DOKAZ NA SUDU

Pogledajte VIDEO ručka u Marcellinu, Sanader je snimku gledao sa smiješkom!

Uoči početka suđenja Županijski sud je evakuiran zbog dojave o bombi. Danas je svjedočio i bivši ministar vanjskih poslova Granić: Za sve poslove bio je zadužen Sanader
 YouTube

>>>NOVO<<< 14:25 - Ročište je završeno. Sljedeće je na rasporedu u četvrtak.

14:20 - Sudac Turudić potom je upitao Granića nije li razgovor s bankarom jedne nepoznate banke bilo ispod njegove tadašnje razine. Granić je odgovorio pozitivno, ali... - Trebalo je cijeniti Mockovu preporuku. I ne zaboravimo, bila je prva banka koja je došla i pristala Hrvatskoj dati povoljan kredit - veli Granić. Na pitanje kada se prvi put sastao s Kultererom bivši ministar odgovara: - Nekad u lipnju 1994. godine.

14:16 - U ministarstvu vanjskih poslova na sastanku je bio Kulterer zajedno s još dva-tri člana banke. Hrvatsku stranu predstavljali su Sanader i Granić. Bivši ministar vanjskih poslova tijekom cijelog svjedočenja uporno odbija imenovati Sanadera imenom, već ga stalno naziva 'moj zamjenik'. Na tom je sastanku dogovoreno da će pregovore s Hypo bankom voditi Sanader.

Priopćenje MOL-a: Nema ništa čudno u tome što su Hernadi i Sanader zajedno ručali

Granić je na tom sastanku upoznao Kulterera, a idući ga je put vidio godinu dana kasnije u Zagrebu. - Bio je to ručak koji je organizirao moj zamjenik - kaže Granić.

14:11 - Dobili su pozitivan odgovor za odobrenje kredita. Obojica su bili dobro raspoloženi zbog toga. Hypo banka je na protokolarnom sastanku čak izrazila želju da otvore svoju banku u Hrvatskoj. - Mi smo politički pozdravili njihov dolazak - kaže Granić. Granić kaže da ne zna gdje je završilo pismo namjere Hypo banke te tvrdi da je za sve poslove s Austrijancima bio zadužen Ivo Sanader.

14:06 - Na početku ispitivanja Granić je opisao tadašnje stanje u zemlji, poteškoćama izazvanim ratnim stanjem te teškoj ekonomskoj situaciji. Potom je svjedočio o detaljima pregovora s Hypom. Rekao je da je 1994. godine od austrijskog šefa diplomacije Alojza Mocka dobio pismo u kojem mu je preporučio posao s Hypo bankom, tada nepoznatom regionalnom bankom iz Koruške. - Bilo je logično da taj posao vodi moj zamjenik Ivo Sanader. Živio je u Austriji i dobro je znao njemački. A i ja sam u to vrijeme najmanje 200 dana u godini bio na putu - rekao je Granić.

13:55 - Svjedočiti je počeo Mate Granić.

13:35 - Za vrijeme svjedočenja Roberta Tafre bivši premijer upadao je u riječ što je naljutilo suca Ivana Turudića. - Stalno vas moram ograničavati da se ne bavite nebitnim stvarima i da ne upadate u riječ. Kad bi bilo po vašem, ovo bi bio vašar - rekao je Turudić Sanaderu na što je bivši premijer ponovno pokušao upasti sucu u riječ. - Zabranjujem vam! Dvije sam minute potrošio objašnjavajući vam što ne smijete raditi, a vi opet to radite. Primjedbe na zapisnik imate pravo stavljati, ali ne smijete mi upadati u riječ. Zbog toga ovaj malo povišeni ton. Dok diktiram, što je zahtjevna dužnost, ne smijete me prekidati - rekao je Turudić.

13:30 - Sanader je počeo ispitivati Tafru.

13:15 - Tafra nije mogao reći je li Laxa poznavao Franju Tuđmana, izjavio je tek da je Laxa imao loše mišljenje o njemu. Također, Tafra je rekao kako se zadnji put s Laxom susreo 1993. godine u svibnju ili lipnju, i da su to bila tri sastanka u Mužićevoj kući u Splitu. - Laxa mi je rekao da je visokopozicionirani član engleske lože - kaže Tafra.

13:12 - O svom poznanstvu sa Sanaderom, Tafra kaže: Nalazili smo se u restoranu Opatija u Splitu, u širem društvu. Tada sam spomenuo da ću od uglednog iseljenika dobiti određenu povijesnu dokumentaciju. Sanader je tada rekao da bi ga volio upoznati, na što sam mu rekao da se sastajem s njim sutra u Interkontinentalu. Tamo je došao Sanader i oni su se upoznali. Razmijenili su brojeve telefona i to je sve što ja znam.

13:09 - Sa svjedočenjem je krenuo Robert Tafra koji je na početku govorio o svom poznanstvu sa Eugenom Laxom, uglednim iseljenikom. Kaže da su se upoznali preko prijetelja iz Splita i da ga je zanimala povijest. Dao je ponudu da bi mogao dobiti dokumentaciju koja ga je zanimala za knjigu. Sastanak je zakazao Ivan Mužić, a susretali su se u hotelu Interkontinental. Događalo se to 1992. godine, rekao je Tafra.

