izdaju nadležna tijela. Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra. Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti, navodi DHMZ u upozorenju.

image

Crveno upozorenje za tri regije

DHMZ

14:19 Nova jaka olujna ćelija stigla je u Sloveniju preko Italije, pa je za zapadnu i središnju Sloveniju izdano crveno upozorenje u razdoblju između 14 i 18 sati, javlja RTV Slovenije.

Na zapadu Slovenije crveni alarm je na snazi od 13 do 17 sati, a u središnjem dijelu Slovenije od 13 do 18 sati.

Moguće su jake oluje s tučom, snažnim vjetrovima i udarima munja, prenosi RTV Slovenija.

Očekuje se da će olujni sustav zahvatiti i područje slovenske Istre, a nad morem u tršćanskom zaljevu i uz slovensku obalu mogući su jači udario sjevernog vjetra (tramontane), a time i jači valovi na moru.

Jako nevrijeme će se kretati prema istoku i najkasnije u roku od četiri sata će priječi područje cijele Slovenije.

ARSO (Agencija za okoliš Republike Slovenije) savjetuje građane da putuju samo u slučaju krajnje nužde.


14:05 Kako javljaju talijanski mediji, snažno nevrijeme pogodilo je sjeverni dio pokrajine Lombardiju gdje je padala tuča veličine teniskih loptica, promjera 7-8 centimetara.

U sjeveroistočnom dijelu Milana snimljen je oko 11 sati svojevrsni ‘tornado‘. Izvješća o šteti i žrtvama zasad nisu dostupna.

Olujni vjetar je u tom dijelu Italije rušio stabla. tuča je oštetila mnoge automobile, a dva podvožnjaka je poplavila voda.

Vatrogasci su u petak ujutro imali 110 intervencija zbog poplava, oštećenih krovišta i srušenih stabala nakon silovitog nevremena.


13:49 DHMZ je najavio kako je u Hrvatskoj krajem dana moguće grmljavinsko nevrijeme uz prolazno jak i olujni vjetar.

Sudeći po radarskim snimkama, taj se poremećaj približava našim krajevima.

image

Radarska slika u 13.50h

Meteorolog DHMZ-a Izidor Pelajić na Twitteru je objavio snimku tornada u Italiji, točnije u Milanu.


9:30 - U Zagrebu je promjena vremena već stigla. Pada kiša, a čuje se i snažna grmljavina.

Ravnateljstvo civilne zaštite RH upozorilo je putem Facebooka da se grmljavinsko nevrijeme iz Gorskog kotara kreće u smjeru karlovačkog i zagrebačkog područja.

Između 9 i 10 sati na tom području treba očekivati izražene pljuskove, munje te prolazno jak vjetar, u manjoj mjeri i tuču.

Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja, priopćili su u 9.15 sati.


08:40 - Kako javlja DHMZ, najveća vjerojatnost za lokalno grmljavinsko nevrijeme u Hrvatskoj je poslijepodne i navečer.


08:17 - Stranica Rain alarm javlja da nam stiže novo nevrijeme sa zapada, preko Slovenije.

Slovenska Agencija za okoliš javlja da su se rano jutros u blizini granice s Italijom stvorile dvije jače olujne ćelije koje putuju prema istoku. Prva je krenula u unutrašnjost Slovenije, a druga je zahvatila područje južno od Bovca. Također je izdano i narančasto upozorenje za cijelu Sloveniju zbog mogućih olujnih nevremena. Ponovno postoji opasnost od jačih udara vjetra, pljuskova i tuče, javlja N1 Slovenija.

Stranica Neurje.si javlja da se u Sloveniji danas i sutra može očekivati vrlo nestabilno vrijeme. Ponovno će se javiti snažna nevremena koja mogu prerasti u lokalne oluje. Grmljavinskih nevremena će biti gotovo u cijeloj zemlji, a ponegdje je moguća i jača tuča. Pljuskovi bi mogli izazvati i bujične poplave.


Danas će biti barem djelomice sunčano i nestabilno, javlja DHMZ. Na zapadu zemlje se očekuje kiša već prijepodne, a od sredine dana pljuskovi i grmljavina u većini kopnenih predjela te na sjevernom Jadranu. Pritom će pljuskovi lokalno biti izraženi, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme uz prolazno jak i olujni vjetar, osobito krajem dana.

Pritom će pljuskovi lokalno biti izraženi, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme uz prolazno jak i olujni vjetar, osobito krajem dana.

U Dalmaciji pretežno sunčano, a navečer su na sjevernom dijelu mogući pljuskovi.

Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni. Na Jadranu jugozapadni i južni vjetar te jugo.

Najviša dnevna temperatura između 27 i 32, na Jadranu od 31 do 36 °C, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za petak.

Za danas je DHMZ izdao upozorenja za cijelu zemlju. Narančasto upozorenje zbog grmljavinskog nevremena izdano je za osječku, zagrebačku, karlovačku, gospićku, kinsku, riječku i splitsku regiju. Za dubrovačku regiju je na snazi crveno upozorenje zbog iznimno visokih temperatura, dok su zapadna obala Istre, Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal u žutom, što označava potencijalno opasno vrijeme zbog vjetra.

Upozorenja su na snazi i za sutra, i to narančasto za područje Zagreba i Osijeka, crveno za sami jug zemlje, dok je ostatak Hrvatske za sutra označen žutom bojom.

image

Upozorenja DHMZ-a za petak, 21.7.2023.

DHMZ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:16