13:00 Sudac Turudić je odbio ispitivanje vlasnika restorana Marcellino Marija Čerhaka kojeg je obrana htjela pitati zašto je snimku tako dugo čuvao.

12:48 - Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković kaže kako obrana ima još jedan dokazni prijedlog, ali bi ga iznijeli u četvrtak za kad je zakazano sljedeće ročište nakon što se konzultiraju s bivšim premijerom. Riječ je o preporuci za direktora uprave Tila Berlina.

12:42 - Potom se sucu obratila tužiteljica Laptoš koja kaže da joj je žao što snimka ne traje duže, ali da je ovakva pronađena. Kaže i kako se na njoj ne vidi Ježić, ali na sastanku je bio jer je račun plaćen njegovom karticom.

12:40 - Sudu se obratila odvjetnica Sloković koja kaže da je snimka montirana na neki način. Naime, prema njenim riječima, na snimci se ne vidi tko odlazi, tko dolazi. Na snimci se ne vidi je li na sastanku bio Robert Ježić. Također, dodaje kako integralna snimka ima preko 2 sata materijala.

12:35 - Puštena je snimka iz Marcellina. Vide se Sanader i Hernadi kako razgovaraju za stolom. Sanader iz mobitela vadi bateriju te nešto piše na papirić i taj papirić daje Hernadiju. Nakon toga je Hernadi također nešto napisao na papirić i vratio ga Sanaderu.

Dnevnik.hr javlja kako je Sanader snimku odgledao sa smiješkom

12:27 - Sudsko vijeće donijelo je odluku: snimka iz Marcellina je zakonita i prihvaćena je kao dokaz u procesu! Podsjetimo, o snimci je prvi izvijestio Jutarnji. Više pročitajte OVDJE!

- Potvrđeno je da je snimka nastala u javnom prostoru gdje je označeno da se snima - izjavio je sudac Turudić.

12:02 - Sudsko vijeće povuklo se kako bi odlučilo hoće li snimka iz restorana Marcellino biti uvrštena kao dokaz u procesu protiv bivšeg premijera.

11:59 - Tužiteljica Laptoš podsjetila je kako je snimka nastala u javnom prostoru i da je postojala obavijest da je prostor pod video nadzorom.

11:47 - Danas će se također odlučiti može li snimka iz restorana Marcellino biti upotrijebljena kao dokaz. O toj temi odvjetnica Ive Sanadera Jadranka Sloković je rekla: Snimka se ne može upotrijebiti kao dokaz jer je svrha nadzora bila isključivo u svrhu očuvanja sigurnosti osoba i objekta, i zaštita od protupravnih radnji.

11:23 - Tužiteljica Tamara Laptoš predložila je nove dokaze za slučaj INA - Mol: Radi se o Ugovoru o savjetodavnim uslugama, od 3. lipnja 2009.; računi iz restorana Marcellino; dopis Vlade RH, u prilogu se dostavljaju ulasci u Vladu

11:16 - Bivši premijer je stigao u sudnicu. Prvi će svjedočiti Robert Tafra. Sudac Turudić rekao je da Mate Granić danas možda neće stići svjedočiti. To će ovisiti o trajanju čitanja dokumentacije i prikupljenih dokaza.

11:10 - Uoči početka ročišta sudac Ivan Turudić ispričao se zbog kašnjenja, ali se stigao i našaliti: "Nek' svatko za svaki slučaj pogleda ispod svog stola".

10:07 - Proveden je protueksplozijski pregled Županijskog suda. Policija je utvrdila kako se radilo o lažnoj dojavi o postavljenoj bombi.

9:15 - Zbog dojave o bombi na Županijskom sudu Sanaderovo ročište neće početi na vrijeme. Prije nekoliko minuta u prostorije Županijskog suda stigao je pas koji će obaviti protueksplozijski pregled. Ukoliko se dojava pokaže kao lažna, nastavak suđenja počet će točno u podne.

U zgradu je netom prije dojave ušao Mate Granić, no ubrzo je izašao.

Ulaz u Sud je zabranjen.

__________________________

Svjedočenjem bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granića danas se na zagrebačkom Županijskom sudu nastavlja suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu optuženom za uzimanje 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke te primanje 10 milijuna eura mita od mađarskog MOL-a za omogućavanje stjecanja većinskih upravljačkih prava u Ini.

Podsjetimo, tijekom jučerašnjeg suđenja Sanaderu odbijen je prijedlog obrane da se kao svjedok pozove predsjednik uprave mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi.

Sudac Ivan Turudić svoju odluku je obrazložio činjenicom da se Hernadi vodi kao okrivljenik, te da ga zato neće ispitati u svojstvu svjedoka.

"Znamo da se protiv njega vodi istraga i ne može biti ispitan u svojstvu svjedoka", rekao je Turudić.

Iz Mol grupe stiglo je priopćenje u kojem se navodi da i kompanija i dalje nema saznanja da je u tijeku kazneni postupak, u Hrvatskoj ili Mađarskoj, protiv idenog menadžera MOL-a te izrazila žaljenje što je na suđenju Ivi Sanaderu odbijeno ispitivanje predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija jer bi, kako navode, imali što reći o tom slučaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 12:57